ניתוח קיסרי: כשלים וסיכונים

כמו כל ניתוח, גם ניתוח קיסרי של יולדת טומן בחובו סיכונים. על סיכונים אלו, וכן הטעמים והסיבות להגשה של תביעות משפטיות בשל הליך רפואי זה, בסקירה הבאה.

ניתוח קיסרי

ניתוחים קיסריים – רקע:

מדובר בהליך כירורגי פולשני במהלכו חותכים את בטנה וריחמה של היולדת, בכדי לחלץ את העובר והשלייה העוטפת אותו. קיימים שני סוגי ניתוחים קיסריים: הראשון והנפוץ יותר הוא ניתוח במסגרתו מבצע הצוות הרפואי חיתוך רוחבי בבטן התחתונה והשני הוא ניתוח קיסרי במסגרתו מבצעים הרופאים חיתוך אנכי במרכזה של בטן המנותחת.

מרבית הניתוחים הקיסריים נערכים לאחר הזרקת זריקת הרדמה ליולדת (הנקראת "אפידורל"), כאשר לאחר חילוץ העובר ובדיקת מצבו הרפואי, מתחיל השלב השני של הניתוח, במהלכו נתפר הרחם ואיזורי העור שנחתכו.

כפי שתוכלו לראות בהמשך כתבה זו להלן, נושא רפואי זה ובכלל הסיכונים הטמונים בו גורמים להגשה לא מבוטלת של תביעות רשלנות רפואית בניתוח קיסרי.

הסיכונים הכרוכים בניתוח קיסרי

אחד הנושאים המרכזיים אשר בעטיים מוגשות תביעות משפטיות הינו סיבוך העשוי להתרחש בעקבות הזרקת האפידורל שלא כשורה לעמוד השדרה של היולדת. זריקת האלחוש מוזרקת לגוף היולדת באמצעות החדרת מחט לאיזור עמוד השידרה ועל כן החדרה רשלנית של המחט עלולה לגרום לאם לפגיעה עצבית, אשר במקרים הקשים עשויה להביא לשיתוקה.

נושא זה התעורר לא מעט בפסיקת בתי המשפט בתביעות רשלנות רפואית בניתוח קיסרי.

סיכון נפוץ נוסף הוא קרע ברחם, אשר עלול לקרות ליולדת בלידה מאוחרת ואף שנים לאחר שבוצע בה הניתוח הקיסרי. לא למותר לציין כי קרע ברחם יכול להוביל לדימומים פנימיים המסכנים את חייה של האישה ואף לגרום לה לאבד את היכולת ללדת בעתיד לצמיתות. אשר על כן, ישנה נטייה בנסיבות מסוימות, ליילד אישה שכבר בוצע בה ניתוח קיסרי בעבר באמצעות ניתוח קיסרי ולא על ידי לידה טבעית.

חשש ממשי ל"פרע כתפיים" – מקרה בו קמה חובה לבצע ניתוח קיסרי

קיימים מספר קריטריונים שבהתקיימותם חלה על הצוות הרפואי חובה ליילד את העובר בניתוח קיסרי, כך שבמידה ואותו צוות סטה מחובתו זו, עשויה לקום לעובר ו/או להוריו עילת תביעת רשלנות כנגד הרופאים הרשלנים.

"פרע כתפיים" הינו סיבוך לידתי במהלכו נכלאות כתפי העובר בתוך גופה של היולדת, עובדה שלא מאפשרת את חילוצו בדרך של לידה טבעית. הפרקטיקה הרפואית מכירה במספר תסמינים, אשר בהתקיימותם צריך הצוות הרפואי העוקב אחר הריונה של האישה, לצפות את התרחשות הסיבוך ובהמשך לכך להורות על חילוץ העובר באמצעות ניתוח קיסרי.

על פי מדע הרפואה במקרים בהם סובלת היולדת מעודף משקל חמור, כאשר עובדה זו מצטרפת לכך שמשקל העובר גבוה מהממוצע לגילו, על הצוות הרפואי לשקול ביצוע ניתוח קיסרי ביולדת או לכל הפחות להיות ערוך לכך המקרה של התרחשות סיבוך פרע הכתפיים.

פרע כתפיים אינפוגרפיקיה

בע"א 2694/90 הסתדרות מדיצינית הדסה נ' אסי מימון (קטין), קבע בית המשפט המחוזי כי כל התסמינים שהופיעו ביולדת ובעוברה היו צריכים לעלות חשש ממשי אצל הצוות הרפואי כי יתרחש סיבוך מסוג "פרע כתפיים" (על סכומי הפיצוי אף הוגש ערעור – ראו בקישור).

יחד עם זאת, הרופאים התעלמו מהתסמינים ובהמשך לכך סטו מהפרקטיקה הרפואית המקובלת, עובדה שהובילה לנזקי התינוק הסובל מנכויות שונות בשתי ידיו. לאור זאת, חייב בית המשפט את הנתבעים לשלם לניזוקים את הסך של כמאתיים אלף שקלים.

ליווי משפטי בהגשת תביעת רשלנות רפואית בניתוח קיסרי

תביעות לפיצוי בגין נזק בניתוח קיסרי הינן תביעות מורכבות וסבוכות אשר רצוי לנהלן באמצעות עורכי דין הבקיאים בתחום, ואשר בעלי ידע רפואי ומשפטי בנושא. מלבד ליסוד הנזק, על התובע להוכיח את התקיימותם של יסוד הרשלנות והקשר הסיבתי, שהינם חלק בלתי נפרד מיסודות עוולת הרשלנות.

אשר על כן, רצוי להיוועץ עם עורך דין המתמחה בתחום, על מנת למקסם את הזכויות המגיעות לכם וקבלת פיצוי מתאים בגין הנזק שנגרם.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום רשלנות רפואית

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך