פיצוי בשל קיצור תוחלת החיים – השנים האבודות

בהלכה שיצאה מבית מדרשו של בית המשפט העליון נקבע כי במסגרת הפיצוי הנפסק לנפגע (בשל תאונת דרכים או כל תאונה אחרת) יש לכלול גם את השכר שהיה צפוי הנפגע להשתכר עד גיל פרישתו, הן אם נפטר והן אם קוצרה תוחלת חייו. רוצים לדעת עוד על הלכת השנים האבודות ? עיינו בכתבה המלאה.

האם בתקופה בה קוצרה תוחלת חייו, זכאי נפגע נזקי גוף לפיצוי ?

 

סוגיה זו נדונה מספר פעמים בפני בית המשפט העליון, אך בפרשת אטינגר קמה לראשונה מהפכה של חישוב פיצויים להם זכאים נפגעי נזקי גוף בהליכים של תביעות נזיקין. השאלה בה התלבטו שופטי בית המשפט העליון היתה האם במסגרת הפיצוי הנפסק לנפגע יש לכלול גם את השכר שהיה צפוי נפגע להשתכר אילו לא נפגע או נהרג עקב תאונה קשה, עד גיל פרישתו (להלן: "השנים האבודות").

 

על פי הלכת השנים האבודות שיצאה בפרשת אטינגר, גם מי שלא מת אך תוחלת חייו התקצרה, זכאי לקבל פיצוי במסגרת תביעת פיצויים על אובדן השכר בשנים האבודות. כלומר, חישוב פיצויים אינו מתייחס רק לנושא של מוות בעקבות תאונה קשה, אלא ההלכה צופה פני עתיד בכל פגיעה.

 

בחינת בית המשפט העליון לא עסקה בהפסדי שכר מוכחים, אלא בפוטנציאל ההשתכרות של נפגעי נזקי גוף עקב תאונה קשה שגרמה למוות. משכך, ההתלבטות של שופטי בית המשפט העליון היתה לא קטנה, שכן מדובר בהכרעות בעלות השלכות לא פשוטות הן בפן האנושי והן בפן הכלכלי.

 

כפי שהבהרנו, עקרון בסיסי בדיני הנזיקין הוא השבת מצבו של נפגע נזקי גוף לקדמותו. והנה לראשונה עמדה בפני בית המשפט סוגיה, בה הוא מתבקש להכריע בניגוד לעקרון השבת המצב לקדמותו, שכן חישוב פיצויים בנוגע למות נפגעים, שעניינם בהלכת השנים האבודות, צופה פני עתיד ולא ניתן להשיב לקדמותו מצב אשר טרם התקיים. הקושי הולך ומתגבר כאשר אנו מדברים על תביעת פיצויים וכן חישוב פיצויים לנפגעי נזקי גוף שהם קטינים, היות ומעולם לא הרוויחו שכר. במקרה של קטינים לדוג', קבע בית המשפט, כי יש לבצע חישוב פיצויים לפי שליש מהשכר הממוצע במשק.

 

בית המשפט העליון התגבר על הקושי האמור באמצעות שיטת הידות שפיתח.

 

על פי שיטה זו, מעריך בית המשפט את ההכנסה הפוטנציאלית של נפגע נזקי גוף, מצרפה לקופת ההכנסה המשותפת של המשפחה. מתוך ההכנסה המשותפת מפחית בית המשפט הוצאת קבע כללית של המשפחה ואת היתרה מחלק שווה בשווה בין בני המשפחה, באופן שלכל אחד מבני המשפחה מיוחסת ידה אחת. את הידה של הנפגע ממעשה הנזיקין יש להפחית מהכנסתו, וכך, בהתחשב בין היתר גם בידת החיסכון ובידת משק הבית, מתקבל סכום הפיצויים. בכך, מהווה הפיצוי עבור השנים האבודות הכרה בזכות של התלויים והעיזבון של נפגע נזקי גוף.

 

בכך נפתרה (בשלב זה לפחות) הדילמה המשפטית בהליכי תביעת פיצויים בגין חישוב פיצויים של עיזבון ותלויים בשל תאונה קשה אשר הובילה למצב של מוות מתאונה.

 

יש לציין, כי פסק הדין פתר פרדוקס שהיה קיים בפיצוי נפגעי נזקי גוף בהליכי תביעת פיצויים. עד לפסק הדין, התלויים והעיזבון של נפגע נזקי גוף שנהרג עקב תאונה קשה לא היו זכאים לפיצוי עבור הפסדי השכר בשנים האבודות, אף על פי שהנזק היה קיים אצלם. בשל כך, נוצר מצב לפיו מבחינת שיעורי הפיצויים בהם מחויב נתבע בהליך של תביעת פיצויים עקב נזקי גוף ? "עדיף" היה שנפגע נזקי גוף ימות בתאונה. לאמור, זול יותר להרוג מאשר לפצוע. מצב בלתי נסבל זה היה צריך בית המשפט למנוע ולכן נקבע שגם נפגע נזקי גוף שלא נהרג עקב תאונה קשה ותוחלת חייו התקצרה, זכאי לפיצוי דומה על השנים האבודות שנגרעו מתוחלת חייו.

 

האינטרס שמוביל לפיצוי על מוות עקב תאונה קשה הוא כעת אותו האינטרס שמוביל לפיצוי עבור השנים האבודות גם לניזוק שנפגע.

 

פרט לעשיית צדק ותיקון העיוות האמור, קידם בית המשפט העליון הרתעתם של מזיקים.

 

יש לציין, כי בית המשפט העליון לא פסל בפסק הדין חישוב תביעת פיצויים בשיטת חישוב אחרת. אך, כל עוד לא יצביעו צדדים להליכי תביעות נזיקין על נסיבות המצדיקות אופן חישוב אחר, ישתמשו בשיטת הידות כברירת מחדל.

 

גולשים יקרים, במידה ומי מיקירכם עבר תאונה קשה וקוצרה תוחלת חייו, אל תהססו ופנו לקבלת ייעוץ משפטי מוקדם כל הניתן על ידי עורך דין נזיקין הבקיא בייצוג וניהול תביעות אלה.

 

לקבלת ייעוץ משפטי על ידי עורך דין נזיקין באפשרותכם לפנות אלינו באמצעות טופס "יצירת קשר" המופיע באתר. ייעוץ וליווי משפטי מוקד על ידי עורך דין נזיקין עשוי לשפר את מצבכם המשפטי.

 

נדגיש, כי פנייתכם חסויה ואינה כרוכה בתשלום.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני נזיקין

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך