פקקת ורידים מובילה להיווצרות קרישים, בעיקר בוורידי הרגליים. הקריש יכול לזוז בתוך מערכת הדם ולהגיע לריאות, ללב ולמוח. מדובר במצב רפואי חמור המחייב אבחון וטיפול מיידי. כשלון לעשות זאת עשוי להוות רשלנות רפואית.
התופעה ידועה בשמות שונים: "תסמונת פקקת הורידים העמוקים", "טרומבוזה", "Deep Vein Thrombosis", (DVT) או בפשטות "קריש בדם". לא משנה מה השם בו תבחרו, מדובר בתופעה מסוכנת, העשויה לגרום לסיבוכים חמורים שונים ובכללם תסחיף ריאתי, שבץ ומוות. בהמשך לכך, קיימת אחריות על הצוות הרפואי לגלות את הפקקת בזמן ולהעניק טיפול רפואי נכון. כאשר הצוות הרפואי מתרשל בחובתו, בתי המשפט לא מהססים לפסוק פיצוי בסך של מאות אלפי ש"ח.
מהי פקקת ורידים?
פקקת ורידים הינו מצב בו נוצר קריש דם, לרוב בוורידי הרגליים, החוסם את זרימת הדם. במידה והקריש נשאר ברגל קיימת סכנה להיווצרות נפיחות ובצקות. הסכנה הגדולה יותר היא כאשר הקריש נע באמצעות מחזור הדם אל איברים אחרים בגוף, כגון הריאות, המוח והלב. במצב כזה קיים סיכון, בין היתר, לתסחיף ריאתי, שבץ מוחי ואף למוות.
התסמין המאפיין ביותר של פקקת ורידים הוא נפיחות וכאבים ברגל. עם זאת, פקקת ורידים יכולה להתקיים גם ללא שום תסמין (פקקת סמויה).
ממה נגרמת פקקת ורידים?
פקקת ורידים נגרמת מירידה במהירות של זרימת הדם, נזק לדופן של כלי הדם ועלייה בקרישת הדם. ישנם מצבים המגדילים את הסיכון להיווצרות פקקת, כגון מצב של חוסר תנועה (למשל עקב אשפוז), טיסה (שילוב של ישיבה ממושכת ולחץ ברומטרי נמוך), עודף משקל, תורשה, עישון, גיל מבוגר, נטילת תרופות שונות ומחלות מסוימות. אף נשים בהריון מצויות בסיכון יתר לפקקת. לחולים המאושפזים זמן רב ניתן טיפול מניעתי באמצעות מתן תרופות נגד קרישה ושימוש בגרביים אלסטיות.
כיצד מאבחנים ומטפלים בפקקת ורידים?
בצקות, כאבים או נפיחות ברגל מחייבים בחינה האם מדובר בפקקת ורידים. במידה שעולה החשד לפקקת ורידים יש לבצע במהירות בדיקות שונות ובכללן בדיקת אולטרסאונד של הוורידים (דופלר). דרך אפשרית נוספת לגילוי הפקקת היא באמצעות בדיקת דם הבוחנת האם קיים בדם חלבון מיוחד המאפיין קרישי דם (D-Dimer) או בדיקת MRI. טיפול בפקקת ורידים כולל מתן תרופות למניעת קרישה יחד עם הפעלת לחץ על הרגליים.
רשלנות רפואית באבחון וטיפול בפקקת ורידים
בכל סיטואציה רפואית קיימת חשיבות לאבחון ולטיפול נכון ומהיר. עם זאת, עקב החשש להתדרדרות מהירה וחמורה, קיימת חשיבות רבה במיוחד לאבחון וטיפול בפקקת ורידים בהקדם האפשרי. כשלון לעשות זאת עלול להוות רשלנות רפואית שתזכה את המטופל בפיצוי בסכום גבוה מאוד.
הפקקת שנוצרה לאחר הניתוח לא אובחנה והמטופל פוצה בסך של 640,000 ש"ח
המטופל עבר ניתוח להחלפת מפרק ירך שמאל בבית חולים. מיד לאחר הניתוח התלונן המטופל על כאבים ונפיחות ברגל ועלה חשד לפקקת. בהמשך לכך נערכה למטופל בדיקת אולטרה-סאונד דופלקס. הרופא המטפל, שלא ראה בעצמו את ממצאי הבדיקה, אלא נסמך על פענוח טלפוני שנעשה ע"י טכנאית שאמרה כי המצב תקין, הורה על שחרורו של המטופל מבית החולים. בהמשך אובחן המטופל כסובל מפקקת, אולם בינתיים התדרדר מצבו ונוצר נזק לעצבים.
בית המשפט קיבל את תביעת הרשלנות הרפואית בציינו, כי לנוכח הנפיחות ברגל, כמו גם החשד לקיומה של פקקת, היה מתבקש כי תיערך למטופל בדיקה חוזרת על מנת לאושש או לשלול את הפקקת. גובה הפיצוי הועמד על 640,000 ש"ח (ע"א 26025-10-16).
פיצוי בסך של כ- 1.63 מיליון ש"ח למטופל בשל אי אבחון פקקת נדירה
כאמור, פקקת ורידים נוצרת לרוב ברגליים, אולם לא תמיד. במקרה הנדון היה מדובר במטופל שסבל מפקקת נדירה בווריד המזנטריאלי (הווריד אשר מנקז את הדם מן המעי אל הכבד). האיחור באבחון ע"י רופאי בית החולים "רבין" הביא בסופו של דבר לכריתת חלק מהמעי הדק. שירותי בריאות כללית, המפעילה של בית החולים, טענה מנגד, כי מדובר במצב נדיר ביותר שכמעט ולא ניתן לזהותו.
בית המשפט דחה את הטענה וקיבל את התביעה בציינו, כי על רופא להיות מודע לאבחנות גם אם הן נדירות. בית המשפט קבע, כי במקרה הנדון היו בפני הרופאים ממצאים ונתונים אשר היו אמורים לגרום להם לחשוד כי המטופל סובל מהתופעה הנדירה (כגון גיל ובעיה בכלי הדם). נקבע, כי גם אם הסיכוי ליצירת פקקת אצל המטופל נדיר, כיוון שסיכון זה ידוע וקיים ותוצאותיו עשויות להיות חמורות, הייתה מוטלת חובה על בית החולים להביא בחשבון סיכון הזה. גובה הפיצוי הועמד על כ- 1.63 מיליון ש"ח.
המטופלת אובחנה עם פקקת רק לאחר הלידה ופוצתה בסך של 338,000 ש"ח
מקרה נוסף עוסק במטופלת בהיריון בסיכון גבוה בשל המטומה תת-שלייתית. על אף שהתלוננה מספר פעמים בפני רופאי בית החולים על כאבים במפשעה ובירך, היא אובחנה כסובלת מפקקת רק לאחר הלידה. האיחור באבחון גרם לנכות צמיתה בשיעור של 10%.
בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי העובדה שהמטופלת נבדקה על ידי מומחה לכלי דם רק כשבוע לאחר תלונתה הראשונה, ללא ביצוע בדיקת דימות לבחינת התפתחות מחלת פקקת הורידים, מהווה רשלנות. בית המשפט הדגיש את קלות הגילוי של הפקקת, אשר דרשה רק הפניה למומחה וביצוע בדיקת דופלקס או
מומלץ לפנות לעורך דין
פקקת ורידים יכולה להתדרדר מהר מאוד וליצור סיבוכים מסוכנים מאוד. על כן, קיימת חשיבות רבה לאבחון וטיפול מתאים בהקדם האפשרי. במידה ואתם סבורים כי רשלנות רפואית באבחון או בטיפול בפקקת ורידים גרמה לכם לנזקים, מומלץ מאוד כי תפנו לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית. עורך הדין יוכל להעריך את סיכויי התביעה ובמקרים המתאימים יוכל לסייע לכם לקבל פיצויים העשויים להגיע לסכומים גבוהים מאוד.