מה זה CRPS וכמה פיצויים אפשר לקבל כתוצאה מאי אבחון בזמן?

במאמר זה נצלול לעומקה של תסמונת CRPS,תסמונת כאב אזורי מורכב, המתאפיינת בכאב כרוני חריף בגפיים. נבחן את הגורמים, האבחון, הטיפולים השונים וההשלכות הרפואיות והמשפטיות של התמודדות עם התסמונת המורכבת הזו.

תסמונת כאב אזורי מורכב

מה זה CRPS?

CRPS – Complex Regional Pain Syndrome, ובעברית "תסמונת כאב אזורי מורכב", הינה תסמונת נדירה שמתאפיינת בכאב כרוני שמופיע בעיקר באחת מארבע הגפיים, ובמיוחד בקצה שלה, קרי, בכף היד או בכף הרגל.

התסמונת מופיעה לרוב עקב פגיעה כלשהי באזור הכאב (כגון חבלה, מחלה, או ניתוח), אולם היא מתבטאת בעוצמת כאב שגבוהה בהרבה מהכאב שלכאורה צפוי בהתחשב בחומרת הפגיעה.

לרוב התסמונת מתפרצת בעיקר בגילאים מאוחרים יחסית, בין 50 ל-70, אך היא עלולה להופיע גם קודם לכן, כולל אצל ילדים ובני נוער.

עם זאת, וכפי שצויין לעיל, מדובר גם בתסמונת נדירה, בעלת שכיחות נמוכה ביותר, כך שמדי שנה מאובחנים בכל העולם כ-20 חולים בלבד ל- 100,000 אנשים.

סוגי התסמונת: כיום מזוהים קיימים 2 סוגים שונים של תסמונת CRPS, אם כי התסמינים שלהם דומים:

סוג 1 – RSD: סוג זה מתפתח לאחר פגיעה מקומית בגפה שלא גרמה לפגיעה בעצבי הגפה, והוא גם הסוג היותר נפוץ של התסמונת (מופיע בקרב כ-90% מהחולים).

סוג 2 – נוירלגיה פוסט טראומתית: סוג זה מתפתח לאחר פגיעה מקומית בגפה שגרמה לפגיעה מוכחת בעצבי הגפה.

אבחון התסמונת: כיום לא קיימת עדיין בדיקה שמיועדת לאבחן באופן ספציפי את תסמונת CRPS, ומקובל להשתמש במספר בדיקות שונות יחדיו כדי לאבחן אותה. בדיקות אלו כוללות צילומי הדמייה שונים, כגון רנטגן, MRI , מיפוי עצמות; בדיקת EMG; בדיקות טמפרטורה של העור וכמות הזיעה של הגפה בזמן מנוחתה; בדיקת זרימת הדם בגפה; ועוד.

טיפול בתסמונת: בחלק מהמקרים התסמינים של התסמונת עשויים לחלוף מאליהם, אולם במקרים אחרים הם עלולים להישאר במשך חודשים ואף שנים, ולהידרדר בחלוף הזמן ללא טיפולים מתאימים.  טיפולים אלו מיועדים למנוע את החמרת התסמונת ואף לנסות להביא להחלמתה, והם כוללים משחות, תרופות לשיכוך כאבים, סטרואידים, פיזיותרפיה, דיקור סיני, דמיון מודרך, טיפול פסיכולוגי, ועוד.

מהם התסמינים הנפוצים של תסמונת CRPS?

התסמינים הנפוצים של תסמונת CRPS כוללים בעיקרם את התסמינים הבאים:

  • תחושת כאב חריפה
  • נפיחות
  • שינויים בצבע, מרקם, וחום העור
  • חולשה
  • הרס רקמות ואטרופיה
  • צמיחה חריגה של שיער ו/או ציפורניים

תסמונת CRPS נוטה להתפתח בהדרגה, לפי 3 שלבים, כאשר לכל שלב יש את התסמינים שאופייניים לו:

  1. בתחילה מופיע כאב חריף בגפה, בעיקר בכף היד או בכף הרגל.
  2. לאחר מכן מופיעים שינוי צבע העור של הגפה לגוון כהה יותר, התעבות של העור, בצקות, ואטרופיה (הידלדלות של רקמות הגפה).
  3. לבסוף הגפה כבר איננה מתפקדת עקב ירידה בפעילות ובתנועה שלה, כאביה מחמירים עוד יותר, ואף עלול להתפתח בה נמק.

מהם הגורמים לתסמונת CRPS?

הגורמים לתסמונת CRPS עדיין אינם ידועים כיום באופן ודאי וברור, אולם מניחים שהיא נוצרת כתוצאה משילוב של פגיעה כלשהי בגפה (שיכולה להיות גם קלה ביותר), ביחד עם תגובה משובשת של מערכת העצבים, שגורמת בדיעבד לעוצמת כאב חריגה בעוצמתה.

הפגיעה בגפה יכולה להיות מסוגים שונים, כגון חבלה, מכה, נקע, פגיעה במהלך ניתוח, שבץ, התקף לב, הרעלות של חומרים מסויימים שפוגעות במערכת העצבים, ועוד.

תסמונת CRPS גם עלולה להתפרץ מחדש בשל טריגרים שונים, כגון לחץ ומתח נפשיים או חשיפה לקור.

למה חשוב לאבחן את תסמונת CRPS מוקדם?

מלבד לחשיבות הרבה הקיימת בהבנה מה זה CRPS, בדומה לבעיות רפואיות אחרות, גם את תסמונת CRPS חשוב לאבחן בהקדם, מאחר שאבחון מוקדם מביא לטיפול מוקדם, וככל שהטיפול מוקדם יותר, כך גם גדלים הסיכויים להצלחתו. לעומת זאת, ככל שהאבחון נעשה מאוחר יותר, כך גם עלול מצב הגפה להידרדר ולהחמיר עוד ועוד עקב התפתחות סיבוכים קשים.

מתן טיפול רפואי מתאים בשלבים המוקדמים של התסמונת עשוי אף להביא לריפויה בחלק נכבד מהמקרים.

עם זאת, חשוב גם להיות מודע לכך שלא פשוט לאבחן את תסמונת CRPS, מאחר שהתסמינים שלה מאפיינים גם בעיות רפואיות אחרות, כגון דלקת מפרקים ועוד, דבר שעלול לבלבל ביניהן.

בנוסף, חלק מהרופאים כלל לא מודע לקיומה, ולעתים עלולים לאבחן אותה באופן שגוי, כמין סוג של "תסמונת פסיכוסומאטית" שנגרמת עקב סיבות נפשיות.

למרבה הצער, קשיים אלו מובילים בפועל במקרים רבים לאבחון מאוחר מדי של המחלה. לפי מחקר נורבגי שהתפרסם בשנת 2016, פרק הזמן הממוצע שחולף ממועד הופעת התסמינים ועד לאבחונם הינו 3.9 שנים (!).

מהן ההשלכות של אי אבחון תסמונת CRPS בזמן?

כאמור, איחור באבחון של תסמונת CRPS בהקדם, עלול להביא  להתפתחות סיבוכים קשים ומיותרים שניתן היה למנוע אותם אם התסמונת הייתה מאובחנת בזמן ומטופלת מייד בהתאם לכך.

סיבוכים אלו כוללים בעיקרם סיבוכים שנגרמים בעקבות הימנעותם של מי שלוקים בתסמונת מלהניע את הגפה הפגועה בשל הכאבים העזים שנגרמים להם כתוצאה מהתנועה.

סיבוכים אלו כוללים אטרופיה – ניוון של רקמות הגפה, כגון רקמות העור, השרירים, והעצמות, וקיצור שרירי הגפה. ככל שמצב זה נמשך, הגפה עלולה להגיע למצב שבו היא מאבדת את כושר התפקוד שלה, ואף מפתחת נמק.

ואם לא די בכך, החולים גם עלולים לסבול מתעוקת חזה (משערים שהסיבה לכך הינה פגיעה בעצבי הלב).

דוגמאות למקרי רשלנות רפואית?

במסגרת תיק ת"א 5007/03 יעקב בכר נ' המרכז הרפואי שערי צדק, שהתנהל בפני בית המשפט המחוזי בירושלים, נדון מקרה של מטופל בן 40 שנסע לביקור בתאילנד.

איתרע מזלו, ובמהלך ביקורו בתאילנד, פגע רכב חולף בזרועו הימנית בעת שהוא הלך ברגל, וגרם לו לשבר בזרוע.

המטופל בחר לשוב לישראל כדי לקבל בה טיפול במקום בתאילנד, אולם הוא לא שיער בנפשו איזו מסכת ייסורים מחכה לו בארץ.

בתחילה התאשפז המטופל בבית החולים שערי צדק בירושלים, שם הוא קיבל טיפול שמרני בשבר, שכלל מתלה וסד.

כעבור 3 חודשים הסתבר שהשבר עדיין לא נרפא, ועל כן המטופל עבר ניתוח בבית החולים לצורך קיבוע השבר באופן פנימי ע"י לוחית מתכת וברגים. בצילום שנעשה לאחר הניתוח הסתבר שהקיבוע הפנימי אינו יציב דיו, ועל כן הוא הוסר ובמקומו קובע זרועו של המטופל באופן חיצוני.

למרות הקיבוע החיצוני, המטופל המשיך לסבול מכאבים. במקום לחזור לשערי צדק, הוא העדיף לפנות לבית החולים הדסה עין כרם, שם הוסר הקיבוע החיצוני מזרועו, ובמקומו היא הושמה בגבס.

בהמשך עבר המטופל ניתוח שני, אף הוא לצורך קיבוע השבר באופן פנימי, ע"י לוחית וברגים, אך גם בתוספת שתל עצם שניטל מהאגן שלו.

לאחר הניתוח השני המטופל החל לחוש ירידה בתחושה ונימול בזרוע הימנית שלו. בשלב זה הוא אובחן עם תסמונת  CRPS, ובנוסף נקבע שהוא סובל מנכות אורטופדית ונכות נוירולוגית.

המטופל הגיש תביעת רשלנות רפואית כנגד בית החולים שערי צדק בטענה שהוא התרשל בטיפול בו.

בית המשפט קיבל את התביעה, וקבע שבית החולים אכן התרשל בטיפול במטופל, וזאת הן לגבי אופן ביצוע הניתוח לצורך הקיבוע הפנימי, והן לגבי אופן ביצוע הקיבוע החיצוני והותרתו במצב בלתי יציב.

עוד קבע בית המשפט  שהתרשלות זו גרמה למטופל לפגיעה אורטופדית, וכן לפגיעה נוירולוגית ולהתפרצות תסמונת  CRPS, ופסק לו פיצויים בגין רכיבים שונים בסך כולל של 695,000 ₪.

מהם הזכויות והפיצויים שניתן לקבל עקב אי אבחון בזמן?

בתחילת המאמר הרחבנו אודות – מה זה CRPS תסמיניו והחשיבות באבחון המחלה מהר ככל שניתן. כעת, נבקש לעמוד על הפיצויים השונים שניתן לקבל במקרים של איחור באבחון המחלה.

קיימים שני סוגים של פיצויים שניתן לקבל עקב אי אבחון בזמן של תסמונת CRPS (או של כל בעיה רפואית אחרת):

פיצויים בגין ראשי נזק ממוניים, שעוסקים בנזקים כספיים שאפשר לכמת ולחשב באופן חשבונאי, כגון הפסדי שכר ופנסיה, הוצאות רפואיות שאינן מכוסות בסל הבריאות הממלכתי, הוצאות סיעוד ועזרה צד ג', הוצאות נסיעות, הוצאות להתאמת רכב לנכות, ועוד, וזאת לפי תלושי שכר, קבלות, ואסמכתאות אחרות.

פיצויים בגין ראשי נזק לא ממוניים, שעוסקים בנזקים תחושתיים ורגשיים, כגון כאב וסבל, עוגמת נפש, אובדן הנאות החיים, אובדן סיכויי החלמה, ועוד.

ככל שהרשלנות הרפואית גם גרמה לנכות רפואית ונכות תפקודית בשיעורים משמעותיים מסויימים, ייתכן שהמטופל גם יהיה זכאי לזכויות שונות מטעם המוסד לביטוח לאומי, כגון קצבת נכות כללית, קצבת שירותים מיוחדים, ועוד.

כמה פיצויים יהיה ניתן לקבל במקרה של רשלנות באבחון או בטיפול?

גובה הפיצויים בגין רשלנות רפואית באבחון או בטיפול נקבע עבור כל ראש נזק בנפרד, וזאת לפי פרמטרים שונים, ובהתאם לנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה לגופו.

לדוגמא, הפרמטרים שיש לקחת בחשבון לצורך חישוב הפיצויים בגין ראש הנזק הלא ממוני של כאב וסבל הינם גיל המטופל + אחוזי הנכות הרפואית שנקבעו לו + ימי האשפוז שלו + רמת הפגיעה בחיי היומיום שלו עקב הרשלנות הרפואית שנגרמה לו.

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

icon

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

מהי החשיבות של ייעוץ עם עורך דין על מנת לקבל את הזכאות לזכויות?

כדי לקבל את הזכאות לזכויות שמגיעה לכם, חשוב מאד להתייעץ עם עורך דין רשלנות רפואית, ולא "סתם" כל עו"ד, אלא עו"ד שמתמחה ספציפית בתחום זה.

וזאת יש לדעת: תחום הרשלנות הרפואית הינו תחום מורכב ביותר, שמצריך בקיאות כפולה, הן בתחום המשפט והן בתחום הרפואה.

לא בנקל ניתן לקבל הכרה בזכאות לזכויות עקב רשלנות רפואית שלא באמצעות עו"ד שמתמחה ומנוסה בתחום זה, והדבר קשה שבעתיים כשמנסים להשיגה לבד ובאופן עצמאי.

למעשה, טיב עוה"ד שינהל את תביעת הרשלנות הרפואית יכול לא פעם להכריע את גורלה, ועל כן חשוב מאד להקפיד להתייעץ עם עו"ד שבאמת מבין ומתמצא בתחום זה.

שאלות נפוצות

מהן הסיבות הנפוצות להתפתחות תסמונת CRPS?

תסמונת CRPS יכולה להתפתח לאחר פגיעה או נזק בגפה, כגון חבלה, ניתוח, או מחלה. ישנם מקרים בהם התסמונת מתפתחת ללא סיבה ברורה.

כיצד מאבחנים את תסמונת CRPS והאם יש בדיקה ספציפית לזיהוי התסמונת?

אין בדיקה ייחודית לאבחון CRPS. האבחון מתבצע באמצעות סדרת בדיקות, כולל צילומי הדמייה, בדיקות עצבים והערכה קלינית של התסמינים.

מהן אפשרויות הטיפול בתסמונת CRPS והאם ניתן לרפא אותה לחלוטין?

טיפול ב-CRPS כולל שילוב של תרופות לשיכוך כאבים, טיפולים פיזיותרפיים, פסיכותרפיה ולעיתים גם טיפולים נוספים כמו דיקור או טיפולים אלטרנטיביים. הטיפול יכול להביא לשיפור משמעותי, אך האפשרות לריפוי מלא תלויה במקרה הספציפי ובתגובת הגוף לטיפול.

כיצד יכולה לבוא לידי ביטוי רשלנות רפואית באבחון ובטיפול בתסמונת CRPS?

רשלנות רפואית במקרה של CRPS יכולה להתבטא באי-אבחון, אבחון מאוחר או שגוי של התסמונת, כמו גם בטיפול לקוי או בלתי מתאים. במקרה של חשד לרשלנות, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום הרשלנות הרפואית, על מנת לבחון את האפשרות לתביעה ולקבלת פיצויים.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום רשלנות רפואית

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

2 תגובות

  • 11 בנובמבר 2024 בשעה 14:40

    מבקשת ייעוץ לאחר פציעה לפני כ8 חודשים עם החמרה מתמשכת ואי אבחון חד משמעי

    • 21 בנובמבר 2024 בשעה 18:01

      ציפי שלום, ניתן להשאיר פרטים ליצירת קשר בטופס שבאתר (ראי בתחתית) ועו"ד מצוות האתר יצור עימך קשר בהקדם האפשרי. סופ"ש נעים.

התגובה שלך