ליסטריה בהריון

אבחון שגוי או באיחור של זיהום חיידק ליסטריה במהלך ההריון, אשר הסב נזק לעובר ו/או לאשה ההרה, יכול להוות בסיס להגשת תביעת רשלנות רפואית ולקבלת פיצויים.

ליסטריה בהריון

ליסטריה הינו סוג של חיידק אלים, אשר מועבר באמצעות אכילת מזון שנגוע ומזוהם בחיידק זה.

הידבקות בחיידק ליסטריה עלולה לגרום למחלה זיהומית בשם ליסטריוזיס אצל כלל בני האדם. מחלה זו גורמת בדרך כלל לתסמינים דמויי שפעת כגון חום גבוה, כאבי שרירים וגב, צמרמורות, וכן לקלקול קיבה, ולרוב היא גם חולפת מאליה. יחד עם זאת, במקרים מסויימים היא עלולה לגרום למחלות קשות כגון דלקת ריאות, דלקת קרום הלב, ודלקת קרום המח, ואף למוות, וזאת במיוחד כשמדובר באוכלוסיה בסיכון, כגון קשישים, תינוקות, ובעלי מערכת חיסונית מוחלשת.

הידבקות של אשה בהריון במחלת ליסטריוזיס עלולה אף היא להיות מסוכנת במיוחד, מאחר שהיא עלולה לפגוע לא רק באשה ההרה, אלא היא גם עלולה לעבור ממנה לעובר, באמצעות השליה, ולגרום עקב כך להפלה של העובר, או ללידה מוקדמת של העובר, כשהוא סובל ממחלות ומומים קשים, כגון דלקת קרום מח, שיתוק מוחין, אלח דם, חירשות, עיוורון, פיגור, ועוד. במקרים מסויימים היא עלולה אף לגרום למות היילוד לאחר לידתו. למעשה, כ- 20% עד 30% ממקרי הליסטריוזיס בעת היריון יסתיימו במות העובר או היילוד.

חשוב גם להיות מודעים לכך שנשים בהריון נמצאות בסיכון גבוה ביותר להידבקות בחיידק הליסטריה, בשיעור של פי 20 (!) ביחס לכלל האוכלוסיה, וזאת מאחר שבמהלך ההריון, המערכת החיסונית של האשה ההרה נחלשת, דבר שמגדיל את סיכויי ההידבקות שלה, ולרבות בחיידק הליסטריה. ממחקר שנעשה בארץ עלה ש-35% מהנדבקים בליסטריה בארץ הן נשים הרות, וכי כ-20 נשים ישראליות ל- 100,000 לידות נדבקות בליסטריה במהלך ההריון. מדובר בשיעור הידבקות גבוה במיוחד, פי 20 ביחס לנשים הרות בעולם המערבי, שם שיעור ההידבקות שלהן הינו אשה אחת בלבד ל-100,00 לידות.

במידה שהתברר לאחר הלידה שהתינוק נדבק בליסטריה, קיימת רק אפשרות אחת לכך, והיא שהוא נדבק מאמו במהלך ההריון. במקרה כזה, ובהתאם להוראות משרד הבריאות, יש להעביר דגימה של החיידק אל משרד הבריאות, על מנת שהוא יפתח בחקירה אפידמיולוגית כדי לאתר את הגורם המזהם, שבגללו נדבקה אמו של התינוק, ובעקבותיה גם התינוק עצמו.

ליסטריה בהריון

כיצד ניתן להימנע מהידבקות בחיידק הליסטריה בהריון?

קיימות מספר דרכים להימנעות מהידבקות בחיידק ליסטריה שחשוב מאד להקפיד עליהן, במיוחד כשמדובר בנשים בהריון, וזאת לרבות בהתאם להנחיות שמפורסמות על ידי משרד הבריאות.

ראשית, מאחר שההידבקות בחיידק הליסטריה נעשית באמצעות צריכת מזון שנגוע בחיידק זה, אחד מאמצעי ההגנה העיקריים מפני ההידבקות בו הינה הימנעות מסוגי המזונות והמאכלים שעלולים להיות נגועים בו, ובעיקר מזונות שלא עברו בישול מלא כגון מוצרי בשר, עוף, ודגים נאים, דגים בעישון קר, סושי, פסטרמה, נקניקים, ביצים לא מבושלות, מוצרי חלב לא מפוסטרים, חמאה, גבינות רכות ובשלות (כגון ברי, קממבר), גבינות כחולות (שמכילות עובש, כגון רוקפור), ירקות ופירות לא רחוצים, כריכים וסלטים שהוכנו מראש, חומוס, ועוד.

שנית, מומלץ להמעיט ככל הניתן באכילה במקומות ציבוריים, כגון מסעדות ובתי קפה.

שלישית, בעת הכנת מזון בבית, חשוב להקפיד על הכללים הבאים:

  • יש להימנע מקניה וצריכה של מזונות ממקורות לא ידועים, ובמיוחד מוצרי בשר, עוף,  דגים, ומוצרי חלב לא מפוסטרים.
  • יש לקנות את מוצרי המזון באריזתם המקורית.
  • יש לאחסן את המזונות בהתאם להוראות היצרן.
  • יש לאחסן מזונות שדורשים קירור במקרר שמכוון ל-5 מעלות צלזיוס לכל היותר.
  • יש להימנע מצריכת מזונות מקוררים לאחר התאריך האחרון לשימושם.
  • יש לשטוף היטב את הידיים ובסבון לפני הטיפול במזון, ולאחר מגע במזון גולמי.
  • יש לשטוף היטב את הפירות והירקות.
  • בהכנת מזון יש להשתמש בכלים נפרדים לטיפול במזון גולמי (בשר, עוף, דגים) ולמזון מבושל או מזון מוכן לאכילה, ולהפריד בין משטחי חיתוך למזון לא גולמי לבין משטחי חיתוך לפירות וירקות ומזון מוכן לאכילה.
  • יש לבשל בשר, עוף, ודגים בישול יסודי.
  • יש לחמם שאריות מזון מבושל עד לעליית אדים.

אבחון ליסטריה בהריון

במידה שאשה בהריון דיווחה על תסמינים שמעוררים חשד להידבקות בליסטריה, על הרופא שמטפל בה להפנות אותה לביצוע בדיקות לאבחון החיידק ולטפל בה בהתאם לממצאי בדיקות אלו. עם זאת, יש לקחת בחשבון שלעתים האשה תידבק בחיידק מבלי לפתח תסמינים כלל. לכן, אי הפנייה לביצוע בדיקה אינו מעיד בהכרח כי הרופא המטפל חרג מסטנדרט הרפואה הסביר, או במילים פשוטות כי היתה רשלנות בהריון. ואולם, ככל ופיתה האישה תסמינים ולא נערך בירור מעמיק, עשוי הדבר לשמש כבסיס לעילת תביעה.

בהתאם להנחיות משרד הבריאות, לאשה בהריון שנדבקה בליסטריה עלולים להופיע תסמינים של חום, צמרמורת, כאבי גב, ותסמינים הדומים לשפעת.

כאשר לאשה בהריון יש חום ללא הסבר ברור (כגון דלקת גרון או דלקת בדרכי השתן), יש לקחת ממנה תרבית דם.

לאשה הרה עם חשד לליסטריה רצוי לקחת תרבית דם וגם תרבית צואה במידה ויש שלשול. בנוסף, יש להתייעץ עם מומחה למחלות זיהומיות, ולטפל בה באמצעות תרופות אנטיביוטיקה (אם כי יש לזכור שהחיידק עמיד לפניצילין וצפאלוספורינים, ועל כן יש להשתמש באנטיביוטיקה מסוג שמתאים לחיידק זה).

בהתאם לנייר עמדה מס' 26 של ההסתדרות הרפואית בישראל, אשר פורסם בפברואר 2020, האבחנה של חיידק הליסטריה מבוססת לרוב על תרביות מנוזלי גוף סטריליים, כמו דם או נוזל שליה, וכן תרבית מהשליה. לתרביות צואה יש רגישות נמוכה לזיהוי ליסטריה, בהעדר מצע גידול חיידקים מתאים, ובהנחה שלמרבית החולות אין תסמינים של מערכת העיכול.

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

icon

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

רשלנות לגבי אבחון ליסטריה בהריון

אי אבחון של הידבקות של אשה בהריון בחיידק הליסטריה, אי מתן הפניות לביצוע בדיקות לאבחונו חרף תסמינים שמעוררים חשד לקיומו, התעלמות מממצאי הבדיקות, או מתן טיפול תרופתי שאינו מתאים לאשה עם חשד לליסטריה, עלולים להוות בסיס להגשת תביעת רשלנות רפואית בהריון במידה ועקב כך נגרם נזק לעובר שלה ו/או לאשה עצמה.

בנוסף, אי מתן הנחיות והסברים לאשה הרה (במיוחד כשמדובר בהריון ראשון שלה) בדבר דרכי ההימנעות מהידבקות בחיידק הליסטריה, בהתאם להנחיות משרד הבריאות וכפי שפורטו לעיל, עלול להוות אף הוא בסיס להגשת תביעת רשלנות רפואית במידה ועקב כך נגרם נזק לעובר ו/או לאשה עצמה.

כך, לדוגמא, מפרסום באתר ynet בשנת 2019, עלה שזוג הורים לילדה בת 10 שסובלת מפיגור שכלי ושיתוק מוחין, הגישו תביעת רשלנות רפואית בסכום העולה על 2.5 מליון ₪ כנגד שירותי בריאות כללית, בטענה שהם התרשלו במעקב ההריון של האם, ולא הדריכו אותה כראוי לגבי סכנות הידבקותה בחיידק הליסטריה במהלך ההריון.

לדברי ההורים, הילדה נולדה בשבוע ה-28 להריונה, ולאחר מכן התברר שהאם נדבקה בליסטריה במהלך ההריון, שעבר ממנה לעוברית, וגרם ללידתה המוקדמת ולפגיעה הקשה בה. עוד טענו ההורים כי ניתן היה להימנע מפגיעה קשה זו במידה ששירותי בריאות כללית היו פועלים בהתאם להנחיות משרד הבריאות, ומסבירים לאם במהלך הריונה על דרכי ההימנעות מהידבקות בליסטריה, ולרבות באמצעות בישול יסודי של מוצרי בשר, עוף ודגים, שטיפת ירקות, הימנעות מצריכת גבינות רכות מיובאות, וצריכת דגים שאינם מבושלים.

מפרסום אחר באתר mako, בשנת 2014, עלה שאם לילד בן 6 שנולד עם נזק מוחי ושיתוק, הגישה תביעה כנגד בית החולים כרמל ומשרד הבריאות, אף זאת בטענה שהם התרשלו במעקב ההריון של האם, ולא הדריכו אותה כראוי לגבי סכנות הידבקותה בחיידק זה במהלך ההריון.

לדברי האם, היא הגיעה לבית החולים מכיוון שלא חשה היטב בתנועות עובר, וכעבור מספר שעות ילדה אותו בניתוח קיסרי במשקל 1.700 ק"ג. מצבו של התינוק היה קשה, ולאחר שעבר בדיקות נרחבות הוא אובחן כתינוק שסובל מנזק מוחי עקב ליסטריה, אשר יישאר משותק לכל ימי חייו. עוד טענה שהאם שהיא הקפידה על ביצוע כל הבדיקות בהריון, וכי לו היא ידעה על הסיכונים לגבי הידבקות במחלת הליסטריה, היא הייתה מקפידה גם על כך, אך מכיוון שאף אחד לא הזהיר אותה מפני חיידק זה, היא נדבקה בו, ועקב כך נולד בנה כשהוא פגוע ונכה ב-100%.

אגב, במידה שזהות הגורם שאחראי להידבקות האם ההרה הינה לכאורה ידועה, ניתן להגיש גם נגדו תביעת רשלנות. כך, לדוגמא, מפרסום נוסף באתר ynet, בשנת 2009, עלה שבני זוג הגישו תביעה כנגד חברת עוף טוב, בטענה שפסטרמה שיוצרה על ידי החברה, ואשר הייתה נגועה בליסטריה, ונאכלה על ידי האשה במהלך הריונה, גרמה לזיהום של העובר שהאשה נשאה ברחמה, והביאה למותו.

לטענת בני הזוג, האשה נכנסה להריון בהיותה בגיל 29, ללא ילדים. מהלך ההריון היה תקין לכאורה, אולם כעבור מספר חודשים, חשה האשה ירידה בתנועות העובר, ועברה בדיקת אולטרסאונד שהראתה שלעובר אין דופק. האישה פונתה לבית החולים, שם עברה לידה מוקדמת בשבוע ה-28 להריונה, וילדה תינוק ללא רוח חיים. בדיקות פתולוגיות ובדיקות מעבדה שנערכו לעובר לאחר הלידה הצביעו על הימצאותו של חיידק הליסטריה, הן אצל העובר המת והן אצל האישה.

לאחר מות העובר פרסם משרד הבריאות אזהרה לפיה התגלה חיידק ליסטריה בפסטרמה שיוצרה על ידי החברה, שנדרשה לבצע איסוף של המוצר מהמדפים וליידע את הציבור. החברה פירסמה גם את תאריך התוקף האחרון שמופיע על המוצרים הנגועים בליסטריה. בעקבות זאת בדקו התובעים את אריזת הפסטרמה של החברה שהאם אכלה זמן קצר לפני אובדן ההריון, והסתבר להם שהוא גם נושא את התאריך האחרון לשיווק שלגביו פירסמה החברה את האזהרה. בהמשך לכך הגישו בני הזוג את התביעה כנגד החברה, בטענה שהיא לא הקפידה כנדרש על דרכי הייצור של הפסטרמה שלה, וכי סביר ביותר להניח שמקור הזיהום בליסטריה שבו לקתה האישה ההרה היה בפסטרמה של החברה.

לסיכום, הידבקות של אשה בהריון בחיידק ליסטריה עלולה להיות מסוכנת מאד לעובר שלה, ולכן חשוב ביותר להיות מודע לסכנות שטמונות בחיידק זה, ולהקפיד היטב על הכללים להימנעות מהידבקות מיותרת בו.

שאלות נפוצות

מהם הגורמים הנפוצים שמהם אפשר להידבק ולחלות בליסטריה?

ההידבקות בחיידק הליסטריה נעשית באמצעות צריכת מזון שנגוע בחיידק זה, ובעיקר מזונות שלא עברו בישול מלא. מדובר, למשל, במוצרי בשר, עוף, דגים, נקניקים, ביצים לא מבושלות, מוצרי חלב לא מפוסטרים, ירקות ופירות לא רחוצים, חומוס, ועוד.

איך ליסטריה בהריון משפיעה על בריאות האישה?

השפעת ליסטריה על בריאות האישה במהלך ההריון יכולה להיות משמעותית. כאשר אשה בהריון נדבקת בחיידק ליסטריה, היא עלולה לחוות סימפטומים הדומים לאלו של שפעת, כולל חום גבוה, כאבי שרירים, צמרמורות ובעיות במערכת העיכול. אף על פי שבדרך כלל המחלה נעלמת מעצמה, ישנם מקרים בהם היא עלולה להתפתח למצבים רפואיים חמורים יותר, כמו דלקת ריאות, דלקת בקרום הלב או המח. זהו סיכון מוגבר במיוחד במהלך ההריון, שכן המערכת החיסונית של האישה נחלשת בתקופה זו, מה שמגביר את הסיכון לתוצאות חמורות יותר.

איך ניתן לאבחן את מחלת ליסטריה?

אבחון המחלה נעשה בעיקרו באמצעות תרבית דם, ובמקרה של שלשול, גם באמצעות תרבית צואה, אם כי יש לקחת בחשבון שלתרבית צואה יש רגישות נמוכה לזיהוי ליסטריה. כאשר מדובר באשה בהריון, ניתן לאבחן את המחלה באמצעות דם או נוזל שליה, וכן באמצעות תרבית מהשליה.

מהן ההשלכות הבריאותיות של ליסטריה בהריון על העובר?

ההשפעות הבריאותיות של זיהום ליסטריה בהריון על העובר יכולות להיות חמורות ומשמעותיות. במקרה שבו אשה בהריון נדבקת בחיידק ליסטריה, ישנה סכנה שהמחלה תועבר לעובר דרך השליה. זה עלול להוביל לתוצאות קשות כמו הפלה או לידה מוקדמת, ובמקרים חמורים יותר, העובר עלול לפתח מצבים רפואיים קשים כמו דלקת קרום המח, שיתוק מוחין, פגיעות בדם, חירשות, עיוורון, פיגור שכלי ועוד. יש לציין כי כ- 20% עד 30% מהמקרים של ליסטריוזיס בהריון עלולים להסתיים במות העובר או היילוד, מה שמדגיש את חומרת הסיכון של זיהום זה במהלך ההריון.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום רשלנות רפואית

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך