מנינגיטיס

בכתבה זו תוכלו לקבל מידע ראשוני וקצר אודות מחלת מנינגיטיס והמקרים בהם עשויה לבוא לידי ביטוי מחלה זו בפסיקת בתי המשפט. הכתבה מלווה בדוגמא מן הפסיקה של תביעה אשר התקבלה ואשר במסגרתה בית המשפט חייב את הגורמים הרפואיים בסך של מיליון ש"ח.

מנינגיטיס הינה, למעשה, שמה הלועזי של דלקת קרום המוח שהינה מחלה הנגרמת בעקבות זיהום נגיפי או חיידקי של קרום המוח. התסמינים העיקריים המאפיינים את המחלה הם כאבי ראש תכופים, חום, חולשה, בחילות, התקשות שרירי הצוואר ועוד. איבחון המחלה נעשה על ידי בדיקה שנקראת ניקור מותני (נטילת נוזל מוח שדרתי המצוי בעמוד השדרה). אם ממצאי הביקה מעידים על קיומה של דלקת חיידקית בנוזל, יש להעניק למטופל טיפול אנטיביוטי מיידי. יש לציין כי אבחון מאוחר או טיפול רפואי שגוי במחלת דלקת קרום המוח עלול להביא לפגיעה בשמיעתו של המטופל, במקרה הקל ולפגיעות נוירולוגיות ואף למוות, במקרים הקשים.
בתי המשפט עסקו רבות בתביעות רשלנות רפואית מנינגיטיס שהוגשו על ידי ניזוקים. אחת מהתביעות האמורות נידונה על ידי כבוד השופט שנהב מבית המשפט השלום בהרצליה.

 

באותו מקרה שבה המנוחה פילוסוף ז"ל מהגן והתלוננה על כאבים ברגלה. הוריה בדקו את חום גופה, אשר היה גבוה מהחום הנורמלי, עובדה שהביאה אותם לפקוד את קופת החולים הסמוכה לביתם. הרופא המטפל הורה על טיפול תרופתי להורדת החום ושחרר את הקטינה לביתה, תוך הוראה לשוב למרפאה אם מצבה מידרדר. לא למותר לציין כי בבדיקות השתן שנערכו לקטינה אובחנו כדוריות דם אדומות. למחרת היום הבחינה אימה של הקטינה בכתמים זרים וכחולים בכל גופה. בחלוף הזמן החלה הקטינה לסבול אף מחוסר שליטה על סוגריה ובהמשך לכך היא איבדה את הכרתה. בשל כך, ועוד באותו יום, הובהלה הקטינה לבית החולים "קפלן" בו מצאה את מותה, בהיותה בת חמש שנים בלבד. בניתוח שנעשה במנוחה לאחר המוות נמצא כי מותה נגרם מדלקת קרום המוח.
הורי המנוחה הגישו תביעת רשלנות רפואית מנינגיטיס לבית המשפט, במסגרתה טענו כי קיימת רשלנות רפואית מנינגיטיס מצד קופת החולים והצוות הרפואי והיא זו שהביאה למותה המצער של ביתם. במסגרת כתב ההגנה נדחתה כל טענה באשר לרשלנות בטיפול שבוצע במנוחה משום שלא היה ניתן לאבחן את הזיהום החיידקי במוחה של המנוחה במועד שבוצעה בה הבדיקה וכי התסמינים מהם היא סבלה לא יכלו להוביל לחשד שמדובר בדקלת קרום המוח.
בית המשפט קבע, ראשית, כי הרישום הרפואי שערך הרופא המטפל בכל הנוגע לבדיקות שנערכו למנוחה היה לקוי באופן שמחייב את בית המשפט להפוך את נטל הראיה, כך שעל הנתבעים להראות כי לא קיימת כל רשלנות רפואית מנינגיטיס מצידם שהובילה למות הקטינה.
לאחר בחינת הראיות שהוצגו על ידי הרופא המטפל וחוות הדעת שהגישו הצדדים, פסק בית המשפט כי הרופא לא הרים את הנטל המוטל עליו, כאמור ועל כן יש לראות בהתנהגותו רשלנות רפואית מנינגיטיס. ודוק, על פי בית המשפט על הרופא הסביר בנסיבות דנן לחשוד כי הקטינה סובלת מדלקת קרום המוח, זאת לאור התסמינים מהם סבלה. היות והרופא המטפל סטה מהסטנדרט המקובל, כאמור, יש לראות אותו כאחראי למותה של הקטינה בשיעור של כשבעים אחוזים בעוד שיתרת האחריות למותה מתחלקת בין קופת החולים והמוקד הטלפוני המופעל על ידה. סך הפיצוי שנפסק לתובעים על ידי בית המשפט עמד על כמיליון שקלים.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום רשלנות רפואית

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך