חוק זכויות החולה קובע חובות של רופאי כלפי המטופלים על ידם. חובות אלה חלות מן הסתם גם על רופאי שיניים. לאחרונה אנו עדים לתביעות רבות המוגשות על ידי מטופלים בטענה של מתן רפואי רשלני ולפיכך ראינו לנכון לחדד עבורכם גולשים יקרים את הזכויות הקיימות לכם על פי חוק.
חוק זכויות החולה מטיל חובה על כל מי שמטפל בטיפול רפואי, לרבות רופאי שיניים, לתעד את המידע הרפואי הקשור באותו טיפול, את הוראות הטיפול שניתנו לאותו מטופל, איבחון מצבו הרפואי ועוד. חובת התיעוד מלווה אף בחובת המטפל לשמור על רישומים אלו. בתי המשפט הכירו בחשיבות העליונה שיש לרשומות הרפואיות, הן למען טיפול רפואי בעתיד והן כראיה, במידה והמטופל ירצה להגיש תביעת רשלנות רפואית.
החובות הקשורות לרישומים הרפואיים מוטלות גם על העוסקים בתחום רפואת השיניים. יובהר כי לאי ניהול רישום באופן סדיר יש נפקות ראייתית, בכל הנוגע לתביעת רשלנות רפואית שיניים. כך, כאשר הרישום הרפואי חסר, נגרם למטופל (לתובע) נזק ראייתי, אשר עשוי להביא להעברתו של נטל השכנוע מכתפיו אל כתפי הרופא המטפל (הנתבע), בכל הנוגע לעובדות השנויות במחלוקת.
העברת נטל השכנוע כפופה לכך שיוכח כי אילו היו בידיו של המטופל כל הרישומים הרפואיים החסרים, ניתן היה לברר את אותן עובדות שלגביהן חלוקים הצדדים, כאמור.
בהקשר של העברת נטל השכנוע יש לציין כי ככל שהנזק הראייתי שנגרם למטופל גדול יותר, כך יגדל הנטל המוטל על כתפיו של רופא השיניים, אשר במסגרת תביעת רשלנות רפואית שיניים הוא עשוי למצוא את עצמו נדרש להכחיש את התקיימותן של כל יסודות עוולת הרשלנות.
חובות נוספות המוטלות על רופא השיניים ומעוגנות בחוק זכויות החולה, הן חובת הגילוי והחובה לקבל את הסכמתו מדעת של המטופל.
במסגרת חובת הגילוי על הרופא לפרוס בפני המטופל את כל הפרטים אודות סוג הטיפול, הסיכונים הטמונים בו ואפשרויות הטיפול החלופיות העומדות בפניו. לאחר שפעל כאמור, על רופא השיניים לקבל את הסכמתו המושכלת של המטופל לסוג הטיפול אותו הוא עומד לעבור. אחת הסיבות לעיגונן של החובות האמורות לעיל בחוק, היא מערכת היחסים הבלתי שיוויונית שבין הרופא למטופל. ודוק, הרופא המטפל מבין את סוג הטיפול ומשמעותו, כמו גם את הסיכונים הכרוכים בו ואילו המטופל הוא, לרוב, חסר כל ידע לגבי אותו הליך רפואי.
בתי המשפט הכירו בהפרת חובות הגילוי וההסכמה מדעת על ידי רופא השיניים, כפגיעה באוטונומיה של המטופל, אשר בגינה הוא זכאי לקבל פיצוי במסגרת תביעת רשלנות רפואית שיניים.
החובה הבסיסית ביותר המוטלת על רופא השיניים מנויה בפקודת רופאי השיניים המחייבת את כל העוסקים ברפואת שיניים להחזיק רישיון לעסוק בתחום זה. יחד עם זאת, הפקודה מעניקה למנכ"ל משרד הבריאות סמכות לפטור סטודנטים לרפואת שיניים מחובה זו, אם ראה כי יש לעשות כן למען טובתם האישית. אשר על כן, תלמיד לרפואת שיניים רשאי לערוך טיפולי שיניים במסגרת לימודיו, בכפוף לאישורו של המנהל הכללי של משרד הבריאות. במידה ואותו טיפול שניתן במסגרת לימודיו של הסטודנט, גרם לנזק למטופל והוגשה, בעקבות כך, תביעת רשלנות רפואית שיניים, ייבחנו את התנהגותו של הסטודנט על פי סטנדרט התנהגותו של הרופא הסביר בנסיבות העניין, זאת על אף שאותו תלמיד טרם השלים את לימודי הרפואה. כלומר, בית המשפט אינו מתחשב בעובדה כי אין לסטודנט את אותו ניסיון וידע שקיימים אצל הרופא הסביר והוא בוחן האם יש לראות בהתנהגותו רשלנות רפואית שיניים, כאילו החזיק רישיון לעסוק ברפואת שיניים.
הגעתי להשתלת שניים הרופא נתן לי תכנית הסכמנו סיכמנו מחיר באמצע התהליך נדרשתי לשלם 80 % לאחר איחוי השתלים הסתבר שהרופא במקום להשתיל לי שיניים כלומר כתרים הוא מתכון להשתיל לי פלטות כלומר שניים תותבות על השתלים לציין שאין לי שום בעיית חניכיים או חוסר בעצם וכד
יוסי שלום, בפנייתך לא מוצגת שאלה. מכל מקום, כדי לבחון באם ישנה עילת תביעה בעניינך, מומלץ להיוועץ בעו"ד העוסק בתחום. בריאות והצלחה!
אני מטופלת על ידי אותו רופא שיניים, מאז היה מתמחה. עשיתי אצלו את כל הטיפולים, כולל השתלת שיניים, ריפוי חניכיים ועוד. רק טיפול גדול עשיתי בהדסה עין כרם, בהמלצתו של רופא השיניים שלי. בתום הטיפול חזרתי אליו כדי שיתקן את אשר נעשה לי בהדסה: שיניים לא ישרות, שפיצים שפצעו אותי, סגירה נכונה של הפה וכו'. במהלך השנים עשתי השתלות וכל מה שנדרש. אני רוצה לציין שאני מאוד מעריכה את מבחינה מקצועית וכאדם. יעידו על כך אנשים שהפניתי אליה. אם אינני טועה, סיימה את לימודיה כתלמידה מצטיינת. ללא כל הכנה מוקדמת הודעה לי כי הגיע הזמן לעבודדה הקשה. בתום הטיפול האחרון (לא סופי) הודיע לי הרופא שעכשיו צריך לעשות טיפול גדול: חיידק חדר דרך החניכיים העליוניים ואפשר להתגבר עליו רק על ידי עקירה כירורגית של חמשת השיניים הקדמיות הוצאת החיידק ותהליך של שתלים. מלבד האכזבה והמחשבה על המחיר הצפוי, עלתה מייד המחשבה על העדר אסתטיות ממושך, ההתנפחות, סימני הפציעה הממושכים באמצע הפנים ללא סיכוי להסתירם. כדי להוזיל את ההוצאה, הציע הרופא שאחותו תבצע את העקירות, רופאה צעירה שהתמחתה בתחום. הוא יהיה נוכח ויפקח על הכל. בעודי מתלבטת קיבלתי מסרון ב 02:24 בו בתוב שהוא מבין את הקשיים אבל אין מענה אחר. צריך לחשוב אם זה נכון עבורי ברמות נוספות כמו התמודדות עם כאב ונראות. אבל על זה בדיוק דיברנו. תמיד התמודדתי עם כאב ואף פעם לא התלוננתי עליו. הנראות מאוד חשובה לי אך חשובה גם לו ואת זה ציינתי מלכתחילה, ב 09.12 קיבלתי מסרון חדש ובו מפנה אותי לשיננית (במשך כל השנים לא הפנתה אותי לשיננית ועשתה טיפול זה). אחותה תטוס בעוד כמה חודש לחו"ל ולכן מעביר אותי לרופא שיניים אחר שאינני מכירה אותו ומעולם לא הועלתה אפשרות זו. חשתי עלבון צורב והשפלה עמוקה. כל אלה פגעו בנשמתי, בדימוי העצמי שלי ובאמון. כל הדברים הללו שיש עדיין אנשיס ישרים וטובי לב ואולי שמעו על הפסוק "אל תשליכני לעת זקנה ככלות כוחי"כל אלה והדהדו בראשי אך כוונתי היא לתבוע אותה על עבירה יותר חמורה ואשר נוגד. את החוק. הכתוב במפורש: "מידע אודות החולה והטיפול בל בו יישמר בסודיות, אלא אם כן החולה חתם על טופס שיחרור מידע". אני אמנם בת 73 אך לגמרי צלולה ובריאה בנפשי. אף אחד לא יקבל החלטות לגבי גופי ובטח לא מאחורי גבי. רופא השיניים עבר פעמיים על חוק זה. בפעם הראשונה רצתה שבעלי יחווה את דעתו והכל יעשה על פי המלצתו. התנגדתי בתוקף ואמרתי שאם אראה זאת לנכון – אפנה אליו בעצמי,ללא מתווכים. אחרי ההתייעצות אקבל החלטה אחרי שנשה.
סמדר שלום,
המקרה המתואר בפנייתך מורכב וכולל רבדים רבים שיש לבחון בצורה מקצועית. על כן, מומלץ לבחון לעו"ד העוסק בתחום על מנת לבדוק באם הייתה פגיעה בפרטיותך וכן אם הטיפול שהוענק לך עמד בסטנדרטים הרפואיים המקובלים.
בריאות והצלחה!