ביטול פוליסת ביטוח: השלכות ואסטרטגיות התמודדות

בעולם מורכב שבו חיים ומוות משתלבים בקלות עם כלכלה וחוק, פוליסת הביטוח היא חבל ההצלה שלנו, אך מה קורה כאשר חבל זה נקטע בגלל ביטול שלא ציפינו לו?

ביטול ביטוח

תנאי יסודי לביטוח הוא תשלום דמי ביטוח על ידי המבוטח. על פי חוק חוזה ביטוח, יכולה חברת ביטוח לבצע מהלך של ביטול ביטוח במידה ומבוטח לא נשא אחר תשלום דמי הביטוח. זאת, בכפוף לתנאים ולמועדים הקבועים בסעיף 15 של חוק חוזה ביטוח העוסק בעניין ביטול ביטוח.

המסגרת המשפטית

סעיף 15 של חוק חוזה הביטוח מגדיר את התוצאות המשפטיות של אי-תשלום דמי הביטוח. לפי החוק, במקרה של אי-תשלום דמי הביטוח מצד המבוטח, חברת הביטוח רשאית לבטל את הפוליסה, רק אחרי משלוח שני מכתבי התראה, וזאת תוך שמירה על זכותה לדרוש את התשלום החסר. עם זאת, החוק מציין כי המבטחת אינה יכולה להתיר לעצמה לבטל את הפוליסה באופן אוטומטי, אלא רק לאחר שניתנה הזדמנות הולמת למבוטח לשלם את הסכום החסר. קרי, עליה לוודא כי המבוטח ער לקיומו של החוב. בנוגע לחובת ההוכחה, החוק מטיל על המבטחת את החובה להוכיח את תנאי הביטול והמועדים, כדי להבטיח שהפעולה נעשתה בצורה הולמת ושקופה. חשוב להדגיש כי במקרים מסוימים, המבוטח יכול להגיש טענות נגד הביטול בהתאם לנסיבות המקרה. ביחס לכך, אנו ממליצים לכם לעיין במאמר מקיף שערכנו בנושא הסוקר את פסיקת בתי המשפט: דחיית תביעות ביטוח על רקע אי תשלום פרמיות.

חוזר הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון

חשוב לציין, כי ביטול ביטוח הינו צעד חריף אשר יש להתייחס אליו בכובד ראש. במיוחד נכון הוא הדבר בכל הנוגע לביטוחי חיים, בהם משלמים המבוטחים דמי ביטוח במשך שנים רבות ולהליך של ביטול ביטוח משמעות רבה. פעמים רבות, אי תשלום דמי הביטוח נעשה בשל טעות או שגגה מצד המבוטח, אשר עלול להפסיד זכויות שצברו במשך שנים. כך למשל, מבוטח שחברת הביטוח ביטלה את הביטוח ואשר מעוניין לרכוש ביטוח חדש, ייאלץ לערוך הליך חיתום חדש ובכלל זה ייאלץ לחתום על הצהרת בריאות חדשה, אשר קרוב לוודאי גרועה בהרבה מקודמתה. שכן, כבני אדם מצבנו הרפואי נוטה ברבות השנים להשתנות לרעה ולא להיפך. כתוצאה מכך, ייאלץ המבוטח לשלם אף דמי ביטוח הגבוהים בהרבה מאלו שהיה אמור לשלם טרם ביצעה חברת הביטוח ביטול ביטוח, אם בכלל תהיה חברת ביטוח המעוניינת לקבלו.

הממונה על הביטוח היה ער לסכנות הטמונות במקרה של ביטול ביטוח. בחוזר שנשלח אל חברות הביטוח ביום 13.10.1985 בנושא ביטול ביטוח, הורה הממונה, כי יש לכלול בכל פוליסה לביטוח חיים תנאי, לפיו במקרה של ביטול ביטוח עקב אי תשלום דמי ביטוח, יוכל מבוטח לדרוש את חידוש הביטוח תוך שלושה חודשים מיום הביטול, בכפוף לתנאי הבא: על המבוטח לשלם את כל דמי הביטוח שהיו משולמים אלמלא ביטלה חברת הביטוח את הביטוח ובתנאי כמובן שהמבוטח עוד בחיים.

לסיכום

גולשים יקרים, דעו, כי במקרה של ביטול ביטוח עקב אי תשלום דמי ביטוח בפוליסות לביטוח חיים, הינכם רשאי לדרוש מחברת הביטוח חידושה, כאמור לעיל. בכל מקרה של ביטול ביטוח, אנו ממליצים לכם לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אצל עורך דין ביטוח הבקיא בתחום, לשם בחינת חוקיות הביטוח ומימוש זכויותיכם.

לקבלת ייעוץ משפטי על ידי עורך דין ביטוח ובחינת חוקיות ביטול ביטוח חיים, באפשרותכם לפנות אלינו באמצעות טופס יצירת הקשר המופיע באתר.

פנייה אל עורך דין ביטוח סמוך ככל הניתן למועד ביטול ביטוח עשוי שפר את מצבכם המשפטי והזכויות להם הינכם זכאים.

נדגיש, כי פנייתכם חסויה ואינה כרוכה בהתחייבות.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני ביטוח

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי למבוטח" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

2 תגובות

  • 6 בינואר 2019 בשעה 17:54

    היה לי ביטוח חיים במשך הרבה שנים, ששולם מתוך ההפשרות הסוציאליות.
    במשך תקופה ארוכה ההפרשות הסוציאליות היו נמוכות מהפרמיה לביטוח באופן משמעותי.
    חברת הביטוח (לצערי), לא ביטלה את הביטוח, והמשיכה אותו במשך שנים, למרות אי-תשלום הפרמיה.
    עכשיו חברת הביטוח תובעת רטרואקטיבית פרמיה של כמה שנים.
    אני חושב שהיה עליה לבטל את הביטוח מיזמתה, כפי שהזהירה שהיא עומדת לעשות, וכפי שאכן עשתה בהמשך, במקום להשאיר את הפוליסה בתוקף.
    אשמח לעצה.

    • 7 בינואר 2019 בשעה 12:11

      יואב שלום,

      לפי תנאי חוק חוזה הביטוח (סעיף 15 לחוק), קיימת לרשות חברת הביטוח האפשרות לפעול לביטול פוליסה אשר לא שולמו בגינה תשלומי דמי הביטוח, וזאת בכפוף לכך שמילאה אחר תנאי הסעיף ושלחה למבוטח שתי הודעות התראה.

      בנוסף, אם החוב לא שולם בתוך חמישה עשר ימים ממועד משלוח התראת תשלום החוב הראשונה, רשאית חברת הביטוח לבטל את פוליסת הביטוח לאחר עשרים ואחת ימים ממשלוח הודעת התראת חוב נוספת, שניה.

      כפי שהודגש לעיל, אין חובה על חברת הביטוח לבטל את הפוליסה בגין אי תשלום הפרמיה, הדבר נתון לשיקול דעתה בלבד, כפי שהחליטה לעשות זאת בעניינך לאחר זמן מה.
      חשוב לדעת, אי הודעה רשמית של חברת הביטוח על ביטול הפוליסה משמע הפוליסה עודנה בתוקף.

      לסיכום, לשאלתך, אין חובה על חברת הביטוח ליזום ביטול הפוליסה, וככל ולא עשתה כן, פוליסת הביטוח הייתה בתוקף. משכך, חברת הביטוח זכאית לדרוש את פרמיה באופן רטרואקטיבית.

      בריאות והצלחה!

התגובה שלך