תניות שיפוט בחוזי ביטוח: חוזר הממונה על הביטוח מיום 16.4.2002

בעולם הביטוח, תנאי השיפוט בפוליסה יכול להיות מכשול בלתי צפוי. גלו איך המשפט הישראלי פועל להגנת הצרכן במקרים של תנאים מקפחים בחוזי ביטוח.

תניות שיפוט

כפי העולה מתקנות סדר הדין האזרחי, באפשרות מבוטח להגיש תביעת ביטוח בין היתר לבית המשפט שבאזור שיפוטו מצוי עסקה של חברת הביטוח. היות ולחברות הביטוח סניפים בכל רחבי הארץ, הרי שלכאורה, באפשרות מבוטח להגיש תביעת ביטוח לכל בית משפט בארץ אשר יש לו סמכות לדון בתיק.

ברם, בביטוחים רבים נוהגות חברות הביטוח להוסיף תניות שיפוט.

תניות אלה קובעות, כי במידה ותידחה תביעת ביטוח של מבוטח, יוכל המבוטח להגיש תביעת ביטוח לבית משפט מסוים הקבוע בחוזה הביטוח. חברות הביטוח עושות כן, תוך שהן פוגעות בחופש הבחירה של המבוטח כאמור ולמרות שהדבר עשוי איפוא להגביל את זכות הגישה לערכאות של מבוטח המבקש להגיש תביעת ביטוח לבית המשפט הסמוך למשל למקום מגוריו.

בחוזר שיצא ביום 16.4.2002, אסר הממונה על הביטוח על חברות הביטוח לכלול תניות אלה בחוזי ביטוח בכל הענפים, למעט ביטוחים לעסקים וביטוחים שאינם בבחינת חוזים אחידים. חוזר הממונה על הביטוח יש לציין, עומד בהלימה עם עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה אשר נתן דעתו בעניין זה בהליך שהתנהל בבית המשפט.

תניות שיפוט בראי הפסיקה

ב-5 בנובמבר 2006, ניתנה על ידי בית המשפט השלום בנצרת החלטה יוצאת דופן (בש"א (נצרת) 4088-06 מנורה חב' לביטוח בע"מ נ' נסים מסארווה) במסגרתה נקבע, כי תניית שיפוט בפוליסת ביטוח יכולה להיחשב למקפחת אפילו אם המקום שיפוט שנקבע בה אינו בלתי סביר, ומספיק שהוא שונה מהמקום שיפוט שהיה חל מלכתחילה לפי הדין.

בית המשפט קבע כי חברת הביטוח לא הצליחה להוכיח כי התנייה אינה מקפחת ולכן החליט כי היא בטלה.

במסגרת ההחלטה הדגיש בית המשפט את האסימטריה ביחסי הכוח בין מנורה ומבוטחה: מצד אחד, החברה "מחזרת" אחרי לקוחות פוטנציאליים ברחבי הארץ, ומצד שני, כאשר מתעוררת מחלוקת, היא מנסה להגביל את מבוטחיה להתדיינות במקום שיפוט ספציפי, ללא קשר למקום מגוריהם.

החלטת בית המשפט מחזק את העמדה שתנאי שיפוט יכולים להיות בעייתיים ולפעמים אף בלתי חוקיים, ומדגישה את חשיבות הגישה למערכת המשפט במקום הסמוך למגורי הצד החלש במחלוקת.

מסקנות והשפעות של תנאי שיפוט בפוליסות ביטוח

גולשים יקרים, ככל ונדחתה תביעת ביטוח שהוגשה על ידכם על ידי חברת הביטוח, דעו כי הינכם זכאים לממש את זכויותיכם בכל מקום בארץ ולתניות בדבר מקום שיפוט אין כל תוקף, בכפוף לסייגים הנ"ל. פרט לכך שתניות שיפוט עומדות בניגוד לעמדת היועץ המשפטי לממשלה ועמדתו של הממונה על הביטוח, תניות אלה הינם בבחינת "תנאי מקפח בחוזה אחיד" העומד בניגוד גמור לחוק החוזים האחידים ואינו חוקי.

לקבלת ייעוץ משפטי נוסף בנושא תביעת ביטוח ו/או תניות שיפוט על ידי עורך דין ביטוח הבקיא בתחום, באפשרותכם לפנות אלינו באמצעות טופס יצירת קשר המופיע באתר.

ייעוץ מוקדם עשוי לשפר את מצבכם המשפטי וסיכויי תביעת ביטוח.

נדגיש, כי פנייתכם חסויה ואינה מחייבת.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני ביטוח

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי למבוטח" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך