פריצת דיסק

מי מאיתנו לא סבל בעבר לפחות פעם אחת מכאבי גב ? הסטטיסטיקה אומרץ כי כ- 85% מן האוכלוסייה סובלים מכאבי גב, לפחות פעם אחת בחייהם, כאשר הכאבים יכולים לנבוע מסיבות שונות, כגון פריצת דיסק, בלט דיסק או סתם כאבים שגרתיים החולפים מעצמם לאחר מספר ימים. מבין הוואריאציות השונות של כאבי גב בכלל, ובמיוחד כאבי גב תחתון, "פריצת דיסק" היא התופעה המוכרת והנפוצה ביותר.
הכתבה הבאה, תעסוק גולשים יקרים במחלות אלה, התסמינים לאבחון המחלות ודרכי הטיפול בהן.
מהי פריצת דיסק ?
עמוד השדרה שלנו בנוי מחוליות. 7 חוליות צוואריות, 5 חוליות בבית חזה, 12 חוליות מותניות, עצם הסאקרום ועצם החיק.
בין כל שתי חוליות, נמצא דיסק/דיסקוס בין חולייתי המורכב מטבעת קשיחה וחזקה ובה מיליוני סיבים. בחלק הפנימי של הטבעת נמצא הגרעין הרך שהוא מעין ג'ל, הפועל כקולט ובולם זעזועים של החוליות. כאשר כל סיבי הטבעת הנ"ל נקרעים והג'ל נשפך החוצה עסקינן בפריצת דיסק מלאה. בדרך כלל החלק הקרוע של הדיסק לוחץ על עצב בעמוד השדרה או מגרה אותו ואז נגרמת דלקת מקומית. עוצמת הכאב והפגיעה בתפקוד תקבע בהתאמה למידת הלחץ המופעל על העצב.
מהו בלט דיסק ?
בלט דיסק הוא מצב בו הטבעת של הדיסק רק התעוותה (ולא נפרצה), והדיסק עצמו לוחץ על העצב. בלט דיסק יכול לייצר אותם סימפטומים כמו של פריצת דיסק, אך נחשב לפחות חמור.
מהם הגורמים של פריצת דיסק ?
מרבית פריצות הדיסק מתרחשות בין הגילאים 20-40. לרוב בעמוד שדרה תחתון וצווארי. ברוב המקרים הגורם הוא תנועה לקויה בעמוד השדרה, עומס רב על עמוד השדרה כגון הרמת משאות כבדים ועודף משקל. יחד עם זאת יכול הדבר להיגרם עקב אירועים טראומטיים כגון תאונות דרכים, תאונות עבודה, או כל תאונה אחרת.
כאשר האדם יוצר באופן קבוע לחץ יתר על גבו, שכבות הקרומים והסיבים שבדיסקים שבגבו הולכות ונפרצות, בקצב מהיר יותר מתהליך האיחוי שלהן. כאשר עוד ועוד קרומים נפרצים, מתחילים להינזק גם קרומי הדיסקים החיצוניים המכילים עצבים החשים כאב. אדם הממשיך באורח חיים לא בריא, קרי לא מקל מהלחץ המופעל בשגרת היום על גבו, עשוי תהליך הפציעה להחמיר ומצבו וכאביו ומגבלותיו עשויים לגבור. התדרדרות רפואית עשויה לבוא לידי ביטוי בין היתר בהחמרה של פריצת דיסק, היינו מפריצת דיסק חלקית למלאה, גרימה של לחץ על המערכת העצבית של חוט השדרה ושלוחותיה, זליגה נוספת של הנוזל, דלקות חוזרות ונשנות והפיכת המצב לבלתי הפיך.
מהם התסמינים של פריצת דיסק ?
כאשר מדובר בפריצת דיסק קלאסית בגב תחתון: ייתכנו כאבים שמקרינים לרגל אחת או לשתיהן, תחושת נימול, חולשה ברגל וקושי בהרמת הרגל, במקרים של פריצת דיסק גדולה תתכן גם פגיעה בעצבים המווסתים את שלפוחית השתן והמעיים עד כדי פגיעה במתן שתן ויציאות.
כאשר מדובר בפריצת דיסק צווארית: כאבים בשכמות, כאבים בבית השחי, כאבים בחלק עליון של הכתף, כאבים בזרוע ואף באצבעות כף היד.
הטיפול הקונבנציונאלי עקב פריצת דיסק:
חולים הסובלים אך ורק מכאבים חזקים ללא פגיעה עצבית יטופלו בגישה השמרנית: תרופות נוגדות דלקת, תרופות מסוג משככי כאבים, פיזיותרפיה, זריקות לחסימת תחושת העצב ומנוחה.
ברוב המקרים הכאבים חולפים תוך חודש וחצי, אך תמיד קיים הסיכוי, במיוחד במקרים בהם אורח החיים לא שונה בהתאמה למצב הפיסי, כי הכאבים יחזרו בעתיד.
מתי נזדקק לניתוח ?
כאשר מדובר בחולי פריצת דיסק אצלם הדיסק הפרוץ לוחץ על עצב וכתוצאה מכך נגרמה להם פגיעה בתפקוד עצבי ברגל.
כאשר הכאבים אינם חולפים בטיפול הקונבנציונאלי השמרני.
כאשר קיימת פגיעה עצבית הגורמת לחולשה או צניחה של כף הרגל, הפרעה בתפקוד סוגרים, אי שליטה על מתן שתן וכו'.
כיצד מתבצע הניתוח ומה מטרתו:
מטרת הניתוח לשחרר את הלחץ מהעצב. הניתוח נעשה דרך חתך קטן בגב, במהלך הניתוח דוחפים את שורש העצב הלחוץ, כדי להרחיקו מהדיסק הפרוץ. בהמשך מבצעים חתך בדיסק ומרוקנים אותו חלקית מהג'ל. העצב חוזר למקומו, הדלקת נעלמת והכאב מתפוגג. סיבוכים ייתכנו באחד ל- 400 מקרים ואז יכול שתגרם פגיעה בעצב.
במקרים של ניתוח עקב פריצת דיסק צווארית נעשם בדומה לזה המותני אלא שלעיתים נוטים להוסיף בהם גם קיבוע פנימי.
אופציה נוספת לניתוח היא כריתת דיסק באנדוסקופיה, במקרה זה נכנסים עם סיב אופטי לתעלת עמוד השדרה וכורתים את הסחוס הבולט. השימוש בסיב האופטי מאפשר חתך קטן יותר והשיקום מהיר יותר.
ניתוח שאיבת דיסקוס – מתאים רק למקרים מסוימים בהם יש בקע ולא פריצת דיסק מלאה. הניתוח מבוצע תחת שיקוף רנטגן, מכניסים מחט שואבת ומוציאים בעזרתה חלק מהסחוס הנוזלי.
הטיפול האלטרנטיבי:
למעט המקרים בהם קיימת פגיעה תפקודית קשה ואין כל מנוס מביצוע הניתוח, מומלץ ביותר לנסות את הטיפול המשלים, בטרם פונים לניתוח ובכלל לשם הפחתת הכאבים. טיפולים משלימים שכיחים שהוכח כי יעילותם בטיפול בפריצות דיסק, בלט דיסק וכאבי גב שונים רבה ביותר הינם רפלקסולוגיה, דיקור סיני, פלדנקרייז ועוד. (ראה פירוט לגבי השיטות השונות בכתבה נוספת שפורסמה בעניין רפואה משלימה).

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני נזיקין

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך