מחלת גרייבס: כל הזכויות מביטוח לאומי

מחלת גרייבס הינה מחלה אוטואימונית שגורמת לפעילות יתר של בלוטת התריס ולייצור כמויות מוגברות של הורמונים שאחראים על חילוף החומרים בגוף. חולי מחלת גרייבס עשויים להיות זכאים לקבלת זכויות והטבות שונות מהמוסד לביטוח לאומי, בכפוף לעמידתם בתנאי הזכאות לכך.

זכויות חולי גרייבס

בלוטת התריס, שמכונה גם בלוטת המגן או בלוטת התירואיד, הינה בלוטה בצורת פרפר שנמצאת בקדמת הצוואר ומשני צדי קנה הנשימה, ואחראית לייצור הורמונים בשם T3 (טריודותירונין) ו-T4 (תירוקסין) שמווסתים את  חילוף החומרים בגוף.

מחלת גרייבס הינה מחלה אוטואימונית שגורמת לפעילות יתר של בלוטת התריס (וזאת בניגוד למחלות אוטואימוניות אחרות, שגורמות לתת פעילות בלוטת התריס, כגון השימוטו).

פעילות היתר של בלוטת התריס גורמת לייצור מוגבר של הורמוניT3 ו-T4, דבר אשר גורם לשיבוש חילוף החומרים בגוף ולשורה של בעיות בריאותיות נוספות. בעיות אלו כוללות ירידה במשקל למרות תיאבון תקין, אי שקט, עצבנות, עייפות, הפרעות שינה, חולשת שרירים,  נשירת שיער, רעד בידיים, גרד בעור, דופק חזק ומהיר, דפיקות לב, ועוד. עם זאת, לא בכל חולה יופיעו כל התסמינים, ואף תיתכן גם מחלה א-תסמינית לחלוטין.

תסמיניה הבולטים לעין של המחלה כוללים בלוטת תריס מוגדלת (זפק/גויטר), וכן עיניים בולטות עקב צמיחת יתר של רקמת החיבור שמאחורי גלגל העין, אשר דוחקת את העיניים החוצה ומבליטה אותן.

מדובר במחלה שכיחה למדי, שמהווה 80% מהמקרים של פעילות יתר של בלוטת התריס. המחלה יכולה להתפתח הן בקרב נשים והן בקרב גברים, וזאת בכל גיל, אולם היא נפוצה הרבה יותר בקרב נשים, ומתפרצת לרוב לאחר גיל 20. עם זאת, מדובר במחלה שבדרך כלל אינה מסכנת חיים, וניתן לטפל בה ולהקל על הסימפטומים שלה, בעיקר באמצעות תרופות שמאיטות את קצב ייצור ההורמונים על ידי בלוטת התריס. מקרים שאינם מגיבים לתרופות מטופלים באמצעות צריבת הבלוטה ביוד אקטיבי או ניתוח להסרת הבלוטה במלואה או חלקה.

אגב, המחלה קרויה של שם רופא אירי בשם ד"ר רוברט גרייבס שפרסם לראשונה את תסמיניה בשנת 1835. חמש שנים לאחר מכן, פירסם גם רופא גרמני בשם קרל פון בזדוב את אותם התסמינים, כנראה ללא קשר, ועל כן המחלה מכונה גם מחלת בזדוב, אם כי בעיקר במדינות אירופה שאינן דוברות אנגלית.

כאמור, מחלת גרייבס יכולה לפגוע במערכות ובאיברים שונים של הגוף, ולהתבטא בתסמינים שונים, וזאת בדרגות חומרה שונות אצל כל חולה, שמשפיעות גם על תפקודו של החולה, ולרבות כושר העבודה וההשתכרות שלו.

ככל שמחלת גרייבס גורמת לחולה לנכות רפואית ותפקודית באופן משמעותי, הוא עשוי להיות זכאי לקבלת זכויות והטבות שונות מהמוסד לביטוח לאומי, וזאת כפי שיוסבר להלן.

קצבת נכות כללית

ככלל, קצבת נכות כללית ניתנת לכל מבוטח שעומד בכל הקריטריונים המצטברים הבאים:

  • נכות רפואית: ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי מצאה כי המבוטח לוקה בנכות רפואית בשיעור של 60% (משוקללת) או 40% ובלבד שאחת הפגימות הוערכה בשיעור של לפחות 25% לפי "ספר הליקויים" הרפואיים. יודגש שהנכות יכולה להיקבע כנכות משוקללת, שמורכבת מכל הליקויים השונים שמחלת גרייבס גרמה לחולה, ואף מליקויים נוספים שיש לו מעבר לליקויים הללו, ככל שישנם.
  • נכות תפקודית: נמצא על ידי הוועדה שהמבוטח סובל מפגיעה בכושר העבודה בשיעור של לפחות 50%;
  • גובה ההכנסה: של המבוטח נמוך מ-60% מהשכר הממוצע.

עקרות בית זכאיות לקצבה נכות כללית אם נקבעה להן נכות רפואית בשיעור של 50% לפחות, וכן דרגת אובדן כושר לבצע עבודות בית בשיעור של 50% לפחות.

לפיכך, חולה במחלת גרייבס שעומד בכל קריטריונים הללו זכאי אף הוא לקבלת קצבת נכות כללית.

לשם כך, עליו להגיש את התביעה לקבלת קצבת נכות כללית תוך 90 יום מיום הפסקת העבודה או הירידה בכושר העבודה (חולה ללא הכנסה כלל זכאי להגיש את התביעה באופן מיידי). יש לצרף לטופס התביעה את כל המסמכים הנדרשים הנלווים, לרבות אישורים רפואיים ואישור על עבודה וגובה הכנסה. לאחר הגשת התביעה יזומן המבוטח לוועדה רפואית של הביטוח הלאומי לצורך קביעת עצם ההכרה בנכות הרפואית, שיעורה, ומשכה (נכות לצמיתות או נכות זמנית).

נכון לשנת 2021, שיעור קצבת הנכות הכללית המלאה הינו 3,321 ₪.

קצבת ניידות

ככלל, קצבת ניידות ניתנת למי שלוקה במוגבלות קשה בכושר הניידות וההליכה שלו עקב פגיעה ברגליו (אחת מהן או שתיהן), וזאת על לסייע לו להשתלב בקהילה ולפתח חיים עצמאיים.

לפיכך, חולה במחלת גרייבס שמתקשה להתנייד וללכת זכאי אף הוא לקבל קצבת ניידות.

חשוב להבהיר שגמלת הניידות הינה קצבה שיכולה להינתן בנוסף לקצבת הנכות הכללית, ולא במקומה, ולמעשה היא אף ניתנת גם למי שאינו זכאי כלל לקבל קצבת נכות כללית. עם זאת, לרוב יש לבחור בין קבלת קצבת ניידות לבין קבלת קצבת שירותים מיוחדים (עליה יוסבר בהמשך הדברים להלן), למעט במקרים מסויימים שבהם ניתן לקבל את שתי הקצבאות הללו יחדיו.

המקור לקצבה הניידות נמצא בהסכם הניידות שנחתם לפני שנים רבות בין משרד האוצר למוסד לביטוח לאומי, והיא ניתנת בפועל באמצעות הטבות שונות: לבעלי רכב, הגמלה ניתנת באמצעות תו חניה לנכה, הנחות בחניונים, קצבה חודשית לצורך החזקת רכב נכים, ועוד. מי שמעוניין לרכוש רכב זכאי לקבל סיוע כספי לצורך מימון הרכישה. לעומת זאת, חסרי רכב זכאים לקבלת קצבה חודשית לצורך מימון נסיעתם בתחבורה ציבורית.

גובה הגמלה והיקף ההטבות שניתנות במסגרתה נקבעים לפי קריטריונים שונים, לרבות שיעור המוגבלות בניידות של הנכה ומידת הזדקקותו לרכב.

לשם קבלת קצבת ניידות, יש להגיש טופס בקשה לבדיקה רפואית לקביעת מוגבלות בניידות בפני לשכת הבריאות המחוזית לשם קביעת אחוזי המוגבלות בניידות שמזכים בקבלת הקצבה. לאחר מכן יש להגיש טופס תביעה לקבלת הטבות על פי הסכם ניידות בפני המוסד לביטוח לאומי,  בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים, לרבות מסמכים רפואיים, רישיון הרכב, ועוד.

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

icon

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

קצבת שירותים מיוחדים

ככלל, קצבת שירותים מיוחדים (שר"ם) ניתנת למבוטחים שמתגוררים בביתם ואשר הגיעו למצב סיעודי שבגינו הם זקוקים לקבלת עזרה על מנת לבצע פעולות יומיומיות בסיסיות, או להשגחה מתמדת לשם מניעת סכנת חיים לעצמם או לאחרים.

המבוטח הסיעודי יהיה זכאי לקבל את קצבת שירותים מיוחדים בתנאי שהוא עומד באחד מהקריטריונים הבאים:

  • המבוטח מקבל גמלת נכות ונמצא שהוא לוקה בנכות רפואית בשיעור 60% לפחות.
  • המבוטח אינו מקבל גמלת נכות, אך נמצא כלוקה מנכות רפואית בשיעור של 75% לפחות, והוא עומד בשני התנאים הבאים: לא מקבל קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה או תשלום עבור טיפול אישי/עזרה בבית לפי חוק כלשהו, והכנסתו החודשית מעבודה אינה עולה על 5 פעמים מהשכר הממוצע (נכון לשנת 2021 מדובר בסך של 52,755 ₪).

לפיכך, חולה במחלת גרייבס שנמצא במצב סיעודי, ואשר עונה על אחד משני הקריטריונים הללו, זכאי אף הוא לקבל קצבת שירותים מיוחדים.

לשם קבלת קצבת שירותים מיוחדים, יש להגיש בפני המוסד לביטוח לאומי טופס תביעה לקצבת שירותים מיוחדים, בצירוף כל המסמכים הנלווים הנדרשים, לרבות מסמכים רפואיים ותלוש שכר של חצי השנה האחרונה  למי שהחליף מקום עבודה בשנה האחרונה. לאחר הגשת התביעה, החולה יזומן לעדה רפואית לשירותים מיוחדים לצורך קביעת זכאותו לקבלת הקצבה.

זכאות לקבלת קצבת שירותיים מיוחדים וקצבת ניידות יחדיו: ככלל, לא ניתן לקבל גם קצבת שירותים מיוחדים וגם קצבת ניידות, כך שעל המבוטח יהיה לבחור ביניהם. זאת, למעט במקרים שבהם נמצא כלוקה ממגבלה בניידות בשיעור של 100%, או שהוא זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו, או שהוא מרותק למיטה.

לפיכך, מבוטח לאחר ניתוח זכאי לקבל מהמוסד לביטוח לאומי קצבת נכות כללית, ביחד עם קצבת ניידות או קצבת שירותים מיוחדים, למעט מקרים ספציפיים שבהם הוא יוכל לקבל קצבת נכות כללית + קצבת ניידות + קצבת שירותים מיוחדים (והכל בכפוף לעמידתו בתנאי הזכאות לקבלת כל אחת מהקצבאות הללו).

שיקום מקצועי

חולה שנמצא כלוקה בלפחות 20% נכות רפואית משוקללת לצמיתות, וזקוק להכשרה מקצועית, על מנת להשתלב במעגל העבודה, זכאי לקבלת סל שיקום מקצועי מהמוסד לביטוח לאומי, שנועד לסייע לו במימון לימודים ורכישת מקצוע. סל השיקום כולל סיוע כספי שמורכב מקצבה חודשית והשתתפות במימון הלימודים (עד לתקרה) לסטודנטים שלומדים במוסדות להשכלה גבוהה (אוניברסיטאות ומכללות)  ומוסדות לימוד והכשרה מוכרים המעניקים תעודה מקצועית ונמצאים בפיקוח ממשלתי (כגון משרדי החינוך, הכלכלה, והבריאות).

בנוסף, סל השיקום כולל גם אבחון מקצועי, מימון קורס פסיכומטרי, עלויות לימודים נוספות (ציוד לימודי, מכשירי לימוד ושיעורי עזר), הוצאות נסיעה למקום הלימודים, השתתפות בשכר דירה, ועוד.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני נזיקין

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

3 תגובות

  • 14 ביוני 2023 בשעה 10:36

    שלום רב,
    סובלת מהתפרצות שלישית של מחלת גרייבס, כרגע חותמת אבטלה לאחר חופשת לידה בגין עזיבת העבודה .
    רוצה לדעת האם יש לי זכויות לתקופות פטור מהצעות עבודה בזמן התלקחות המחלה על כל המשמעות של הדבר ועד לאיזון, או זכויות נוספות שאני זכאית להן.

  • 8 באוגוסט 2022 בשעה 22:01

    היי בת 54 סובלת מגרייבס,עברתי 2 ניתוחים להורדת בלוטת התריס תוך חצי שנה.כל ניתוח חצי בלוטה.מעונינת לשמוע מה הסיכוי שלי להוריד באחוזי משרה או נכות.

    • 21 באוגוסט 2022 בשעה 15:04

      בת שבע שלום,

      שאלתך הינה רפואית ולא משפטית.
      לצורך קבלת מענה מתאים, מומלץ להתייעץ עם רופאים מומחים רלוונטיים.
      בריאות והצלחה!

התגובה שלך