תאונת דרכים של שליח פיצה הוכרה כתאונת עבודה למרות שינוי גרסת מעסיקתו

בית הדין לעבודה הכיר בתאונת דרכים שעבר שליח פיצה כתאונת עבודה וזאת למרות שינוי גרסת מעסיקתו לגבי נסיבות התאונה.

תאונת שליח

כידוע, כאשר עובד עובר תאונת עבודה הוא זכאי למגוון זכויות מטעם המוסד לביטוח לאומי. בין היתר, הוא זכאי לקבלת טיפול רפואי בחינם בקופת החולים ו/או בית החולים ובמימון המוסד לביטוח לאומי.

לשם כך על העובד להגיש טופס מתאים בפני המוסד הרפואי, שבו יצוינו פרטי התאונה, אם כי יש להבדיל בעניין זה בין עובד עצמאי לבין עובד שכיר. בעוד עובד עצמאי צריך להגיש טופס בל/ 283, אותו עליו למלא ולחתום בעצמו, על העובד השכיר להגיש טופס בל/250, שאותו על מעסיקו למלא ולחתום. מכאן נובע, איפוא, שהעובד השכיר תלוי במידה רבה בגרסת מעסיקו לגבי נסיבות התאונה שעבר.

כך גם אירע לשליח פיצה אשר עבר תאונת דרכים בשנת 2015. השליח החל לעבוד בינואר 2015 בפיצריה פרטית בצפון של זוג מעסיקים, בעודו עדיין חייל בשירות סדיר בצה"ל, והמשיך לעבוד בה גם לאחר שהשתחרר מצה"ל בספטמבר 2015.

לצורך ביצוע השליחויות קיבל השליח, כמקובל, קטנוע ממקום עבודתו. בנובמבר 2015 עבר השליח תאונת דרכים, שגרמה לשבר בידו ואף אילצה אותו לעבור ניתוח ותקופת החלמה. בפברואר 2016 חזר השליח לעבוד בפיצריה, אולם בשנת 2017 הוא עזב אותה לצורך יציאה ללימודים.

בשנת 2018 ביקש השליח מהמל"ל להכיר בתאונת הדרכים שעבר כתאונת עבודה, אך נדחה על ידו. השליח לא ויתר, והגיש תביעה כנגד המל"ל בפני בית הדין לעבודה בנצרת.

המחלוקת: באיזה נסיבות אירעה תאונת הדרכים של השליח?

המחלוקת בין הצדדים עסקה בשאלה באיזה נסיבות אירעה תאונת הדרכים של השליח: האם במהלך נסיעתו על הקטנוע שקיבל מהפיצריה ולצורך ביצוע שליחות, כפי שטען השליח, או במהלך נסיעתו על אופנוע השטח הפרטי שלו, ושלא במסגרת עבודתו, כפי שטען המל"ל.

כלומר, האם התאונה אירעה במהלך נסיעת עבודה או במהלך נסיעה פרטית בלבד.

השליח טען שהתאונה אירעה במהלך נסיעת עבודה, עת רכב על הקטנוע של הפיצריה לצורך ביצוע משלוח פיצה ללקוחה בפוריה עילית.

ביום התאונה הוא התקשר 5 פעמים למעסיק שלו בסמוך לתאונה, בהן הוא דיווח לו על התרחשות התאונה וכן עידכן אותו על מצבו הרפואי. כמו כן, המעסיקה שלו מילאה עבורו טופס בל/250 שבו ציינה כי תאונת הדרכים של השליח אירעה במהלך עבודתו בפיצריה. בנוסף, היא דיווחה לחברת הביטוח הפול על התאונה כתאונת עבודה, סיפרה לחוקר של חברת הביטוח על פרטי התאונה, ואף הראתה לו צילומים של הקטנוע החבול לאחר התאונה. ואם לא די בכך, היא גם לקחה את השליח לעורך הדין שלה ומסרה גם לו פרטים על התאונה.

אולם, כעבור שנה ושלושה חודשים לאחר התאונה, חזרה בה לפתע אותה מעסיקה מגרסתה המקורית לגבי נסיבות התאונה, וטענה בפני חוקרי המל"ל שהוא לא נפגע במסגרת עבודתו כי אם במסגרת נסיעה על אופנוע השטח הפרטי שלו ושלא במסגרת עבודתו. בנוסף, המעסיק של השליח אישר בפני חוקרי המל"ל שהשליח אכן התקשר אליו ביום התאונה, אולם טען שהוא עשה זאת על מנת לדווח לו שהוא לא יוכל להגיע לעבודה מאחר שעבר תאונה בעת שנסע באופנוע השטח הפרטי שלו.

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

icon

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

הראיות שתומכות בגרסת השליח

בית הדין החליט בכל זאת לקבל את גרסתו של השליח לפיה התאונה שעבר התרחשה במהלך נסיעת עבודה שלו, וזאת בהסתמך על עדויות הצדדים והראיות שהוגשו במשפט, ולרבות הראיות הבאות:

  • מסמכיו הרפואיים של השליח שבהם צוין שהוא נפגע בתאונת דרכים שאירעה במהלך עבודתו.
  • דו"ח הנוכחות של העובד בפיצריה מיום התאונה ממנו עלה שהשליח עבד בפיצריה ביום התאונה, והחל לעבוד בה סמוך לפני התאונה.
  • טענת המעסיק לפיו השליח התקשר אליו 5 פעמים רק כדי להודיע לו שהוא לא יוכל להגיע לעבודה עקב התאונה שעבר כביכול עם אופנועו הפרטי – נדחתה כבלתי אמינה, מאחר שלשם כך מספיקה שיחה אחת בלבד.
  • צילומי הקטנוע החבול של הפיצריה לאחר התאונה, אותם מסרה המעסיקה בכבודה ובעצמה לחברת הביטוח.
  • שינוי גרסתה המקורית של המעסיקה לגבי נסיבות התאונה כעבור שנה ושלושה חודשים (!) לאחר התרחשות התאונה, אף זאת ללא כל סיבה אמינה, בעוד גרסתו של השליח לגבי נסיבות התאונה הייתה עקבית לאורך כל הדרך.
  • עדות חברו של השליח, לפיה השליח הזעיק אותו לאחר התאונה, סיפר לו שהוא החליק עם הקטנוע של הפיצריה במהלך נסיעת עבודה, וביקש ממנו שיבוא לחדר המיון של בית החולים כדי לקחת אותו משם. בנוסף העיד אותו חבר שהחבר'ה של השליח נהגו להתבדח "ולהסתלבט" עליו לאחר התאונה, מאחר ש "להחליק עם קטנוע של פיצה זה יותר מצחיק מלהחליק עם אופנוע או משהו כבד …". בית הדין אף ציין כי הוא ייחס משקל רב לעדות זו בהחלטתו, מאחר שהיא הוסיפה אוטנטיות רבה מאד לעדות השליח.

בסיכומו של דבר, קיבל בית הדין את התביעה של השליח, וקבע שתאונת הדרכים שאירעה לו בשנת 2015 התרחשה תוך כדי ועקב עבודתו, וזאת בעת שרכב על קטנוע של הפיצריה לצורך ביצוע שליחות ללקוחה.

בנוסף פסק בית הדין לשליח הוצאות משפט בסך של 3,600 ₪.

[ב"ל (נצרת) 54122-11-19 א.ל. נ' המוסד לביטוח לאומי]

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני נזיקין

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך