טעות של בית החולים באבחון המום ברחם גרם לצעירה שלא להיכנס להריון

צעירה לא הצליחה להיכנס להריון בשנות ה – 20 לחייה. אבחנה שנעשתה בבית החולים התדרדרה לכדי אובדן כל שנות פוריותה.

כשל באבחון מום ברחם

עת הייתה ג' בת 24, החליטו היא ובן זוגה לנסות ולהיכנס להריון. חוסר הצלחה בנושא זה הוביל את ג' לבקש ייעוץ רפואי ולנסות להבין מדוע אינה מצליחה. בתחילה, סברה ג' כי מדובר בחוסר מזל או אולי בבעיה רפואית זניחה שהינה ברת טיפול מיידי.

רק כיום, כאשר ג' כבר בת 55, היא מבינה שהיא הייתה קורבן לרשלנות רפואית חמורה מטעם המערכת הרפואית. רשלנות רפואית שמנעה ממנה לממש את שנות הפוריות שלה.

המערכת הרפואית נתנה פתרון?

כאשר פנתה ג' למערכת הרפואית בתלונותיה שאינה מצליחה להיכנס להריון, הצוות הרפואי למעשה נתן לה מענה שנראה היה כהגיוני. נמסר לג' כי היא סובלת ממום רחמי שנקרא רחם דו קרני, אשר במצב כזה יש מקום לנסות ולהיכנס להריון באמצעות הפריה חוץ גופית. יחד עם זאת, נמסר לג' כי המום הינו שכיח ומוכר וכי התהליך יצלח ברוב המקרים ואין כל סיבה לדאגה.

ג' שנתנה אמונה ברופאים ביצעה עשרות טיפולים, הוציאה כספים רבים, אך בסופו של יום לא הצליחה להיכנס להריון. השנים חלפו וג' החלה להיות מוטרדת. אך הצוות הרפואי המשיך באותה הגרסה ובאותה האבחנה.

לא היה רופא אשר לרגע אחד עצר וביקש לבחון את עצם האבחנה והאם למעשה ייתכן שישנה טעות משמעותית שמונעת מג' להיכנס להריון. לצערה של ג', כאשר אובחנה הטעות הזו היה זה כבר מאוחר מדי.

הפתרון האמיתי שהגיע באיחור רב

לאחר שנים רבים של סבל רב, פיזי ונפשי, הגיע יום בו ביקרה ג' אצל רופא מומחה חיצוני לבית החולים שביצע לה בדיקה, במסגרתה מסר לה כי המום שיש לה ברחם אינו רחם דו קרני. הרופא מסר לג' כי היא למעשה סובלת מרחם עם מחיצה וכי מה שהיה צריך לעשות, כ – 20 שנים קודם לכן, הוא לכרות את המחיצה ולאחר מכן לנסות להיכנס להריון.

ג' לא ידעה כיצד להגיב לבשורה זו. התסכול הרב על השנים שאבדו לא נתן לה מנוח. יחד עם זאת, הגם והיא איבדה את האפשרות להיכנס להריון מביציות שלה, לא וויתרה ג' ופעלה להסיר את המחיצה ולנסות להיכנס להריון באמצעות תרומת ביצית.

וכך, לאחר הסרת המחיצה צלחה ג' להיכנס להריון מה שהבהיר מיידית כי המקור להיעדר הצלחה קודמת, הוא ברשלנות הצוות הרפואי שמסר לג' כי היא סובלת מרחם דו קרני. ג' אמנם הצליחה להביא לעולם 2 בנות מדהימות. אך התסכול על כך שלא יכלה להביא ילדים מביציות שלה, לרבות הכעס הרב שלה על הצוות הרפואי, גרם לה להגיע למשרד עורכי הדין אלמוג-שפירא העוסק ברשלנות רפואית ולבקש לפתוח בהליך משפטי נגד בית החולים.

טענות כתב התביעה

במסגרת כתב התביעה שהוגש לבית המשפט נטען נגד בית החולים שפעל בצורה רשלנית ביותר. המסמכים הרפואיים שהוגשו הראו כי למעשה כבר בבדיקה הראשונה שנעשתה לג' עלתה האבחנה שמדובר ברחם עם מחיצה. יחד עם זאת, לג' לא נמסר דבר, ואף חמור מכך – בהמשך, שונתה האבחנה לרחם דו קרני ללא כל הסבר רפואי.

כך, בהינף יד, בטעות אדירה של רופא, איבדה ג' את יכולתה להביא ילדים מביציותיה שלה.

במסגרת התביעה אף נטען כי בית החולים לא רק שלא לקח אחריות את הטעות אלא המשיך לטעון ולצדד באבחנה השגויה שנים רבות. בית החולים אף הגיש לבית המשפט חוות דעת רפואית של מומחה מטעמו, במסגרתה המשיך לטעון כי האבחנה של רחם דו קרני הייתה הנכונה בנסיבות.

הנה כי כן, גם לאחר שהוגשה התביעה, לא התנצל בית החולים ולא ביקש לפצות את ג', אלא ניסה להצדיק את התנהלותו הרשלנית משך כ – 20 שנים (!).

פסק דינו של בית המשפט

בבית המשפט נחקרו כל העדים הרלבנטיים. נחקרה ג' והמומחה מטעמה, וכן נחקרו הרופאים שהובאו לעדות על ידי הנתבעת, לרבות המומחה מטעמה. בית המשפט היה ער במהלך הדיונים לכל הסתירות שהובאו מטעם בית החולים. שאלות שנשאלו על ידי בית המשפט במהלך הדיון נותרו ללא תשובה ועושה היה רושם כי בית המשפט הבין את העוול שנעשה לג'.

לאחר תום הדיונים, ניתן פסק דין במסגרתו קבע בית המשפט שיש לקבל את תביעתה של ג'. בית המשפט קבע כי בית החולים התרשל באופן משמעותי בכך שלא התייחס לאבחנה הראשונית שהוא בעצמו כתבת לגבי קיומה של המחיצה. בית המשפט קבע כי בית החולים לא יכול היה להסביר מדוע אבחנה זו שונתה לרחם דו קרני ומדוע למעשה נדרשה התובעת לבצע טיפולים לא נכונים תוך שכל שנותיה בהן יכולה הייתה להיכנס להריון – חלפו.

בית המשפט פסק כי על בית החולים לשלם לג' פיצוי בסך של 800,000 ₪ לפני ניכויים, ובתוספת הוצאותיה לרבות שכר טרחת עו"ד.

[פסק הדין המלא: ת.א 56275-03-15 פלונית נ' מדינת ישראל ואח]

טעות באבחון

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום רשלנות רפואית

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

21 תגובות

  • 17 בספטמבר 2020 בשעה 16:12

    בס"ד
    מעבר לכל הסאגה, מבלי להתייחס לפרט זה או אחר. אני ממליץ לזוג לכתוב באיגרות קודש לרבי שליט"א מליובוויטש. לספר בקצרה על המקרה. לבקש ברכה לילדים. אפשר לעשות זאת כמעט בכל בית חב"ד.
    בע"ה תזכו לניסים ונפלאות.

    • 22 בספטמבר 2020 בשעה 12:06

      רחם דו קרני אמנם נחשב למום אבל לא מהווה בעיה להיכנס להריון ללא נתערבות ארפואית כלשהיא, לי ולאחותי יש רחם דו קרני ונכנסנו להריון בלי בעיה – לפני מעל 40 שנה – רק שהלידות הן מוקדמות וכל לידה בהפרש של השנים מסתיימת יותר מוקדם מקודמתה. זה ההבדל !

    • 23 בספטמבר 2020 בשעה 17:28

      ילד שווה רק 800,000 ש"ח ??? היא צריכה לקבל מיליונים !!!

  • 16 בספטמבר 2020 בשעה 16:57

    חושבני שבתחום הקשור לפוריות יש לתת אופציה second opinion בתחום בית החולים .ואם כך היה יתכן שהדבר היה נמנע

  • 25 באוגוסט 2020 בשעה 21:01

    בסופו של דבר נולדו לה שתי ילדות מדהימות. הן הפיצוי האמיתי על הסבל שעברה.

  • 20 באוגוסט 2020 בשעה 1:14

    רחם דו קרנית יש לכל אשה שניה-שלישית… זה לא צריך להפריע.
    אם הייתה מחיצה ולא טופלה זו רשלנות.
    אבל אני לא מבינה את הגב' ….גם אני עברתי טיפולי פוריות(לא הפריות אבל מספיק מה שעברתי ) עם רחם דו קרנית.
    אפעם לא שמעתי רק לרופא/בי"ח אחד.
    היא מיוזמתה הייתה צריכה ללכת להוועץ ברופא נוסף עוד בהתחלה… אחרי שמספר פעמים לא צלחה את ההפריות!!!!

  • 17 באוגוסט 2020 בשעה 10:51

    מה הבלבול מח הזה,בן אדם מטופל בבי"ח מקבל ייעוץ מרופאים מומחים,לא יעלה על הדעת שמוסד כמו בית חולים יעשה כאלה עוולות.היום לצערי אחרי שאנו רואים את ההתנהלות הבזויה של כל רופא זב חוטם מחזיק מעצמו איזה מומחה,אנחנו מבינים שאי אפשר לסמוך עליהם בעיניים עצומות וחייבים לקבל חוות דעת מרופאים חיצוניים

  • 25 ביולי 2020 בשעה 22:30

    שטויות מצוצות מהאצבע. לי יש רחם דו קרני והכוונה שלרחם יש פיצול. לעיתים הפיצול הוא רק למעלה ולעיתים ה'מחיצה' בין שני חלקי הרחם מגיעה עד למטה. למרות זאת הריתי וילדתי חמישה! ילדים בריאים בלי כל טיפול. אני מניחה שהיו כנראה עוד בעיות לאישה הזו. אבל רחם דו קרני ומחיצה הן בעצם אותו דבר. אגב האישה יכלה בכל רגע נתון להפסיק הטיפול וללכת לרופא אחר. אבל שכל אין וכסף יש….

  • 23 ביולי 2020 בשעה 18:30

    ביזיון ביזיון ביזיון אין מילה אחרת חוץ מהסכום המגוחך פשוט מגוחך מבזה ומעליב
    אתם אמיתיים???
    800.000??
    זה מה ששווה 20 שנות עקרות ותסכול?
    מחיר של לנד קרוזר??
    נפלתם על הראש??
    בכלל זה לא מפחיד את הרופאים שגם ככה מכוסתחים בפוליסת ביטוח …
    הלא ברגע שפרמיית הפיצוי הייתה מינימום 30.000.000 שקל כלל הרופאים היו רועדים לפני שחותמים על האבחנה הזו…אבל סכומים כאלה מגוחכים אין מילה אחרת חוץ מזה שמערכת המשפט מכסה על מערכת הרפואה.
    מושחת מכסה על מושחת.
    בושה וחרפה.

    • 17 באוגוסט 2020 בשעה 10:43

      אני לא מבין גם את השופט,הסכום שנפסק לה הוא זעום יחסית לסבל הפיזי והנפשי שעברה,לדעתי היא חייבת לערער על גובה הפיצוי

    • 20 בספטמבר 2020 בשעה 20:28

      לא הבנת נכון. אבחנו לה רחם דו קרני ועשו לה טיפולים כשלמעשה היתה לה מחיצה. ללא הסרת המחיצה היא לא יכלה להכנס להריון.

  • 10 ביולי 2020 בשעה 13:09

    דר' דאייט, אני לא בטוחה שאתה דוקטור לרפואה, אם בכלל. אישה קיבלה דיאגנוזה (שהתבררה לבסוף כשגויה) של רחם דו קרני ועברה תהליכים רבים ומורכבים של טיפולי ivf שבוודאי עלו המון כסף. הרופאים טיפלו בה 20 שנים ולא עלה על דעת אף אחד מהם שיתכן והדיאגנוזה שגויה??? הרופאים מחפים אלה על אלה כדי שחס וחלילה לא יתגלו רשלנויות, החלטות מוטעות וכו'. האגו הנפוח מחשיבות עצמית של הרופאים המסוימים האלה לא איפשר להם להעלות בדעתם אפשרות שהם עלולים לטעות במתן דיאגנוזה ולכן האישה הזו לא רק שהוציאה כספים רבים, גם הפסידה זמן יקר שאף אחד לא יכול להחזיר לה. הפסד הזמן גרם לכך שלא יכלה להשתמש בביציות של עצמה ונאלצה להשתמש בתרומת ביציות. התסכול, הכעס, הזמן הרב, האגו של הרופאים, האבחנה השגויה, האמון שהופר בין הרופאים לחולה (אף אחד מהם לא הציע לה שתקבל חוות דעת נוספת???!!!), תאוות הבצע (כנראה יותר מהכל) – כולם גרמו נזק בלתי הפיך לחולה. האישה מתבגרת וסיכויי ההצלחה של הכניסה להריון יורדים באופן משמעותי ככל שהיא מתבגרת. אין לי שום ספק שישנה כאן רשלנות רפואית ושיתוף פעולת כסת"ח בין הרופאים המדוברים על רקע תאוות הבצע והכל ע"ח האישה המדוברת.
    תתעוררו אנשים!!! אם אני מרגישה שאני לא מרוצה מחוות דעת שקיבלתי או מדרך ו/או הטיפול המוצע אני אעדיף לקבל חוות דעת שניה ו/או שלישית, לפי הצורך. כמובן ללא חוות הדעת של הרופא הקודם!!! רופאים: החוק הראשון ברפואה הוא: "קודם לכל דבר: אל תגרום/תגרמי נזק". אם רופא לא בטוח – שלא יבזבז את זמנה של האישה וימליץ לה על חוות דעת נוספת (כן, כן. להוריד קצת אגו) או שיפנה אותה לכמה בדיקות נוספות שתיתנה תשובות ברורות ונכונות כדי שתקבל את הדיאגנוזה הנכונה עבורה. לדעתי, כל הסחבת הזו כל כך מיותרת!!! 8,000,000 זהו סכום לא מספק ומגיע לאישה זו כמה מיליוני ₪ טובים!

  • 20 ביוני 2020 בשעה 11:34

    אם קיים ד"ר דייאט מסתבר שהדיאטה שעשה למוחו הצליחה יותר מידי. מוח מכווץ ומוגבל ברמות

  • 19 ביוני 2020 בשעה 14:06

    מה הנזק? אתה לא מתבייש דוקטור? אין לה ילדים ביולוגיים שלה בגלל הבית חולים

  • 15 ביוני 2020 בשעה 15:03

    בגלל אנשים כמוך המזלזלים בגוף האדם יש רשלנות רפואית
    תתבייש!!!!
    לדעתי הפיצוי נמוך מידי

  • 10 ביוני 2020 בשעה 8:08

    ד"ר דאייט – אתה אידיוט? 20 שנה של סבל גופני ונפשי, נזק מהורמונים של טיפולי ivf מיותרים, נזק כלכלי, הורות מאוחרת – אתה ממש דביל!

    • 18 ביולי 2020 בשעה 22:00

      איך אפשר להיות אטום כל כך ולשאול מה בכלל קרה?
      היא לא הביאה ילדים ביולוגיים שלה וסבלה 20 שנה בגלל רשלנות!
      וזה סבל נוראי!
      איפה האנושיות שלך??
      ואתה ד"ר?? מסכנים המטופלים שלך

      • 17 באוגוסט 2020 בשעה 10:36

        הנזק נורא ואיום,כל אדם רוצה לראות את צאציו מהגנים שלו עצמו,ולראות את מה שיצא ממנו ולא מתאים זרים

  • 1 ביוני 2020 בשעה 10:26

    מציע ליצור נוהל שכל אשה שלא הרתה בטיפולים לפחות 5 שנים – יהיה בית החולים חייב להעביר אותה לבית חולים אחר, או למוסד רפואי – לצורך דיאגנוזה, מה הסיבה לדעתם שאין הריון – מבלי לצייד אותה במסמכי תוכן של דעתם. אחרת מה הועלנו? טפטפנו להם בעקיפין מה אנחנו חושבים שהבעיה, מבלי שהם יחפשו אותה בעצמם. הרי לכך אני מכוון דעה שנייה. וכך כל 5 שנים.

    • 2 ביוני 2020 בשעה 18:43

      לא ברור כלל מדוע הפיצוי כה גבוה. גם אם הייתה רשלנות רפואית, מהו הנזק הנוראי ?

      • 31 ביולי 2020 בשעה 17:48

        מה השאלה בכלל? 20 שנים חיכתה לילדים ובסוף בגיל כה מאוחר הביאה ילדים שאפילו לא שלה מבחינה ביולוגית והיא כאם פונדקאית. סבל בל יתואר.

התגובה שלך