מהן הזכויות לילד עם אוטיזם?

המדינה מעניקה באמצעות מוסדותיה השונים סיוע מגוון לילדים שנמצאים על הרצף האוטיסטי, החל בהליך אבחון האוטיזם, דרך מתן זכויות שונות לילדים (ולרבות גמלת ילד נכה), וכלה בהטבות שונות שניתנות גם להוריהם.

זכויות ילדים אוטיסטים

אוטיזם הינו קשת של ליקויים התפתחותיים-נוירולוגיים שמקשים לקיים אינטראקציה חברתית ותקשורתית, וניתן לאבחנו בגיל צעיר. ילדים שלוקים באוטיזם מתקשים לתקשר וליצור יחסים חברתיים, ונוטים להיות בעלי תחומי עניין צרים והתנהגותיות חזרתיות. אצל חלקם קיימים גם פגיעות ביכולות הקוגניטיביות, המוטוריות, והחושיות.

כידוע, לא קל לגדל ילדים באופן כללי, אך כשמדובר בגידול ילדים אוטיסטים, האתגר גדול בהרבה בשל הרגישויות השונות והצרכים המיוחדים שלהם. מדובר באתגר מורכב ביותר, רצוף עליות ומורדות, אשר מצריך סבלנות רבה וחוזק נפשי כמו גם השקעה כלכלית ניכרת, ועל כן גם זקוק במידה רבה לסיוע ותמיכה מהמדינה.

הסיוע הראשוני שמדינת ישראל מעניקה לילדים עם אוטיזם מתבטא בהליך אבחון האוטיזם וקבלת הכרה כילד שנמצא על הרצף האוטיסטי. הכרה זו מקנה לילד מגוון זכויות כשלעצמו, וכן מגוון זכויות להוריו, שמטבע הדברים נושאים בעיקר הנטל בטיפולו, וזאת כפי שיוסבר להלן.

אבחון אוטיזם בקרב ילדים

כל ילד עד לגיל 18 שהתעורר לגביו חשד לאוטיזם, לדעת הוריו ו/או אנשי מקצוע, זכאי לעריכת בדיקה לאבחון אוטיזם במימון סל הבריאות וזאת במכונים להתפתחות הילד של קופות החולים. לשם כך יש לפנות למכון להתפתחות הילד של הקופה.

הליך האבחון כולל בדיקה גופנית, נוירולוגית, התפתחותית, ורגשית, ע"י רופא ופסיכולוג בעלי הכשרות מתאימות, וממצאיו משמשים כבסיס להכרה בילד כאוטיסט ולזכאותו למגוון זכויות בהתאם לכך.

בדיקת אבחון שנערכה לאחר יום 1.6.2014 תהיה תקפה רק אם היא נערכה בהתאם לכללים של חוזר מנכ"ל משרד הבריאות מס' 15/13 מיום 10.11.2013, אשר מבוסס על ההגדרות החדשות של DSM-5.

בדיקת אבחון שנערכה עד ליום 1.6.2014 תהיה תקפה אם היא נערכה לפי ההגדרות הישנות שלDSM-4 .

לאחר עריכת האבחון, יש לפנות עם ממצאיו למוסדות המדינה השונים, לרבות המוסד לביטוח לאומי, לשכות הרווחה ברשות המקומית, מערכת החינוך, וקופת החולים, וזאת לצורך קבלת ההכרה בילד כאוטיסט ומגוון הזכויות הנובעות מכך.

זכויות ילדים אוטיסטים מטעם המוסד לביטוח לאומי

המוסד לביטוח לאומי מעניק גמלת ילד נכה לילדים אוטיסטים שאובחנו בהתאם לדרישות חוזר מנכ"ל משרד הבריאות.

לשם כך יש להגיש תביעה לקבלת גמלת ילד נכה בפני המוסד לביטוח לאומי, בצירוף מסמכי האבחון ומסמכים רפואיים-תפקודיים עדכניים נוספים על מצבו. לאחר הגשת התביעה, ייתכן שהילד והוריו יזומנו לבדיקה בוועדה הרפואית וזאת במידת הצורך.

קצבת הילד הנכה מחושבת באחוזים מקצבת יחיד מלאה וזאת בשיעורים הבאים: 50%, 100%, ו-188%.

נכון לשנת 2021, קצבה בשיעור 100% הינה בסך 2,608 של ₪.

הקצבה המוגדלת, בשיעור של 188%, ניתנת לילדים מעל גיל 3 שעברו מבחן תלות שקבע שהם תלויים לחלוטין בזולת לצורך ביצוע פעולות יומיומיות (הליכה בבית, אכילה, התלבשות, רחצה ושליטה בצרכים).

ילדים אוטיסטים שסובלים גם מפגיעה ברגליהם שמגבילה את הניידת שלהם, עשויים להיות זכאים גם לקבלת גמלת ניידות, שכוללת קצבה חודשית והלוואות שונות להוריהם לרכישת רכב.

זכויות ילדים על קו הרצף האוטיסטי מטעם משרד הרווחה

משרד הרווחה אחראי למתן שירותים שונים במסגרת הטיפול הקהילתי והחוץ ביתי לילדים ובוגרים על רצף האוטיזם.

השירותים לילדים כוללים מעון יום שיקומי, מועדוניות אחר הצהריים, השתתפות בעלות קייטנות רגילות, נופשונים, ועוד.

חשוב להיות מודע לכך שרק רק מי שהוכר במשרד הרווחה כאוטיסט זכאי לקבל את השירותים השונים, גם כאשר הם ניתנים באמצעות גורמים אחרים, כגון אלו"ט.

לשם כך, יש להגיש בקשה להכרה באוטיזם של הילד בפני מחלקת הרווחה של הרשות המקומית הרלוונטית, בצירוף מסמכי אבחון האוטיזם של הילד, דו"ח סוציאלי שהוכן על ידי העובדת הסוציאלית שמטפלת בילד, דו"ח חינוכי/תפקודי עדכני, דוח רפואי עדכני, וצילום תעודת זהות.

בעבר, ההכרה בילדים אוטיסטים ניתנה כהכרה זמנית בלבד, עד לגיל 6, ולאחר מכן ניתנה הכרה קבועה בכפוף להמצאת דו"חות תפקודיים, רפואיים, ופסיכולוגיים עדכניים.

אולם, החל מיום 1.2.2019 כל הכרה בילד עם אוטיזם תהיה תקפה עד הגיעו לגיל 18, ולאחר מכן הוא יצטרך לקבל הכרה כ-"בוגר עם אוטיזם" לצורך המשך קבלת השירותים השונים. לגבי ילדים שקיבלו הכרה קבועה לפני פברואר 2019 לפי הכללים הקודמים, לא יחול שינוי בזכאות, והם לא יצטרכו חידוש ההכרה כשיגיעו לגיל 18.

זכויות ילדים הסובלים מאוטיזם במערכת החינוך

חוק חינוך מיוחד קובע כי ילדים עם צרכים מיוחדים (ולרבות אוטיסטים), בגילאי 3 עד 21, זכאים לשירותי חינוך מיוחדים חינם.

ילדים אלו זכאים לשילוב במערכת החינוך הרגיל או באמצעות השמה במערכת החינוך המיוחד.

המסגרות החינוכיות לילדים אוטיסטים עד לגיל 3 הינן באחריות משרד הרווחה. יש לפנות לגביהן למחלקת הרווחה של הרשות המקומית, ולבקש שילוב במעון יום רגיל בליווי סייעת או השמה במעון יום שיקומי בכפוף לתנאי הזכאות לכך. הזכאות לליווי של סייעת במעון יום רגיל ניתנת לילדים אוטיסטים שקיבלו המלצה לכך מהמכון להתפתחות הילד או מרופא מומחה בתחום, ואילו הזכאות למעון יום שיקומי ניתנת לילדים אוטיסטים שמקבלים גמלת ילד נכה.

המסגרות החינוכיות לילדים אוטיסטים מעל גיל 3 הינן באחריות משרד החינוך, ועל כן יש לפנות לגביהן למחלקת החינוך של הרשות המקומית.

זכויות ילדים אוטיסטים מטעם קופות החולים

ילדים אוטיסטים זכאים לקבלת טיפולים פרא-רפואיים מטעם קופת החולים, או לקבלת החזר כספי עבור טיפולים פרטיים (בכפוף לתנאי הזכאות), וזאת מגיל האבחון ועד הגיעם לגיל 18.

הטיפולים הפרא-רפואיים כוללים ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה, וטיפול על ידי פסיכולוג או עובד סוציאלי, והם ניתנים בהיקף של שלושה טיפולים בשבוע.

הטיפולים הפרא-רפואיים מטעם קופות החולים ניתנים כאמור לכל ילד שאובחן על הרצף האוטיסטי, למעט ילדים עד גיל 7 שמקבלים סל טיפול בריאותי מקדם (טב"מ) מטעם משרד הבריאות. לפיכך, ניתן לקבל טיפולים אלו גם במקביל לקבלת קבלת טיפולים פרא-רפואיים במערכת החינוך המיוחד.

לשם קבלת הטיפולים הפרא-רפואיים יש לפנות למכונים להתפתחות הילד של קופות החולים, כדי לקבל בהם את הטיפולים.

אם אין במכון מטפלים מתאימים לילד, המכון יפנה את ההורים לרשימת המטפלים הנמצאים בהסדר עם הקופה, על מנת שההורים יבחרו במטפל מתוך רשימה זו.

קבלת כל טיפול כרוכה בתשלום השתתפות עצמית, למעט כאשר מדובר בילד עד גיל 3 או משפחה שזכאית לקבלת הבטחת הכנסה.

אם זמן ההמתנה לקבלת טיפול עולה על 3 חודשים ממועד הפנייה לקבלתו, ניתן לפנות למטפל פרטי שאושר מראש על ידי הקופה, ולקבל החזר מטעם הקופה.

לשם קבלת האישור למטפל, הקופה רשאית לבקש להמציא לה את צילום רישיון המטפל.

לשם קבלת החזר עלות הטיפול הפרטי, יש להמציא חשבונית/קבלה. ההחזר יינתן לפי תעריפי משרד הבריאות בתחום התפתחות הילד, בניכוי סכום ההשתתפות העצמית, למעט מי שפטור ממנו, כפי שצוין לעיל.

בנוסף לזכויות הללו, ילדים אוטיסטים זכאים גם לפטור מתשלום השתתפות עצמית עבור יתר השירותים שניתנים על ידי קופת החולים (אם כי בתנאי שהם מקבלים גמלת ילד נכה), וכן למימון הרדמה כללית לצורך קבלת טיפולי שיניים, במקרה הצורך.

זכויות ילדים אוטיסטים מטעם משרד הבריאות

משרד הבריאות מעניק סל טיפול בריאותי מקדם (טב"מ) לילדים עד גיל 7 שאובחנו על הרצף האוטיסטי.

הסל ניתן לילדים אוטיסטים עד גיל 7 ששוהים במעון יום שיקומי או גן טיפולי (גן תקשורת או גן חינוך מיוחד), שיש לו רישיון מטעם משרד החינוך, ולפחות 4 ילדים אוטיסטים. ילדים שמשולבים במעונות יום או בגנים רגילים יכולים לקבל את סל הטב"מ במסגרת חוץ גנית (מסגרת הפועלת מחוץ לגן או למעון ומספקת טיפול בריאותי מקדם).

סל הטב"מ ניתן בנוסף לטיפולים הפרא-רפואיים שניתנים מטעם משרד החינוך, אך הוא אינו ניתן במקביל לטיפולים הפרא-רפואיים שניתנים על ידי קופות החולים.

סל הטב"מ כולל 14 שעות טיפול שבועיות, שניתנות לילדים באמצעות עמותות על ידי אנשי המקצוע הבאים: מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, פסיכולוגים, רופאים, מטפלים בהבעה ויצירה, טיפול התנהגותי ופיזיותרפיה, לפי הצורך והגישה הטיפולית, והכל בהתאם לפי הקריטריונים של משרד הבריאות.

הטיפולים שניתנים במסגרת מעון יום שיקומי אינם כרוכים בתשלום. יתר הטיפולים כרוכים בהשתתפות עצמית של ההורים.

משרד הבריאות גם מעניק לילדים שאינם יכולים לתקשר באופן מילולי, מימון לרכישת מכשירי תקשורת תומכת וחילופית, כגון טאבלטים, מכשיר פלט קולי, ועוד.

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

icon

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

הטבות הניתנות להורים לילדים אוטיסטים

המדינה מעניקה גם הטבות שונות להורים לילדים אוטיסטים, אשר מטבע הדברים נושאים בעיקר הנטל שכרוך בטיפולם, וזאת על מנת לסייע להם ולילדיהם. רוב ההטבות ניתנות להורים לילדים שמקבלים גמלת ילד נכה מטעם המוסד לביטוח לאומי.

הטבות אלו כוללות, בין היתר, את ההטבות הבאות:

  1. קבלת תו חניה לנכה ופטור מאגרת רישוי מרכב.
  2. קבלת הנחה במסי ארנונה. גובה ההנחה נקבע על ידי הרשות המקומית.
  3. פטור מתשלומי השתתפות עצמית עבור שירותי קופות החולים שניתנים לילדים.
  4. נקודות זיכוי במס הכנסה. רשות המסים מעניקה 2 נקודות זיכוי להורים לילדים שמוגדרים "נטולי יכולת" (כולל ילדים מעל גיל 18). ניתן לקבל החזרי מס באופן רטרואקטיבי עד 6 שנים אחורה. שווי ההטבה נכון לשנת 2021 הינו 436 ₪ לחודש ו- 5,232 ₪ לשנה.
  5. היעדרות לצורך סיוע לילדים על חשבון ימי חופשה או ימי מחלה. הורים לאדם עם מוגבלות שעובדים לפחות שנה באותו מקום עבודה, רשאים להיעדר מעבודתם עד 18 ימים בשנה לצורך מתן סיוע אישי לילדם, וזאת על חשבון ימי המחלה או ימי החופשה שלהם (לפי בחירתם). בנוסף, ההורים זכאים להיעדר מעבודתם לצורך מתן סיוע אישי לילדם עד 52 שעות בשנה (ובמקרים מסויימים עד 104 שעות בשנה), וזאת ללא ניכוי משכרם.
  6. פטור מעמידה בתור במקומות ציבוריים (בכפוף להצגת תעודת נכה). הפטור ניתן לאוטיסט ולמלווה שלו, בתנאי שהמלווה נמצא בתור ביחד עם האוטיסט ולמענו.
  7. פטור מתשלום מלווה במקומות ציבוריים. פטור מתשלום כניסה למלווים של ילדים מגיל 12 ומעלה (כולל בוגרים) במקומות ציבוריים ללא מקום ישיבה מסודר (כגון מוזיאון, גן חיות, פארק שעשועים, וזאת להבדיל מאולם קולנוע או תיאטרון, מאחר שהוא מצריך הקצאת כסא נפרד למלווה).
האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני נזיקין

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך