טיפול רפואי ייעשה בכפוף לקבלת הסכמה מלאה

טרם ביצוע כל טיפול חייב המטפל להבהיר בפני המטופל את הסיבות לביצוע הטיפול, את סיכויי הצלחתו ואת סיכוניו. הסכמה של מטופל לביצוע טיפול מבלי שמובא בפניו מלוא המידע, יכול להקים עילת תביעה בגין רשלנות רפואית שבסיסה בטענה להיעדר הסכמה מדעת ולפגיעה באוטונומיה. על טענה זו והשלכותיה, קראו בכתבה זו.

הסכמה מלאה לטיפול רפואי

דיני הנזיקין קובעים, כי לפני ביצוע כל סוג של טיפול רפואי, הרופא המטפל מחויב לפרט בפני המטופל את מהות הטיפול, משמעותו, הצורך בו, הסיכונים הכרוכים בו וסיכויי ההצלחה שלו. רק לאחר שהמטופל יקבל הסבר מקיף בנוגע לטיפול ויסכים לעבור אותו, הרופא המטפל יהיה רשאי לבצע את הטיפול.

מלבד מקרים יוצאים דופן, שבהם הנסיבות מחייבות את הרופא לסטות לפתע ממהלך הטיפול הרגיל, על מנת למנוע נזק חמור למטופל, כל הליך רפואי מותנה בקבלת הסכמה מודעת של המטופל לטיפול שהוא עומד לעבור. ביצוע טיפול רפואי כלשהו, הנוגד את ההנחיות הללו מהווה פגיעה באוטונומיה של המטופל על גופו, ויכול להוות עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.

פגיעה באוטונומיה ? החובה

בתביעות בגין פגיעה באוטונומיה, עיקר ההוכחה של התובע מסתמכת על כך, שאילו היה מקבל את מלוא המידע על הטיפול הצפוי לו, הוא לא היה מביע הסכמה לכך.

בניגוד לתביעות רגילות ברשלנות רפואית, המוגשות רק במקרה שנגרם לחולה נזק ממשי כלשהו, בתביעות שהינן עקב אי הסכמה מדעת לטיפול, הדין עלול להיפסק לטובת התובע גם במקרה שאין קשר סיבתי בין תוצאות הטיפול לבין הרשלנות (היעדר ההסכמה מדעת).

הסיבה לכך היא, שהפגיעה באוטונומיה של המטופל הינה הפרה שמקורה באינטרס שיש להגן עליו והוא שיקול הדעת של המטופל .
חשוב לדעת, שבמקרה שהטיפול גרם למטופל נזק כלשהו, המטופל יהיה רשאי להגיש תביעת בשל פגיעה באוטונומיה, בנוסף לתביעת פיצויים על הנזק הפיזי שנגרם לו (ככל ונגרם).

גובה הפיצוי בגין פגיעה באוטונומיה

בסוגיות משפטיות בגין נזקים שנגרמו כתוצאה מפגיעה באוטונומיה, קיים קושי גדול בהערכת גובה הפיצויים שהמטופל זכאי להם.

זאת, משום שבניגוד לרוב התביעות בנושא רפואי זה (טיפולים רשלניים) שבהן הפיצויים מחושבים על פי פרמטרים, כגון אובדן שכר, שנגרם למטופל בגלל הטיפול הרשלני, עלות הטיפולים שהוא נזקק להם בעקבות ההתרשלות וכדומה, הנזק שנגרם למטופל שמקורו בפגיעה באוטונומיה, הוא סובייקטיבי, ותלוי בשיקול דעתו של השופט.

עיקר ההוכחה המשפטית בתביעות מסוג זה, היא הוכחת החשיבות של מתן ההסכמה לטיפול מצד המטופל. ככל שחשיבות ההחלטה בדבר הטיפול היא גדולה יותר (למשל, המטופל היה מסרב לעבור את הטיפול אם היה נמסר לו כל המידע אודותיו), כך סכום הפיצויים ברשלנות רפואית עקב פגיעה באוטונומיה יהיה גדול יותר.

החשיבות בבחירת מייצג

כפי שהסברנו, התחום של פגיעה באוטונומיה הוא סוגיה מעורפלת יחסית, לעומת מקרים אחרים. לפיכך, חשוב מאוד לפנות אל עורך דין לרשלנות רפואית, המנוסה בתחום של פגיעה באוטונומיה, על מנת להבטיח שתקבלו את הייעוץ והייצוג הטובים ביותר בבית המשפט וכן תשלום פיצויים בסכום שמגיע לכם.

זכרו ? זוהי זכותכם כמטופלים לקבל לידיכם את מלוא המידע לפני תחילת טיפול רפואי, ורופא אשר נוהג אחרת, יכול לגרום לכם נזקים לרבות פגיעה בשיקול הדעת המוקנה לכם על פי דין, דבר שיכול לעלות לכדי עילת תביעה. משכך, אם אתם מרגישים שנחשפתם כמטופלים לפגיעה באוטונומיה שלכם או שנגרם לכם נזק כלשהו כתוצאה של רשלנות רפואית , הקדימו ופנו לייעוץ אצל עורך דין רשלנות רפואית .

לקבלת ייעוץ משפטי, באפשרותכם לפנות אלינו באמצעות טופס יצירת הקשר המופיע באתר. נדגיש כי פנייתכם חסויה ואינה כרוכה בהתחייבות.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום רשלנות רפואית

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

1 תגובות

  • 24 במאי 2011 בשעה 0:04

    הגיע הזמן

    שרופאים יבינו ויפנימו שלנו המטופלים יש זכות בחירה וישתפו אותנו יותר בהליך הרפואי. בכל זאת אנחנו יודעים משהו על גופנו. טוב לשמוע שאי קיום הדבר עשוי להוות בסיס להגשת תביעת רשלנות רפואית. תודה על האינפורמציה. אחלה כתבה.

התגובה שלך