רשלנות רפואית במכון לפיזיותרפיה

תחום הפיזיותרפיה הינו תחום פרא-רפואי אשר עוסק באבחון ושיקום של בעיות גופניות שונות שקשורות בדרך כלל למערכות התנועה של הגוף, ולרבות בעיות שלד, שרירים, ובעיות עצביות.

רשלנות בפיזיותרפיה

טיפולי הפיזיותרפיה נועדו לסייע למטופלים ולעודד ולזרז את החלמתם באמצעות טכניקות שונות שכוללות תרגילים, עיסויים, מניפולציות גופניות, גירויים חשמליים, שימוש במכשירי אולטרא סאונד, הידרותרפיה, ועוד. כאמור, לרוב מדובר במטופלים שסובלים ממגבלות בתנועה או מכאבים שנלווים לתנועה ואשר נוצרו עקב פציעות ספורט, תאונות דרכים, טראומות גופניות וכדומה, אולם חשוב להיות מודע לכך שטווח הבעיות שטיפולי הפיזיותרפיה מסוגלים לטפל בהם הינו רחב בהרבה, והוא חולש גם על אנשים שסובלים ממחלות לב וריאה או קשיי נשימה, בעלי מוגבלות התפתחותית, בעלי בעיות נוירולוגיות, ועוד.

ניתן לקבל את טיפולי הפיזיותרפיה במסגרת גופים שונים, כגון בתי החולים, קופות החולים, בתי אבות, קבוצות ספורט, מכונים וקליניקות פרטיות, ועוד.

כיום ניתן ללמוד בארץ פיזיותרפיה לתואר ראשון, במסלול שמעניק את כל הידע הדרוש בתחומי תפקוד האדם, ואשר כולל קורסים שונים באנטומיה, אורתופדיה כללית, גנטיקה, כימיה, פתולוגיה, ועוד.

לפי חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות התשס"ח-2008​, רק מי שיש ברשותו תעודת מקצוע בפיזיותרפיה תקפה מטעם משרד הבריאות, רשאי להציג את עצמו בארץ כפיזיותרפיסט. כדי לקבל תעודה זו, על מבקשי התעודה להיות בעלי השכלה והכשרה מתאימים, לעבור את בחינת הרישוי הממשלתית בפיזיותרפיה, ולעמוד בכל יתר דרישות החוק, לרבות אזרחות ותושבות ישראליות.

התמחויות בטיפולי פיזיותרפיה

מקצוע הפיזיותרפיה חולש על תחומי טיפול שונים, אשר כל אחד מהם מצריך התמחות ייחודית וידע מקצועי ספציפי ומעמיק בפני עצמו.

תחומי העיסוק העיקריים של הפיזיותרפיה כוללים:

  • פיזיותרפיה אורתופדית. משמשת בעיקר לטיפול ושיקום גופני של מי שעבר טראומה גופנית או תאונה, לצורך החזרת אברי הגוף ובעיקר הגפיים לתפקוד מיטבי.
  • שיקום נשימתי. משמש לשיפור פעולת מערכת הנשימה אצל מטופלים שסובלים מקשיי נשימה עקב מחלות כגון סיסטיק פיברוזיס או אסטמה קשה וכיו"ב או עקב חבלה.
  • טיפול התפתחותי. משמש בעיקר לטיפול בתינוקות וילדים שסובלים מעיכוב או קושי בהתפתחות, ובעיקר בהתפתחותם המוטורית (ביצוע פעולות כגון התהפכות, זחילה, הליכה, וכדומה).
  • שיקום נוירולוגי. משמשת לשיפור התפקוד בקרב מי שלקה בפגיעה עצבית או במגוון סוגי מחלות בעצבי המח, לרבות באמצעות יצירת מנגנוני פיצוי שעוקפים את האיזורים הפגועים ומאפשרים תפקוד
  • שיקום לב. טיפול שניתן לחולי לב לאחר ניתוח ומושתלי לב.
  • רפואת ספורט. משמשת לתמיכה וטיפול בספורטאים שנדרשים למאמץ יתר של השרירים ועל כן הינם חשופים יותר למגוון רחב של נזקים למערכת השריר – שלד. בנוסף, חשובה גם לשמירה על תוכנית אימונים נכונה ומאוזנת, תוך היעזרות בעיסויים ותרגולים שמסייעים למניעת פציעות.

חובת הזהירות המקצועית המוטלת על פיזיותרפיסטים

חשוב להיות מודע לכך שלמרות שטיפולי הפיזיותרפיה אינם ניתנים על ידי רופאים, אזי גם על הפיזיותרפיסטים מוטלת החובה המשפטית לנהוג בזהירות ובאחריות כלפי מטופליהם, ולהעניק להם טיפול מקצועי בהתאם לסטנדרט הטיפול הסביר.

לפיכך, במידה שפיזיותרפיסט כלשהו התרשל במהלך הטיפול וחרג מחובת הזהירות שמוטלת עליו, ועקב כך נגרם נזק למטופל, אזי תחול גם עליו אחריות בגין רשלנות רפואית.

יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שגם אם הטיפול הפיזיותרפיסט נעשה ברשלנות, אולם בדיעבד לא נגרם למטופל נזק עקב כך או שנגרם לו נזק קל בלבד שחלף עד מהרה, אזי סביר להניח שבדרך כלל לא יהיה מקום להגיש תביעת רשלנות רפואית בנסיבות אלו.

עילות לרשלנות רפואית בטיפולי פיזיותרפיה

הרשלנות הרפואית במהלך טיפולי הפיזיותרפיה יכולה להתרחש בעילות שונות, בהתאם לנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה לגופו.

כך, לדוגמא, הרשלנות עלולה להתרחש בכל הקשור לאבחון הבעיות מהן סובל המטופל, וזאת באופנים שונים. רשלנות זו עלולה להתבטא בהעדר אבחון של הבעיות מהן סובל המטופל, בנסיבות שבהן ניתן היה לאבחן אותה; או בשל אבחון שגוי של הבעיות מהן סובל המטופל; או בשל אבחון מאוחר של הבעיות הללו, וכיו"ב.

כדי להימנע מרשלנות באבחון הבעיות מהן סובל המטופל, על הפיזיותרפיסט לערוך בירור מעמיק ומקיף אודות מצבו של המטופל, להתעמק בחוות הדעת של הרופא שהפנה את המטופל לביצוע טיפולי פיזיותרפיה, לבחון היטב את מיגוון הבדיקות שנערכו למטופל ובמידת הצורך להציע לו לעבור בדיקות נוספות, וכיו"ב. דילוג על שלב זה או ביצוע רשלני, שטחי, ומהיר שלו, עלול להוביל לכשל באבחון הבעיות מהן סובל המטופל וכתוצאה מכך לבניית תוכנית טיפולית שאינה מתאימה לו, ואשר לא רק לא תסייע להחלמתו אלא אף תביא חלילה להחרפתו.

הרשלנות הרפואית עלולה להתרחש במהלך ביצוע הטיפול הפיזיותרפיסטי כשלעצמו, אף זאת באופנים שונים. למשל, הרשלנות עלולה להתבטא באמצעות מתן טיפול על ידי מטפל חסר כל הכשרה כדין בפיזיותרפיה או על ידי פיזיותרפיסט שנעדר את ההכשרה הטיפולית שמתאימה לבעיה הספציפית שממנה סובל המטופל (לדוגמא, כאשר מטופל שסובל מקשיי נשימה מטופל על ידי פיזיותרפיסט שמתמחה בפיזיותרפיה אורתופדית), או באמצעות מתן טיפול אגרסיבי מדי שאינו מתאים למצבו הרגיש והעדין של המטופל, או בשל שימוש בטכניקה טיפולית שאיננה מתאימה למצבו, או, להבדיל, בשל הימנעות מטכניקה טיפולית שדווקא יכלה לסייע לו מאד.

הרשלנות יכולה להתבטא גם מהתעלמות מתלונותיו של המטופל על שהוא חש כאבים חזקים בזמן הטיפול או מהתעלמות מדיווחיו על חוסר יעילותם של הטיפולים שניתנו לו, קל וחומר כאשר המטופל מדווח שמצבו אף הוחמר בעקבותיהם. דיווחים אלו אמורים להדליק נורה אדומה אצל המטפל ולגרום לו לשקול מחדש את סוג הטיפולים שהוא בחר להשתמש בהם עבור אותו מטופל, ובמידה שהוא איננו עושה כן, אזי הדבר עלול להוות רשלנות רפואית.

חלק חשוב מהטיפול הפיזיותרפיסטי כולל גם מתן הנחיות להתנהלות פיזית נכונה מעבר לשעות הטיפול וכן הנחיות לביצוע תרגילים בביתו של המטופל. במידה שהמטפל לא נתן הנחיות אלו, או במידה שהוא נתן אותן באופן שגוי ולא תקני, אזי גם מחדל זה עלול להוות רשלנות רפואית.

כאשר הטיפול הפיזיותרפיסטי כרוך בשימוש במכשירים חשמליים שעלולים לגרום לנזק למטופל, כגון צריבות, שלפוחיות, וכדומה, חשוב להשתמש במכשירים אלו באופן זהיר ומקצועי, וכן לתת למטופל הסבר מלא מראש אודות אופן פעולת המכשיר והסיכונים הכרוכים בו. הפרת חובות אלו, עלולה אף היא להוות רשלנות רפואית, וכפי שיודגם להלן.

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

icon

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

נכוותה בגבה במהלך טיפול פיזיותרפי

במסגרת ת"ק 31290-01-11 יאזמה נ' קופת חולים בריאות כללית נדון מקרה של מטופלת בת 66 אשר נכוותה, תרתי משמע, מטיפול רשלני שניתן לה באמצעות מכשיר חשמלי בשם "אינטרפרנשיאל". במסגרת הטיפול במכשיר זה, מונחות על גוף המטופל 4 אלקטרודות בואקום, דרכן מוזרם זרם חשמלי בעוצמה שניתנת לכיוונון על ידי כפתור העוצמה, ולפרק זמן קצוב מראש שנקבע על ידי כפתור טיימר.

המטופלת טופלה בשנת 2010 במכון לפיזיותרפיה של קופת חולים כללית בשל בעיות גב מהן סבלה. באחד מביקוריה במכון, חוברה המטופלת למכשיר אינטרפרנשיאל על ידי מטפלת שעבדה במכון, וזאת למשך 20 דקות. לטענת המטופלת, כבר במהלך הטיפול היא חשה צריבה באיזור הטיפול בגבה אולם כל קריאותיה למטפלת זכו להתעלמות. יתרה מכך: לא רק שהמטפלת לא שעתה לקריאותיה במהלך הטיפול, אלא היא גם לא הופיעה בתום 20 דקות הטיפול, אלא רק לאחר 25 דקות תמימות נוספות. כאשר המטפלת הופיעה לבסוף, התלוננה המטופלת בפניה על הצריבה שהיא חשה באזור הטיפול, ורק אז גילתה המטפלת שכבר הופיעו בו שלפוחיות. המטפלת הניחה כרית קרה על השלפוחיות, ושיחררה את המטופלת לביתה. אולם, בכך לא תמו ייסוריה של המטופלת, שהמשיכה לחוש באותו הלילה כאבים חזקים מאד בגבה בשל הכוויות. בבוקר היא פנתה באופן מיידי לקבלת טיפול בכוויות במרפאה, ולאחר מכן היא נאלצה שלא לצאת מביתה במשך שבוע ימים בשל הכאבים מהם סבלה, ולהימנע במשך חודש ימים לאחר מכן משהייה בשמש.

בעקבות זאת הגישה המטופלת תביעת רשלנות רפואית כנגד קופת חולים כללית בפני בית המשפט לתביעות קטנות, במסגרתה דרשה פיצוי בסך של 30,000 ₪ בגין הכאב והסבל שנגרם לה.

קופת החולים הכחישה באמצעות המטפלת את טענותיה של המטופלת, וטענה שלמטופלת ניתן בתחילת הטיפול הסבר מלא על אופן ביצוע הטיפול, ובין היתר גם נמסר לה שביכולתה לשלוט בעוצמת המכשיר ולהפסיק את פעילותו באמצעות סיבוב הכפתור שנמצא על לוח המכשיר. עוד טענה המטפלת שהמטופלת לא התלוננה על שום בעיה במהלך הטיפול, כך שרק בסיומו של הטיפול היא הבחינה בשלפוחיות הקטנות שהופיעו על גופה של המטופלת, ונתנה לה טיפול מתאים באופן מיידי.

ואולם, בית המשפט העדיף את עדותה של המטופלת על פני עדותה של המטפלת, לגביה נקבע שהיא אינה מעוררת אמון. בית המשפט קבע שהמטופלת חוברה למכשיר מבלי שניתן לה כל הסבר ע"י המטפלת לגבי האפשרות להפסיק את פעולתו, וכי לאחר מכן היא זנחה את המטופלת לאנחותיה, לא שמעה שהיא קוראת לה לעזרה, ולא הגיעה אפילו פעם אחת במהלך הטיפול כדי לבדוק את מצבה, אלא הגיעה באיחור ניכר לאחר סיום הטיפול ולאחר שהנזק כבר נגרם. בית המשפט הדגיש כי במצב שבו ידוע שהמכשיר עלול לגרום לשלפוחיות, היה על המטפלת להיות לצידה של המטופלת לכל אורך הטיפול, מה שלא נעשה על ידה. בעקבות זאת קיבל בית המשפט את התביעה ופסק למטופלת פיצוי בסך של 10,000 ₪.

בכל מקרה שבו קיים חשש לרשלנות רפואית במהלך טיפולי פיזיותרפיה, מומלץ לפנות לעו"ד שמתמחים בתביעות בתחום זה כדי לבדוק האם יש מקום להגיש תביעת פיצויים בגינו.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום רשלנות רפואית

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך