אוסטאופניה – כל הזכויות

אוסטאופניה הינה מחלת עצם שמתבטאת בצפיפות עצם נמוכה מהצפיפות הנורמלית, אם כי בדרגה פחות חמורה מאוסטיאופורוזיס, ולכן היא גם מוגדרת כקדם אוסטיאופורוזיס.

אוסטיאופניה זכויות

מה זה אוסטאופניה?

בניגוד למה שאולי מקובל לסבור, אזי למרות שהעצם נראית לכאורה כבעלת מבנה קשיח ויציב, בפועל היא למעשה מהווה רקמה חיה לכל דבר, שמתפתחת ומתקנת את עצמה לאורך כל החיים, וזאת באמצעות תאים שנמצאים בתוכה ואחראים לפירוק העצם ובנייתה על ידי הריסת כמויות קטנות של עצם והחלפתן בעצם חדשה.

העצם מורכבת ממעטה חיצוני קשיח בעל חללים בצורת כוורת, שעשוי מחלבון בשם קולגן, מינרלים (במיוחד סידן וזרחן), כלי דם, ומח העצם (שמשמש כמקור לייצור תאי הדם האדומים, תאי הדם הלבנים, וטסיות הדם). למעשה 99% מכמות הסידן שבגוף מאוחסנים בעצמות הגוף (!), בעוד רק 1% ממנו נמצא בדם, ומשתתף בתהליכים פיזיולוגיים שונים, כגון גדילת התאים והתחלקותם, התכווצות השרירים, ותהליך קרישת הדם.

לרמת צפיפות העצם ישנה חשיבות רבה, מאחר שהיא מעידה על חוזקה של העצם, וזאת בעיקר בהתחשב ברמת החלבונים והמינרלים שמהם היא בנויה.

עצם צפופה ודחוסה מאד, בעלת חללים קטנים, הינה עצם חזקה, ולהיפך. ככל שהעצם פחות צפופה ודחוסה, ובעלת חללים גדולים יותר, כך היא גם יותר חלשה, דקה, ופריכה, וכך גם גדל הסיכון לשבירת העצם, דבר אשר פוגע מאד באיכות החיים וגורם לתחלואה, מוגבלויות, איכות חיים ירודה, ואף תמותה מוגברת.

כאשר רמת צפיפות העצם הינה חמורה, היא מכונה אוסטיאופורוזיס. כאשר רמת צפיפות העצם הינה נמוכה מהרגיל, אך עדיין אינה חמורה כשל אוסטיאופורוזיס, היא מכונה אוסטיאופוניה / קדם אוסטיאופורוזיס.

בדומה לאוסטיאופורוזיס, גם מחלת אוסטאופניה נחשבת למחלה "שקטה" שמתפתחת לאיטה, ללא סימנים נראים לעין. עם זאת, חשוב מאד לאבחן אותה מבעוד מועד, וזאת על מנת לטפל בה בהקדם כדי להאט את קצב התפתחותה ולמנוע את הידרדרותה לאוסטיאופורוזיס.

הגורמים להידלדלותה של מסת העצם

בגיל הילדות, ובעיקר בתקופת ההתבגרות, עצמות הגוף גדלות בקצב מהיר, וזאת עד לסיום תקופת ההתבגרות, בין גיל 20 לגיל – 30, שאז מגיעים לכמות העצם המירבית.

קצב הפירוק של העצם שווה לקצב הבניה שלה במהלך העשורים השלישי והרביעי, ועל כן כמות העצם אינה משתנה בתקופה זו. אולם לאחר מכן קצב פירוק העצם עולה על קצב בניית העצם, וכתוצאה מכך נוצרת ירידה הדרגתית ומתמשכת במסת העצם וצפיפותה. אמנם, קצב איבוד מסת העצם הינו איטי יחסית, בין אחוז אחד לכמה אחוזים בודדים בשנה, אולם במשך השנים נוצר אובדן מצטבר משמעותי, שמביא לירידה בחוזק העצם ועקב כך לעלייה בחשיפתה לסיכוני שבירה.

גורמי הסיכון הנוספים להידלדלות מסת העצם כוללים מחסור בפעילות גופנית; מחסור בסידן, זרחן, וויטמין D; מחלות מסוימות; צריכת תרופות שפוגעות בעצמות (כגון סטרואידים); צריכת סיגריות ואלכוהול, ונטיה גנטית. המחלה שכיחה יותר בקרב נשים בגיל המעבר, וזאת עקב הירידה החדה בהורמוני המין, בעיקר אסטרוגן, שמווסת את כמות המינרלים שדרושים לעצמות.

כיצד ניתן להאט את אובדן מסת העצם?

ניתן לנקוט במספר פעולות על מנת להאט את קצב אובדן מסת העצם, ובכך לדחות / למנוע התפתחות אוסטאופניה.

בין היתר, מומלץ לעשות פעילות גופנית, לרבות התעמלות בונה עצם, שמסייעת לשמור על צפיפות המינרלים בעצמות ומעודדת ייצור הורמון שאחראי לבניית וריפוי העצמות; להימנע מצריכת סיגריות ואלכוהול; וכמובן לשמור על תזונה שחיונית להתפתחות העצם, במיוחד צריכה מספקת של סידן, וכן ויטמין D, ויטמין K, מגנזיום, וחלבונים.

כיצד בודקים את רמת צפיפות העצם?

ניתן לבדוק את רמת צפיפות העצם באמצעות בדיקת רנטגן בשם DXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry).

תוצאות בדיקה זו נקבעות באמצעות האות T, וזאת באופן הבא:

  • ציון T החל מהערך של מינוס 1 ומעלה, נחשב לתקין.
  • ציון T בין מינוס 1 למינוס 2.5, מעיד על רמת צפיפות עצם נמוכה, קרי, אוסטאופניה.
  • ציון T שנמוך ממינוס 2.5, מעיד רמת צפיפות עצם חמורה, קרי, אוסטיאופורוזיס.

ביצוע בדיקת DXA נכלל בסל הבריאות הממלכתי במקרים מסויימים בלבד, אשר יפורטו להלן, ובכפוף להשתתפות עצמית. לגבי יתר המקרים יתכן מימון באמצעות הביטוחים המשלימים של קופות החולים או ביטוחי בריאות פרטיים.

המקרים שזכאים למימון בדיקת DXA במסגרת סל הבריאות הממלכתי הינם כדלקמן:

  • נשים וגברים מעל גיל 60: אחת ל- 5 שנים.
  • נשים וגברים מעל גיל 50: אחת לשנתיים, ובכפוף לקיום אחד מהתנאים הבאים: שבר קיים. 2. שבר אוסטיאופורוטי בקרוב משפחה בקרבת דם מדרגה ראשונה. 3. BMI נמוך מ-19. 4. נשים שמקבלות טיפול בתרופות Alendronate Sodium או Raloxifene או Risedronate Sodium לפי הוראות צו ביטוח בריאות ממלכתי; או גברים שמקבלים טיפול בתרופה Alendronate Sodium לפי הוראות הצו הנ"ל.
  • נשים וגברים שלוקים באחת המחלות שכרוכות בסיכון יתר לאוסטיאופורוזיס או מטופלים בתכשיר גלוקוקורטיקואידי במשך שלושה חודשים ומעלה, זכאים לביצוע הבדיקה ללא מגבלת גיל, ובתדירות שתתאים לכל אחת מהמחלות או לטיפול בתכשיר.

זכויות מטעם המוסד לביטוח לאומי של חולים במחלת אוסטאופניה

מאחר שמחלת אוסטאופניה מעידה על צפיפות עצם נמוכה בלבד (להבדיל מצפיפות חמורה), אזי כפי הנראה היא אינה מזכה, כשלעצמה, את החולים בה בזכויות מטעם המוסד לביטוח לאומי. יחד עם זאת, ככל שמי שחולה בה, סובל מבעיות בריאות נוספות, אזי ייתכן שמשקלן הכולל והמצטבר של מחלת האוסטיאופוניה ויתר בעיות הבריאות שלו יחדיו יזכה אותו בקצבת נכות כללית, קצבת ניידות, ואולי אף קצבת שירותים מיוחדים, וזאת כפי שיוסבר להלן.

קצבת נכות כללית

על מנת לקבל קצבת נכות כללית, על החולה לעמוד במספר קריטריונים מצטברים: [א] נקבעו לחולה 60% נכות רפואית לפחות, או 40% לפחות בהם ליקוי רפואי אחד לפחות בגובה של 25% לפחות. [ב] נקבע לחולה ירידה בכושר התפקוד בגובה של 50% לפחות. [ג] היקף ההכנסה שלו נמוך מ-60% מגובה השכר הממוצע.

חשוב לדעת כי גם עקרות בית עשויות בהתקיים תנאים מסוימים לקבל גמלת נכות כללית, ולצורך כך נדרשת הערכת נכות רפואית ודרגת אי כושר בגובה 50% לפחות.

ניתן להגיש את התביעה לקצבת נכות כללית בחלוף 90 ימי המתנה, כלומר נדרשת הוכחת אי כושר / ירידה בכושר העבודה לתקופה בת שלושה חודשים. אך, חשוב לדעת שחולה שאינו עובד וחסר כל הכנסה עשוי להיות זכאי לקצבה באופן מיידי. חשוב למלא את טופס התביעה היטב ולצרף את מלוא האסמכתאות הנדרשות, ובין היתר, אסמכתאות רפואיות ואישורי שכר מתאימים. ככל והמבוטח יימצא עונה לתנאי הסף, יזומן לבדיקה על ידי וועדה רפואית, במסגרתה תוערך נכותו. בהתאם, יוחלט על העברת המשך בירור התביעה לעו"ס / פקיד שיקום / רופא תעסוקתי לצורך הערכת דרגת אי הכושר, אם בכלל. לדרגה זו יש חשיבות רבה, גם מאחר שהיא קובעת את היקף קצבת הנכות הכללית שתשולם לחולה, וזאת באופן הבא:

  • דרגת אי כושר בשיעור של 75% ומעלה – מזכה בקצבת נכות כללית מלאה.
  • דרגת אי כושר בשיעור שבין 60% ל-74% מזכה בקצבת נכות חלקית, לפי שיעור אחוזי אי הכושר (לדוגמה: בעל 60% דרגת אי כושר יקבל 60% מקצבת הנכות המלאה).

סכום קצבת הנכות הכללית המלאה מתעדכן מעת לעת. נכון לשנת 2021, מדובר בסך של 3,312 ₪.

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

icon

עורכי הדין שלנו זמינים
עבורכם וישמחו לעזור!

ליעוץ אישי וחסוי >

הייעוץ ניתן ללא התחייבות

קצבת ניידות

ככל שמי שחולה באוסטיאופוניה מוגבל בכושר הניידות שלו עקב פגיעה ברגליו (אחת מהן או שתיהן), יתכן שהוא יהיה זכאי לקצבת ניידות.

יובהר כי קצבת הניידות אינה מותנית בקבלת קצבת נכות כללית ואיננה קשורה אליה, כך שהיא יכולה להינתן גם למי שאינו זכאי לקבלת קצבת נכות כללית או בנוסף לקבלת קצבה זו.

הקצבת ניתנת באמצעות הטבות שונות לבעלי רכב או חסרי רכב, שהיקפן נקבע לפי מספר משתנים, ובכלל זה,  שיעור דרגת המוגבלות בניידות של החולה ומידת הזדקקותו לרכב.

לשם קבלתה, יש להגיש בפני לשכת הבריאות המחוזית טופס בקשה לבדיקה רפואית לצורך קביעת מוגבלות בניידות, ולאחר מכן יש להגיש תביעה לקבלת ההטבות בפני המל"ל.

קצבת שירותים מיוחדים

ככלל, קצבת שירותים מיוחדים ניתנת לחולים שמתגוררים בביתם ומוגדרים כחולים סיעודיים, אשר זקוקים לקבלת עזרה כדי  לבצע פעולות שגרתיות, או להשגחה קבועה לבל תיגרם להם או לאחרים סכנת חיים.

כאמור, מחלת אוסטאופניה איננה נחשבת למחלה חמורה דיה אשר גורמת למצב סיעודי, ולפיכך סביר להניח שחולה שלוקה רק באוסטיאופוניה לא יהיה זכאי לקבלת קצבת שירותים מיוחדים.  יחד עם זאת, במידה שחולה במחלה זו יסבול גם ממצב סיעודי מסיבה אחרת כלשהי, הוא יהיה זכאי לקבלת קצבה זו, בכפוף להלן:

אם הוא מקבל קצבת נכות כללית – אזי צריכה להיקבע לו נכות רפואית בגובה 60% לפחות.

אם הוא אינו מקבל קצבת נכות כללית – אזי צריכה להיקבע לו נכות רפואית בגובה 75% לפחות, וכן בתנאי שלא משולמת לו קצבה לנפגעי עבודה מטעם המוסד, או תשלום לפי חוק כלשהו לצורך טיפול אישי או  עזרה בבית,  הכנסתו החודשית מעבודה אינה עולה על גובה השכר הממוצע כפול 5 פעמים.

שאלות נפוצות

מה הם הגורמים העיקריים לאוסטאופניה?

מצב רפואי המתאפיין בירידה בצפיפות העצם וחולשתן, נגרמת על ידי מגוון גורמים כולל חוסר בסידן וויטמין D, גיל מתקדם, רמות הורמון מופחתות, גנטיקה, פעילות גופנית נמוכה וסגנון חיים לא בריא, כולם משפיעים על היכולת של הגוף לבנות ולשמור על עצמות חזקות.

מה הם התסמינים העיקריים של אוסטאופניה?

אוסטאופניה, המכונה לעיתים "שלב המעבר לאוסטיאופורוזיס", אינה מתבטאת בתסמינים ברורים בשלבים הראשונים, מה שהופך אותה ל"מחלה שקטה". עם זאת, כאשר המחלה מתקדמת, ייתכן שיפרצו תסמינים כמו כאבים קלים בעצמות ובשרירים, ירידה בגובה, והתעקמות של הגב. הסימן הברור ביותר הוא שברים המתרחשים ממאמצים נמוכים, מכיוון שהעצמות הופכות ליותר שבירות.

כיצד ניתן לאבחן את המחלה ומי הגורם המוסמך לכך?

אבחון אוסטאופניה מתבצע בדרך כלל על ידי בדיקת צפיפות עצם (DEXA), שהיא פרוצדורה לא פולשנית המספקת תמונות מדויקות של העצמות ומודדת את צפיפותן. רופאים, בעיקר אנדוקרינולוגים, רופאי משפחה, גריאטרים, ואורתופדים, הם המוסמכים להפנות לבדיקה זו ולאבחן את המחלה על בסיס התוצאות, תוך קיום שיחה עם המטופל על סיכונים פוטנציאליים ותסמינים.

מה הן דרכי הטיפול הנפוצות ביותר?

טיפול באוסטאופניה מתמקד בעיקר במניעת התקדמות המחלה לאוסטיאופורוזיס וכולל שינויים בסגנון חיים, כמו תזונה עשירה בסידן וויטמין D, פעילות גופנית קבועה, והפסקת עישון. ניתן גם להשתמש בתרופות המסייעות בהאטת ירידת צפיפות העצם, ובמקרים מסוימים, תרופות המעודדות בניית עצם. הטיפול מותאם אישית על ידי הרופא, בהתאם לסיכונים ולצרכים של המטופל.

האם חולי אוסטאופניה זכאים לקצבה מביטוח לאומי?

חולי אוסטאופניה בישראל עשויים להיות זכאים לקצבאות שונות מהביטוח הלאומי, בהתאם למצבם הרפואי והתנאים הספציפיים. זכויות אלו כוללות קצבת נכות כללית, שמספקת תמיכה כלכלית למי שמוגבל ביכולתו לעבוד; גמלת שירותים מיוחדים, המיועדת למי שזקוק לעזרה בפעולות יום יומיות; וגמלת ניידות, למי שזקוק לתמיכה בהוצאות הקשורות לניידות. הזכאות תלויות במגבלות הפיזיות, ההכנסה והמצב הרפואי של הנפגע. חשוב לבדוק את הקריטריונים המדויקים ולהיוועץ עם עורך דין הבקיא בתחום לקבלת המידע המלא והמדויק.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני נזיקין

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

8 תגובות

  • 13 בספטמבר 2023 בשעה 8:40

    במידה ובטוח לאומי מכיר במחלה אוסטרופוזיס ונקבעה נכות האם אפשר עדיין לעבוד וכמה אחוז משרה

    • 8 באוקטובר 2023 בשעה 11:23

      שלום רב,

      בהתאם לחוק לרון, מבוטח אשר מקבל קצבת נכות כללית מהביטוח הלאומי, יכול לצאת לעבוד ולהמשיך לקבל את קצבתו.
      מומלץ לעיין באתר הביטוח הלאומי, שם ניתן למצוא טבלה מפורטת בדבר הזכאות לקצבה בהתאם לרמת ההכנסה מעבודה.
      מכל מקום, מומלץ להיוועץ בעו"ד העוסק בתחום.

  • 14 באוגוסט 2023 בשעה 17:13

    על מחלה זו מקבלים אחוזי נכות? האם ועדות רפואיות של ביטוח לאומי מכירות בה לצורך קביעת אחוזי נכות רפואית? אם כן כמה בדיוק?

    • 6 בספטמבר 2023 בשעה 18:16

      יצחק שלום, שאלתך הינה רפואית. לצורך קבלת מענה מתאים, מומלץ להיוועץ ברופא מומחה.

  • 17 בנובמבר 2022 בשעה 17:07

    עים יש לי 65%נכות והבדיקה שלי יצאה 2.5 -אני יקבל 75%?

    • 24 בנובמבר 2022 בשעה 11:18

      אלין שלום, שאלתך אינה ברורה. לצורך קבלת ייעוץ מתאים לנסיבות המקרה, מומלץ להיוועץ בעו"ד העוסק בתחום.

  • 29 במרץ 2022 בשעה 10:56

    מה ניתן לעשות איזה תרופה מוכיחה אני בת 66 הולכת הרבה ברגל

    • 3 באפריל 2022 בשעה 18:37

      שאלתך הינה רפואית. מומלץ להיוועץ ברופא מומחה.

התגובה שלך