נכנסתם לדירה חדשה והבחנתם בקיומם של ליקויי בניה? כך תפעלו

האם מתקנים את הנזק או שמא מגישים תביעה משפטית? ככל ונתקן את הנזק, מה המשמעות המשפטית שיש לכך, ומהי תקופת ההתיישנות להגשת תביעת ליקוי בנייה? כל התשובות, בכתבה. 

ליקויי בניה הוא נושא רחב המדיר שינה מאנשים רבים. אלו אשר רכשו דירה וגילו בבואו של יום כי זו בעלת פגמים, וכן אלו אשר הזמינו לביתם בעלי מקצוע אשר במקום לשפר או לטפל בבעיה גרמו לליקויים חמורים יותר.

תביעות שעניינן ליקויי בניה הן תביעות שעיקרן במומחיות. לדוגמא, טענה כי רכשנו מקבלן דירה חדשה ומסתבר כי קיימים בה ליקויי בניה היא טענה שדרושה לה בסיס מקצועי, קרי, מומחה בתחום הרלבנטי אשר יאשש את הטענה כי אכן קיימים ליקויי בניה.

שאלות רבות עולות כאשר אנו מגלים ליקויי בניה. לדוג', שאלה שכיחה היא, האם עם גילוי ליקויי בניה עלינו לתקן את הליקויים ורק לאחר מכן לתבוע את מי שאנו סבורים שאחראי לקיומם, או שמא עלינו להמתין עם התיקון ולהקל על האפשרות להוכיח את קיומם של ליקויי בניה?

המלצות מעשיות

שאלות לא פשוטות אלה ואחרות אינן ניתנות למענה חד משמעי. מקרה מקרה ונסיבותיו הוא.

יחד עם זאת ערכנו למענכם שורה של נושאים אשר חשוב להביא אליהם את הדעת ולבחון אותם היטב בטרם ביצוע פעולה משפטית כלשהי:

  • אספו ראיות ותעדו כל נזק – תעדו בכתב וצלמו כל נזק שנגרם לכם, לרבות נזקים עקיפיים אשר נגרמו בגין הצורך בהתעסקות בטיפול בליקויים. שמרו קבלות, תמונות ותכתובות, אשר עשויות לסייע לכם בבוא העת בהוכחת טענותיכם.
  • התייעצו עם גורמים מקצועיים ובחנו מהו הגורם לנזק – חשוב לדעת שלעיתים כלל איננו יודעים מהו הגורם לקיומם של ליקויי בנייה. לדוג', גילוי רטיבות בבית הנו ממצא שיכול לנבוע ממספר סיבות. ייתכן והקבלן שבנה את הבניין התרשל, ייתכן כי בעל מקצוע שביצע בבית עבודה לאחרונה התרשל וייתכן אף שהרטיבות מגיעה בכלל מדירתו של אחד השכנים. בגילוי קיומם של ליקויי בנייה, חשוב לאבחן בין ליקויי בניה שהתגלו בדירה חדשה אותה רכשנו מקבלן, לבין ליקויי בניה שהתגלו בדירה יד שנייה סתם כך או לאחר עבודתו של איש מקצוע כלשהו. אבחנה זו רלבנטית שכן ליקויי בניה שמתגלים בדירה חדשה שנרכשה מקבלן מחייבים את הקבלן בתיקונם על פי הוראות חוק המכר, אשר מפרט את זמן האחריות של הקבלן בהתאם לאבחון ליקויי הבניה. לדוג', הקבלן מחויב לתקן כל פגם במנועים, במכונות ובדוודים עד לשלוש שנים ממועד מסירת הדירה לרוכש.
  • תיקון עצמי – במידה והגורם המזיק אינו משתף עימם פעולה ונעתר לבקשתכם לתיקון הנזק, מומלץ לבחון אפשרות של תיקון הנזק באופן עצמי על ידי אנשי מקצוע מטעמכם, ולתבוע את ההוצאות והנזקים שנגרמו לכם בהמשך. עניין זה מחייב מכוח עקרון על בנזיקין המוטל על הניזוק – להקטין את הנזק שנגרם.
  • זהירות התיישנות – לתחום המשפטי של ליקויי בנייה משמעות גם בכל הנוגע לדיני ההתיישנות. לעיתים מתגלים ליקויי בניה באיחור מסוים, אשר מעלה שאלות בנוגע לזכויות בעלי הדירה לתבוע את המזיק בגין אותם ליקויי בניה. חשוב לדעת, כי במקרים כאלה קיימים בחוק ההתיישנות סעיפים ספציפיים אשר יכולים להאריך את תקופת ההתיישנות הרגילה.
  • התייעצו עם גורמים משפטיים – חשוב לפנות מוקדם ככל שניתן לקבלת ייעוץ משפטי ובחינת האפשרויות המשפטיות אשר עומדות לרשותכם.

לסיכום

כפי שניתן להבין ממקצת המילים שנכתבו בכתבה זו, ליקויי בניה הנו נושא משפטי סבוך יחסית, המקנה לכל מי שסובל מהתרחשות ליקויי בניה זכויות שונות שעל מנת למצותן יש לבחון את הנסיבות הספציפיות של המקרה. אנו ממליצים לכם בכל מקרה בו מתגלים ליקויי בניה בדירתכם, לפעול בהקדם בפניה לעורך דין הבקיא בתחום ליקויי בניה על מנת שידריך אתכם בדרך הנכונה והמקצועית ביותר למימוש זכויותיכם.

לקבלת ייעוץ משפטי על ידי עורך דין בתחום ליקויי בניה, באפשרותכם לפנות אלינו באמצעות טופס יצירת קשר המופיע באתר. ייעוץ וליווי משפטי מוקדם עשוי לשפר את מצבכם המשפטי. נדגיש כי פנייתכם חסויה ואינה כרוכה בהתחייבות.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני נזיקין

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך