אימתי איחור או טעות באבחון יקימו עילת תביעה?

איחור באבחון מחלה עשוי להביא לזכאותו של מטופל לקבלת פיצוי בתביעה משפטית כנגד הרופא, או המוסד הרפואי המטפל. על מקרים אלו, בכתבה הבאה.

תיקים רבים בבתי המשפט, אשר עניינם תביעות רשלנות רפואית באבחון, דנים בסוגיית איחור באבחון.

על פי רב, המדובר במצבים בהם מטופל מבצע טיפול או בדיקה אשר יש בה בכדי להצביע על מחלה ממנה הוא סובל, אולם בשל "תקלה בדרך", לא מאובחן המטופל כחולה במחלה. עניין זה מביא להפחתת סיכויי ההחלמה של המטופל מהמחלה ולעיתים, במקרים קשים, יכול איחור באבחון להביא אף לפטירתו של המטופל. אותה "תקלה בדרך" יכולה להיות אבחון לא נכון של צילום רנטגן או הדמיה, כמו גם אבחנה נכונה אשר לא מועברת לידיעתו של המטופל ורופאו ומשכך אינה מטופלת כיאות.

טעות או איחור באבחון: האם מקימה עילת תביעה?

בבית המשפט נפסקו הלכות שונות בעניין סוגיית איחור באבחון. כך לדוגמא נפסק, כי כשמטופל מגיע לביצוע בדיקה אליה הופנה על ידי הרופא המטפל, אין להסתפק בהעברת תוצאות הבדיקה למטופל, אלא יש לחייב את העברת תוצאות הבדיקה ישירות לרופא המטפל.

דוקטרינת איחור באבחון מקורה בפסק דין של בית המשפט העליון הידוע כ"פרשת פאתח". בעניין זה דובר במצב בו היה איחור באבחון של שיתוק בעצב הפנים. במקרה זה, אבחון השיתוק נעשה באיחור, ולאחריו נשלח התובע מיידית לביצוע ניתוח בניסיון לרפא את השיתוק. על אף מאמצי הניתוח, לא נרפא השיתוק בפניו של התובע.

לכאורה, ניתן לומר, כי כל עוד לא הייתה רשלנות בביצוע הניתוח, אזי אין לתובע עילת תביעה. למרות זאת, בית המשפט העליון בפרשת פאתח קבע, כי אובדן סיכויי החלמה הינו נזק בר פיצוי בפני עצמו. בפרשת פאתח החליט בית המשפט בהתבסס על הראיות שהוצגו בפניו, כי אם היה מאובחן השיתוק בעצב הפנים בזמן והיה התובע מנותח מיידית, היו סיכויי החלמתו בניתוח גבוהים ב-30%. משכך קבע בית המשפט העליון, כי יש לפצות את התובע ב-30% מסכום הפיצוי המלא הרלבנטי לפגיעה בעצב הפנים, שכן בגין איחור באבחון, נמנעו מהתובע 30% של סיכויי החלמה.

יש לציין, כי הקביעה, אימתי יפוצה תובע בשל אובדן סיכויי החלמה תלויה בגורמים רבים ובעיקר באחוזי הסיכוי להחלים אשר "אבדו" עקב איחור באבחון. כלומר, אין מקרה בו אבדו סיכויי החלמה של 5% כמקרה בו אבדו כ-30%.

יחד עם זאת, קשה לראות היכן עובר הגבול הדק וקביעות בתי המשפט, כי אובדן סיכויי ההחלמה צריך להיות בעל משמעות, אינן מבהירות בדיוק מתי נוצרת עילת תביעה בגין אובדן סיכויי החלמה.

לאור האמור לעיל, בשל אי הבהירות הנוגעת לתחום המשפטי של איחור באבחון ואובדן סיכויי החלמה, אנו ממליצים לכם לפנות אל עורך דין רשלנות רפואית הבקיא בתחום, לשם בחינת כל מקרה לגופו והערכת סיכויי התביעה.

לקבלת ייעוץ משפטי והערכת סיכויי תביעות רשלנות רפואית באבחון ע"י עו"ד, באפשרותכם לפנות אלינו באמצעות טופס "יצירת קשר" המופיע באתר.
           
נדגיש, כי פנייתכם חסויה ואינה כרוכה בהתחייבות.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום רשלנות רפואית

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

2 תגובות

  • 24 באפריל 2017 בשעה 11:26

    למרות שדיברתי אתכם בעבר ולא מצאתם עילה לתביעה,נכון להיום אני סובל מכאבי ראש ושיתוק חלקי של עצב הראיה .
    לדעתי אם היתי מטופל בזמן ולא באיחור של 4 חודשים בגלל רשלנות בית החולים ,היה ניתן למנוע את הנזק הבילתי הפיך !
    בקרוב אני מתחיל הקרנות ואשמח אם יחזרו אלי בהקדם כדי ליבחון שנית את הסוגיה.
    בתודה מראש
    ערן

    • 24 באפריל 2017 בשעה 21:09

      ערן היקר, ניצור קשר בהקדם. על מנת לנסות לסייע ולעזור. בריאות שלמה.

התגובה שלך