מהי רפואה מתגוננת ? האם תוצאה של תביעות משפטיות ?

פתיחת הליכים משפטיים בהיקפים גדולים, עשוי להוביל לרפואה מתגוננת. הכוונה למצב בו רופאים נותנים משמעות יתרת משקל לפן הבירוקרטי באופן שיכול להשפיע על רמת וטיב הטיפול הניתן למטופל. על סוגיה זו, כמו גם השלכותיה על טיב הטיפול, בכתבה הבאה.

הסיכון הטמון בהליכים משפטיים כנגד רופאים

תביעות כנגד רופאים, הפכו היום כבר לפרקטיקה יום יומית בבתי המשפט. עורכי דין רבים מציפים את בתי המשפט ברחבי הארץ, ולמעשה תחום זה הפך למרכזי ביותר בעולם המשפט של היום.

במקביל לכך, החלה מתפתחת פרקטיקה נגדית מטעם הצוותים הרפואיים המוצאים עצמם נתבעים שוב ושוב.

פרקטיקה זו, הידועה בשם רפואה מתגוננת, מתייחסת לכך שרופאים וצוות רפואי אחר נוקטים בשיטות מחמירות של בדיקות ושל רישום, על מנת להסיר כל ספק בדבר רשלנות רפואית אפשרית, וזאת למניעת מצבים מביכים שיידרשו מהם לעמוד מול עורכי דין ומערכות המשפט.

כך לדוגמא מבוצעות בדיקות שונות אשר ייתכן ואינן נדרשות, אולם הרופא מפנה את המטופל לביצוען על מנת למנוע כל מצב שמחר, עקב אבחון נדיר כלשהו יעמוד הרופא על דוכן העדים ויצטרך להסביר לאותם עורכי דין המתמחים ברשלנות רפואית מדוע לא הפנה את מטופליו לבדיקה.

כמו כן, החלו צוותים רפואיים לבצע רישום רפואי מוגזם ועמוס וכל זאת בכדי למנוע כל אפשרות של תביעות. לדוג', כאשר מטופל מבקש לעבור ניתוח כלשהו, רושמים הצוות הרפואה ברשומה הרפואית, כי הוסברו לו מלוא הסיכונים הרפואיים האפשריים (וזאת לעיתים אף מעבר לאותו טופס הסכמה ידוע).

מחד, פרקטיקת הרפואה המתגוננת אכן גורמת לעיתים להפחתה בכמות ההליכים המשפטיים, שכן רופא שישקול אם להפנות מטופל לבדיקה מסוימת או לאו, יעדיף כיום ככל הנראה להפנות, דבר אשר יכול להביא לאבחון מוקדם וחשוב של מחלות.

רפואה מתגוננת

הלכה למעשה – התוצאה הפוכה

יחד עם זאת, פרקטיקה זו לאו דווקא מונעת את הרשלנות הרפואית אלא להיפך. טענה היא, כי בשל פרקטיקה זו ידאג הצוות הרפואי יותר לרישום מפורט ולביצוע בדיקות מרביות, מאשר לחשוב מה יכולה להיות בעייתו האמיתית של המטופל. כמו כן, אותן בדיקות מיותרות יכולות כשלעצמן להביא לגרימת נזקים למטופלים ולהעמדת הרופא המפנה אל מול עורכי הדין.

כמו כן, הפניות יתר לבדיקות יכולות להביא למצב בו קופות חולים אינן מאשרות בדיקות בשל סיבות כלכליות, מה שמביא לכך שדווקא אותו מטופל אשר לו נדרשה הבדיקה באמת, לא יעבור אותה, מה שיביא להשלכות כבדות משקל גם בנוגע לקיומה של רשלנות.

הנה כי כן, אותה רפואה אשר מטרתה הייתה למנוע תביעות יכולה באופן מוזר לחלוטין להביא דווקא לגרימתן. משכך, הצורך באותה התגוננות אינו ברור כל כך ומהווה במה לדיון ציבורי רחב מאוד שמוצג בקליפת האגוז במסגרת כתבה זו.

צריך להיאמר, כי אותה רפואה מתגוננת מביאה להעלאת טענות חדשות בבתי המשפט בהליכים משפטיים אלו. עורכי דין לרשלנות רפואית טוענים כיום לא מעט, כי קיימות בדיקות שנרשמות כאילו בוצעו, לא בוצעו בפועל אלא נרשמו רק מטעמי רפואה מתגוננת. טענה זו, שהייתה נשמעת מקוממת לפני שנים רבות (שכן מדוע ירשום רופא בדיקה שלא ביצע?), הופכת כיום לטענה הנטענת יום יום על ידי עורכי דין.

לא ניתן לומר כיום אם הפרקטיקה של הרפואה המתגוננת תביא בסופו של דבר להקטנת הכמויות של תביעות משפטיות כנגד רופאים, או שמא לעבודת יתר של עורכי דין. מה שבטוח, כולנו היינו מעדיפים לקבל טיפול טוב ולא להידרש לדילמה זו.

חברי וועדת הר"י סבורים שלא קיימת רפואה מתגוננת מאחר ולא הוצגו אסמכתאות בפניהם.

לקבלת ייעוץ משפטי והערכת תביעתכם ע"י עורכי דין באפשרותכם לפנות אלינו באמצעות טופס "יצירת קשר" המופיע באתר. נדגיש, כי פנייתכם חסויה ואינה כרוכה בהתחייבות.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום רשלנות רפואית

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

1 תגובות

  • 3 במאי 2011 בשעה 1:52

    מעניין מאוד

    נקודה מאוד מעניינת למחשבה. נראה שנמצאים בתוך מעגל קסמים שקשה לצאת ממנו. ממש עצוב, בעיקר נוכח העובדה שמי שסובל הוא החולה עצמו.

התגובה שלך