מדריך זכויות: ביטוח תלמידים כנגד תאונות אישיות

לא רבים יודעים אך על פי חוק ישנה חובה לבטח תלמידים בכל עת, במסגרת שעות בית הספר ומעבר. בכתבה הבאה קיבצנו עבורכם מידע מרכזי אודות היקף הכיסוי הביטוחי המוענק במסגרת פוליסת תאונות אישיות לתלמידים.

ביטוח תאונות אישיות לתלמידים

על פי חוק לימוד חובה, חלה חובה על הרשות המקומית לבטח תלמידים הלומדים בבתי הספר ובגנים אשר בשטחיה בפוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים המעניקות כיסוי ביטוחי למקרה של תאונות.

החוק חוקק לאחר שהמחוקק השכיל להבין, כי הסיכוי להתרחשות של תאונות תלמידים גבוה. מטרת החוק היתה להעניק פתרון וסיוע הולם לבני משפחות של תלמידים אשר נגרם להם נזקי גוף עקב תאונות תלמידים.

בכתבה זו, נעמוד בקצרה על הכיסויים המוענקים במסגרת ביטוח תלמידים ונקודות שחשוב לדעת.

היקף הכיסוי הביטוחי

הכיסוי בפוליסות ביטוח תאונות אישיות לתלמידים, מעניק לתלמידים כיסוים שונים ובין היתר הבאים:

  1. תשלום פיצוי במקרה של מוות.
  2. תשלום פיצוי במקרה של נכות מלאה או חלקית. זה המקום להבהיר, כי לרוב הביטוח אינו מעניק כיסוי לנכות אסתטית בגין צלקות, אך ישנן ועדות חריגים המתירות לעיתים פיצוי גם במקרים אלה.
  3. תשלום פיצוי כספי יומי (85 ש"ח לערך ליום) עקב נכות זמנית. זה המקום לציין, כי לרוב התשלום מוגבל למשך תקופה קצרה ונדרשת תקופת אכשרה בת מספר ימים הקבועה בפוליסת ביטוח תלמידים.
  4. החזר הוצאות רפואיות של אמצעי עזר או הוצאות אשר אינן מכוסות במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הביטוח לתלמידים אינו כולל החזר הוצאות עבור טיפולי שיניים. עבור טיפולים אלה נציין, כי קיים הסדר מיוחד.

נקודות שחשוב לדעת בכל הנוגע לתביעות ביטוח תלמידים

  1. הביטוח מעניק כיסוי ביטוחי בכל שעות היממה.
  2. הביטוח מעניק כיסוי ביטוחי כאשר התאונה נגרמת בבית הספר או בכל מקום אחר מחוצה לו, בארץ או בעולם.
  3. הפוליסה אינה כוללת כיסוי ביטוחי למקרה של תאונות תלמידים הנגרמות כתוצאה מתאונת דרכים, מעשי איבה, מלחמה, פעולת טרור, תאונת עבודה ורשלנות רפואית.
  4. ההתיישנות להגשת תביעת הביטוח היא בת 3 שנים ממועד מקרה הביטוח. אולם, באשר לזכויות קטינים (שאינם בני 18 במועד התאונה) על פי הפוליסה, תחל תקופת ההתיישנות להימנות החל מהגיעם לגיל 18, קרי עד גיל 21, כעולה מהוראות חוק ההתיישנות.
  5. תביעת על פי פוליסת ביטוח תאונות תלמידים אינה מונעת את האפשרות להגיש תביעת נזיקין עקב מעשה או מחדל מצד בית הספר או כל גורם אחר.

שאלות נפוצות ותשובות על תביעות ביטוח בבית ספר

כשאנו שולחים את ילדנו לבית הספר, חשוב לנו יותר מכל שיחזרו ממנו בריאים ושלמים. כל תלמיד שרשום לבית הספר מבוטח על פי חוק למקרים של תאונות או פגיעות. ביטוח הוא אמנם מסוג השירותים שאף פעם לא נרצה להשתמש בהם, אך הכרחי וכדאי להכיר אותם.

ריכזנו עבורכם כמה שאלות נפוצות על התחום של ביטוח תלמידים, עם תשובות כמובן.

  • איזה כיסוי מעניק הביטוח? באופן כללי מדובר בביטוח עם היקף כיסוי מוגדר ונקודתי, שנועד להעניק תגמול למבוטח או הורי המבוטח, במקרה של מוות או נכות מתאונה, לרבות נכות זמנית או חלקית, וכן החזר הוצאות רפואיות מסוימות.
  • האם ביטוח תאונות אישיות בו מבוטח הילד במסגרת בית הספר מכסה גם תאונות שמתרחשות מחוץ למסגרת הבית ספרית, כמו למשל בבית של חבר? באופן כללי הפוליסה של תאונות אישיות בה מבוטחים תלמידים אכן חלה גם על תאונות המתרחשות מחוץ לכותלי בית הספר ומעבר לשעות הלימודים, עם זאת יש לבחון כל מקרה לגופו. למשל, נזק הנגרם בשל תאונת דרכים, אינו מכוסה במסגרת ביטוח התלמידים.
  • האם כל נזק מכוסה? לא. לא ניתן לקבל פיצוי על כל נזק, אלא על רוב הנזקים. פוליסות הביטוח הנהוגות מחריגות נזקים אסתטיים / צלקות פלסטיות. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי ניתן לפנות במסגרת פוליסות אלו ל"ועדת חריגים", המורכבת מנציגי משרד החינוך, הרשות המקומית ארגון המורים וחברת הביטוח, ואשר עשויה לפי שיקול דעתה להגדיל את שיעור הנכות או אף לקבוע כי נכות אסתטית מזכה בפיצוי.
  • כיצד ניתן לממש את הזכות במקרה של אירוע ביטוחי? תחילה, מומלץ לתעד את כל פרטי האירוע ולערוך רישום מדויק, בצירוף אסמכתאות רפואיות. יש לפנות אל המרכז החינוכי ולבקש טפסי תביעה. יש להודיע על מקרה הביטוח ולהגיש תביעה מסודרת בכתב בהקדם, ולבקש מחברת הביטוח לפעול לבירור החבות ותשלום התגמולים. תשומת ליבכם כי תקופת ההתיישנות ע"פ חוק הינה קצרה – 3 שנים ממועד מקרה הביטוח. יחד עם זאת, בהתאם לחוק ההתיישנות, מתחילה תקופת ההתיישנות של קטין להימנות רק עם הגיעו לגיל 18. אולם, לא מומלץ להמתין עד אז, שכן הדבר עשוי להסב נזקים.
  • האם קבלת תגמולים מצד המבטח בביטוח תלמידים שולל אפשרות של קבלת פיצוי בנזיקין? למשל, במקרה של נזק ברשלנות / באחריות של צד שלישי. קבלת הפיצוי מכוח ביטוח התלמידים אינו שולל מידי הקטין ו/או הוריו את האפשרות להגיש תביעת נזיקין כנגד הגורם האחראי. למשל, במידה ונגרם לתלמיד נזק במהלך הפסקה בבית הספר, כתוצאה מרשלנות בית הספר או משרד החינוך, עדיין קיימת האפשרות להגיש תביעת נזיקין, ככל וכמובן אכן קיימת אחריות. לכן ההמלצה היא לפנות לעורך דין העוסק בתחום בנושא על מנת לבחון היטב את נסיבות המקרה ולפעול בנדון.
  • על מי מוטלת האחריות לשלם פיצוי על פגיעה אשר נגרמה בעת רכיבה על אופניים בדרך חזרה מבית הספר הביתה? ראשית כל יש לבחון מהי סיבת הנפילה, כך שאם היה מכשול בדרך לדוגמה, יכול להיות שמדובר במקרה רשלנות של המועצה המקומית. תוך כך, מלבד לאפשרות קבלת פיצוי מאת פוליסת התאונות האישיות, יש מקום לבחון אפשרות של פיצוי בנזיקין. כמו כן יש לבחון מה הנזק שנגרם כתוצאה מהנפילה על מנת לראות האם הביטוח מכסה אותו (האם צלקת פלסטית? האם נכות בשיעור נמוך?). היות ומדובר בנושא מורכב מומלץ לפנות לעורך דין מומחה, עם כל החומר הרפואי, כדי להבין מהי הדרך הנכונה לפעול.
  • האם במקרה בו ילד רץ בכיתה, נפל ושבר את היד, וכתוצאה מכך סובל מכאבים ומגבלות קלות בתנועת שורש כף היד, זכאי לפיצוי על פי הפוליסה? ניתן יהיה לקבל פיצוי בכל מקרה של תאונה אישית במידה ולילד יישאר נזק קבוע של לפחות 5%. הערכה וקביעת שיעור הנכות נעשית על ידי מומחה רפואי רלבנטי לתחום.
  • האם הביטוח מכסה פגיעות של ילד אשר נפגע בהסעה של טיול בית ספר? אם הפגיעה נגרמה במהלך תאונה שאירעה בזמן שהילד היה בהסעה לטיול, הרי שמדובר בתאונת דרכים. אז אפשר לתבוע פיצויים לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ולא דרך פוליסת תלמידים. יחד עם זאת יש לבחון את היקף הפגיעה ואת הנזק שנגרם לילד כדי לראות האם חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אכן מכסה נזקים מסוג אלו.

בירור הזכויות

גולשים יקרים, בכל הנוגע לזכויות ילדכם ויקירכם אל תיקחו סיכון.

הביטוח עשוי להעניק לכם פיצוי בלתי מבוטל אשר עשוי לעזור לכם בתקופה הקשה לאחר תאונה. לשם בירור ומימוש מלוא הזכויות להם הינכם זכאים על פי פוליסת ביטוח תלמידים, אנו ממליצים לכם להיוועץ עם עורך דין ביטוח הבקיא בתחום דיני הביטוח ורזי הביטוח.

לקבלת ייעוץ משפטי, באפשרותכם לפנות אלינו באמצעות טופס יצירת קשר המופיע באתר. יעוץ וליווי משפטי מוקדם על ידי עורך דין ביטוח עשוי לשפר את מצבכם המשפטי והגדלת הפיצוי לו הינכם זכאים. נדגיש, כי פנייתכם חסויה ואינה כרוכה בהתחייבות.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני ביטוח

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי למבוטח" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

6 תגובות

  • 16 באוגוסט 2020 בשעה 11:25

    שלום,
    אני אמא לתלמיד בן 16 לפני כשנה החליק נפל ונחבל, נשאר עם צלקת בגב כף הרגל וכאבי גב, בעקבות הקורונה נדחו הטיפולים בפיזיוטרפיה ואנחנו בהמתנה חוזרת למענה בטיפול.
    מה ניתן לעשות? נער בן 16 עם כאבי גב…
    תודה מראש
    לימיר

    • 17 באוגוסט 2020 בשעה 19:05

      לימור שלום,
      שאלתך אינה משפטית ולכן איננו יכולים לענות עליה. מומלץ כמובן לפנות לקופ"ח ולגורמים המטפלים ולבקש את התייחסותכם וטיפולם המהיר והמקצועי.
      מכל מקום, ככל וכתוצאה מהתאונה נותרה לבנך נכות רפואית, מומלץ לבחון את זכויותיך ע"פ פוליסות שברשותו, לרבות פוליסת תאונות אישיות.
      בעניין זה, מומלץ להיוועץ בעו"ד העוסק בתחום.
      בריאות והצלחה!

  • 8 בדצמבר 2019 בשעה 11:09

    שלום,
    בשבת לפני כשלושה חודשים הבת שלי (בת 5.5) נפלה על אופני ילדים שהיו ברחוב וזה גרם לה לחתך בלחי התחתונה ונשארה עם צלקת ניכרת, האם יש טעם לנסות לתבוע את הביטוח תאונות אישיות? אציין, שלא פנינו למרפאה או רופא כלשהו ואין לנו שום תיעוד רפואי על המקרה והנזק אך כן ניתן פשוט לראות את הצלקת על פניה ולקחת עדות מהילדה.
    אשמח לחוו"ד, תודה ניר.

    • 12 בדצמבר 2019 בשעה 8:59

      ניר שלום,
      נכות פלסטית אינה כלולה במסגרת הכיסוי הביטוחי לתאונות אישיות לתלמידים.
      ישנם מקרים, בהם ועדת חריגים מאשר קבלת פיצוי בגין נכות אסתטית, לרף סייג הקיים בפוליסה.
      לכן, יש וניתן לפנות ולבקש את התחשבות הוועדה.
      כמובן, נדרשת הוכחה כי מדובר בנזק שנגרם באירוע תאונתי בהתאם לתנאי הפוליסה, וכי הוא התגבש. לרוב, מקובל להמתין כשנה לאחר מועד היווצרות של הנזק על מנת שניתן יהיה לעמוד את הנכות בגינו.
      מכל מקום, מומלץ להיוועץ בעו"ד העוסק בתחום.
      בריאות והצלחה.

  • 22 במרץ 2018 בשעה 4:12

    שלום
    מעוניינת להתייעץ לגבי נזק לברך של ילדה, בעקבות נפילה במסיבת סיום

    • 22 במרץ 2018 בשעה 17:35

      שלום אורית, נשמח לקבל פרטים מדויקים אודות המקרה, בהודעה פרטית ונשתדל לסייע ולעזור.

התגובה שלך