גמלת ילד נכה בביטוח לאומי

המוסד לביטוח לאומי מעניק זכויות גם לקטינים והוריהם על פי תנאים מסוימים. כל קטין הנחשב על פי תנאי המוסד לביטוח לאומי כ"ילד נכה" זכאי לתגמולים ולזכויות אשר אמורים לסייע להורים ולו להתמודד עם המצב הרפואי אליו נקלעו. על גמלת ילד נכה ותנאיה ניתן לקרוא במסגרת כתבה זו.

תנאים לגמלת ילד נכה

לעיתים נולדים בישראל ילדים במצב רפואי שאינו קל. מצב רפואי אשר מחייב את הוריהם להיות מסורים אליהם שעות רבות ולעיתים כל היום. הורים רבים נדרשים להימצא במציאות לא פשוטה. מציאות לפיה ילדם האהוב, סובל מבעיה רפואית כלשהי אשר מקשה על שגרת היום, שכן יש צורך לעזור ולהשגיח על הילד, ואף לעיתים לוודא שהוא מקבל טיפול רפואי שהוא זקוק לו.

במקרים כאלו מעניק המוסד לביטוח לאומי גמלאות לילד נכה על מנת להקל על המשפחה להתמודד עם הקושי הרפואי הקיים.

אחד הנושאים בהם מטפל ענף ביטוח נכות של ביטוח לאומי הוא מתן גמלאות להורים או אפוטרופוסים המגדלים ילד נכה. גמלת ילד נכה נועדה לסייע להורים או לאפוטרופוסים המגדלים ילד נכה במימון ההוצאות הרבות הקיימות והקלה בעומס הרב שיש בטיפול של ילד נכה וחריג, עקב מגבלותיו הרפואיות.

כיצד מוגדר ילד נכה בחוק?

טרם נדון בגמלאות המוענקות על ידי ביטוח לאומי בשל גידול ילד נכה, נבהיר תחילה מיהו ילד נכה, כמשמעו של מונח זה בחוק:

[1] ילד התלוי בעזרת הזולת – המדובר לרוב בילד בן 3 שנים ומעלה, אשר עקב מגבלותיו הרפואיות, מתקשה וזקוק לעזרה בביצוע הפעולות היומיומיות, כגון: הלבשה, רחצה, אכילה, הליכה והיגיינה אישית, הרבה מעבר לרמת העזרה המקובלת אצל בני גילו.

[2] ילד התלוי להשגחה מתמדת – המדובר בילד הזקוק להשגחה צמודה ופעילה של הזולת, למניעת סכנה ברורה ומיידית לעצמו ולאחרים, אף לזמן קצר ביותר, לפי קביעת רופא מוסמך. רופא מוסמך יכול להיות עובד המוסד ויכול להיות רופא אחר שהמוסד התקשר איתו, לא מדובר בוועדה רפואית.

[3] ילד עם ליקוי מיוחד – ילד הסובל מאחת המחלות המפורטות בתוספת השנייה לתקנות הביטוח הלאומי (דמי מחיה, עזרה ללימודים וסידורים של ילד נכה). כך למשל, מוגדרות המחלות הבאות כמזכות בתשלום גמלת ילד נכה: ילד הסובלת מתסמונת דאון, ירידה בשמיעה, בראייה, ילד הסובל מאוטיזם, פסיכוזה.

[4] ילד הזקוק לטיפול רפואי מיוחד – ילד הסובל מאחת המחלות הכרוניות המפורטות בתוספת הראשונה לתקנות הביטוח הלאומי (דמי מחיה, עזרה ללימודים וסידורים של ילד נכה) ואשר זקוק בגינה לטיפול רפואי. כך למשל מוגדרות המחלות הכרוניות הבאות: ילד הזקוק לעירוי אחת לחודש, ילד המקבל טיפול קבוע בדיאליזה, ילד המקבל טיפול בקרינה מייננת ועוד.

ילד נכה

מורכבות ההגדרה

נכון, הגדרות אלו של ילד נכה אינן ברורות. על מנת להבין מה בדיוק יענה על דרישות התקנות יש צורך לבחון כל הגדרה והגדרה.

לדוג', "ילד הזקוק לטיפול רפואי מיוחד" מוגדר כילד שמלאו לו 90 ימים ואשר רופא מומחה מטעם ביטוח לאומי קבע כי בשל מחלה כרונית קשה הוא זקוק לטיפול רפואי המפורט בתוספת הראשונה לתקנות. באותה תוספת מפורטים טיפולים רפואיים ואלו מכילים בין היתר ילד אשר זקוק אחת לחודש לעירוי דם, ילד המקבל טיפול בדיאליזה, ילד הזקוק להזנה תוך ורידית ועוד טיפולים רבים.

הגדרת ילד נכה הינה מורכבת ותלוית אבחנות רפואיות ובחינת שגרת יומו של הילד. לפיכך, ככל והינכם סבורים כי ילדכם זכאי לגמלת ילד נכה אנו ממליצים בכל לשון לפנות אל עורך דין ביטוח לאומי המתמחה בתחום מימוש זכויותיו של ילד נכה.

הגמלאות להן עשוי להיות זכאי הורה לילד נכה

בין יתר הגמלאות, להם עשוי להיות זכאי ילד נכה על ידי ביטוח לאומי, קיימות גמלאות בהוצאות לסידורים מיוחדים, דמי מחייה ועזרה בלימודים. גמלה כאמור תינתן בכפוף לשני תנאים: א. ילד נכה נמצא בישראל. ב. אינו מוחזק במוסד שבו ניתנים שירותי רפואה או אצל משפחה אומנת.

תביעה לגמלת ילד נכה תוגש אל הביטוח הלאומי על ידי ההורה או האפוטרופוס שהילד נמצא תחת חסותו.

לאחר קבלת החלטת ביטוח לאומי בתביעת גמלת נכות, רשאי המוסד לביטוח לאומי לבדוק מחדש את הזכאות של ילד נכה במידה וחלפו 6 חודשים מאז ניתנה ההחלטה האחרונה. ביטוח לאומי יוכל לעשות אף אם לא חלפו 6 חודשים, במידה והתגלו עובדות חדשת המשפיעות על גמלת נכות ילד נכה.

לעומת זאת, מבוטח הזכאי לתשלום גמלאות, יוכל לפנות אל ביטוח לאומי בבקשה לבדוק מחדש את זכאותו במידה וחלפו 6 חודשים מאז ניתנה ההחלטה האחרונה וחלה החמרה במצבו.

גולשים יקרים, ככל תביעת גמלת נכות ילד נכה כרוכה בלא מעט תנאים והוראות חוק סבוכות. טרם הגשת תביעת גמלת נכות ילד נכה, אנו ממליצים לכם להיוועץ עם עורך דין ביטוח לאומי הבקיא בתחום.

 לקבלת ייעוץ משפטי על ידי עורך דין ביטוח לאומי, באפשרותכם לפנות אלינו באמצעות טופס יצירת קשר המופיע באתר. ייעוץ וליווי משפטי מוקדם עשוי לשפר את מצבכם המשפטי.          

נדגיש, כי פנייתכם חסויה ואינה כרוכה בהתחייבות.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום ביטוח לאומי

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי למבוטח" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

2 תגובות

  • 28 בנובמבר 2016 בשעה 10:10

    הי זהבה, קיבלנו את הפרטים וניצור עימך קשר.

  • 27 בנובמבר 2016 בשעה 22:55

    אני אפוטרופסית של אחותי .בחורה בת 43 לוקה בדאון סינדרום ומטופלת תרופתית בשל התקפים פסיכוטיים .
    הייתי מעוניינת בייעוץ משפטי אל מול ביטוח לאומי בעניין הגדלת קצבת שירותים מיוחדים.

התגובה שלך