חובות וזכויות בעקבות עבודה בגובה

חלק לא מבוטל של תאונות נזקי גוף בעבודה הינו תוצאה של עבודה בלתי בטוחה בגובה. במסגרת מאמר זה סקרנו בקצרה את החובות המוטלות בחוק על מעביד וכן זכויותיו של עובד במקרה של פגיעה.

תאונות עבודה בגובה – עבודה בסיכון גבוה

תאונת עבודה אינה דבר ידוע מראש ולגורם ההפתעה מוטיב חוזר. אולם, תאונות עבודה אשר נגרמות על רקע של נפילה מגובה רב, הינן תאונות הניתנות לניבוי, ועל כן יש לנקוט במשנה זהירות ולפעול למניעתן. בהתאם לנתוני המוסד לביטוח לאומי, נמצא כי יותר ממחצית מהתביעות בגין תאונות עבודה הוגשו בעקבות תאונות עבודה בגובה. על פי נתוני משרד התעשייה המסחר והתעסוקה נמצא כי בכל 22 דקות נפגע עובד כתוצאה מנפילה מגובה וכעשרים עובדים נהרגים בשנה. משרד התמ"ת מפרסם תקנות בטיחות בעבודה בגובה, ומיותר לציין כי גם על המעסיקים וגם על העובד חלה חובת האחריות לפעול על פיהן.

התייעצו עם עו"ד בתחום – פורום תאונות עבודה

כיצד מוגדרת עבודה בגובה?

עבודה בגובה, מוגדרת על פי תקנות הבטיחות בעבודה, כעבודה אשר עלולה לגרום לאדם ליפול לעומק של שני מטר ומעלה. מכאן, ניתן להסיק, שכאשר מדובר בתאונות עבודה, לא בהכרח מדובר על נפילה מגובה רם אלא גם על תאונת עבודה אשר אירעה כאשר אדם עבד בסמוך לבור פתוח שעומקו היה כשני מטרים ומעלה ונפל לתוכו. בנוסף, עבודת גובה כוללת גם את הפרמטרים הבאים:

  • עבודה אשר מתבצעת מעל משטח כלשהו, ללא אמצעי הגנה כגון מעקה או גידור תקניים.
  • עבודה אשר מצריכה מהעובד להטות את גופו למעלה מארבעים וחמש מעלות מעבר למעקה או גדר.
  • עבודה הדורשת מהעובד לבצע עבודתו מתוך בימה מתרוממת, סל או פיגום להרמת אדם.

עבודות גובה, לדוגמא, אשר מסכנות את העובד ומחייבות להיצמד לנהלים ולתקנות הבטיחות הן: עבודה על סולם, על גגות, עבודות גיזום עצים, טיפוס על עמודי חשמל, ניקיון חלונות גבוהים, עבודות בנייה ושיפוצים, הקמת במות ומערכות תאורה ועוד.

מהן התקנות למניעת תאונות עבודה בגובה?

עבודה בגובה נחשבת לאחד מגורמי הסיכון לתאונות העבודה הקטלניות ביותר ולכן חשוב להקפיד לציית לפקודות הבטיחות כפי שהן מופיעות בחוק. דרישות הבטיחות קובעות מספר תנאים להעסקת עובד בגובה:

  • בגיר – עובד אשר מלאו לו 18 שנים.
  • הדרכה – על העובד לעבור קורס הדרכה על ידי מדריך עבודה בגובה בהתאם לסוג העבודה אותה הוא יבצע. בכדי שההכשרה אותה עובר העובד תהיה מאושרת על פי חוק, יש לוודא כי מדריך העבודה בגובה יהיה מוסמך על ידי משרד התמ"ת.
  • בריאות – מצבו הפיזי והנפשי של העובד יאפשרו עבודה בגובה ללא סיכון של העובד או עמיתיו לעבודה. על העובד לעבור בדיקות רפואיות תקופתיות המאשרות כי אינו משתמש בסמים, אלכוהול או לוקה במחלה כלשהי.
  • ציוד מגן אישי – כל עובד גובה, חייב על פי התקנות, להצטייד במהלך עבודתו בציוד אשר יגן עליו: כובע מגן, רתמת בטיחות, נעליים בעלות סוגיה נגד החלקה. את ציוד המגן יספק המעביד כאשר באחריותו לספק ציוד תקני בהתאם לתקנות הבטיחות בגובה.
  • אזור מוגדר – אזור העבודה בגובה יוגדר כמסוכן, ישולט, יתוחם ויוגבל לתנועה. כמו כן, העבודה בגובה תאושר רק לאחר תיאום עם בעל מקום העבודה.

התייעצו כעת עם עו"ד – ייעוץ אישי וחסוי

מה קורה אם בכל זאת התרחשה תאונת עבודה בגובה?

כאשר מתרחשת תאונת עבודה ונגרמה פגיעה גופנית, לעובד ישנן שת אפשרויות לקבלת פיצויים בעבור פגיעתו ? מביטוח לאומי או מהמעביד במידה ונמצא כי התרשל. התהליך מתבצע באמצעות הגשת תביעה, כאשר את התביעה לביטוח לאומי יש להגיש עד שנה מיום התאונה ואת התביעה כנגד המעסיק ניתן להגיש עד שבע שנים מיום התאונה. כל תביעה דורשת איסוף תיעוד רפואי וחוות דעת רפואיות האומדות את נזקי הפגיעה. מומלץ להיוועץ ולהשתמש בשירותיו של עורך דין המתמחה בתאונות עבודה ובתחום הנזיקין.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום תאונות עבודה

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך