כיצד מומלץ להתנהל לאחר תאונה בדרכים? הדקו חגורות, יצאנו לדרך.

עד שנת 1975 אדם אשר היה נפגע בתאונת דרכים היה נבחן על פי דיני נזיקין ה"רגילים" כלומר היה צורך להוכיח את העוולה, הקשר הסיבתי והוכחת הנזק. לדוגמא, אם אדם חצה את הכביש בשנת 1974 ונפגע מרכב נוסע, היה עליו להוכיח את כל הפרמטרים שצוינו לעיל.

כיום ניתן לזכות בפיצויים על סמך חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 ובקיצור: חוק הפלת"ד. מדינת ישראל החליטה לחוקק חוק אשר יקל באופן משמעותי על נפגעי תאונות הדרכים לקבל פיצוי במקרים של נזקי גוף. הסיבה העיקרית לכך נעוצה בסטטיסטיקה העגומה בישראל בכל הנוגע למספר הנפגעים.

מכיוון שכמעט ואין אדם בישראל שלא ימצא בשלב כזה או אחר על כבישי הארץ (לא משנה העובדה אם אין באמתחתכם רישיון נהיגה), המאמר הזה הוא בגדר חובת קריאה לכולם, אז הדקו את החגורות וקראו בעיון את הדברים הבאים:

מהי תאונת דרכים?

על פי חוק הפלת"ד נקבע כי ההגדרה של תאונת דרכים היא: מאורע בו נגרם לאדם נזק גוף, וזאת עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה". כלומר, תאונת דרכים אינה מחייבת שימוש ברכב פרטי אלא גם נסיעה בתחבורה ציבורית, תוך כדי הליכה ועוד ובלבד שנגרם נזק גוף.

במסגרת המונח "כלי רכב מנועי" ניתן למצוא בין היתר טרקטור, אופנוע, מלגזה ועוד. שימו לב כי נזק גוף אינו מחייב, חלילה מוות כתוצאה מתאונת דרכים או פגיעה משמעותית באחד הגפיים אלא ניתן לכלול במסגרת נזק הגוף גם פציעות הנובעות מתאונות "שטותיות" כגון סגירת דלת הרכב על אצבעות הנוסע או נפילה באוטובוס כתוצאה מבלימה פתאומית. אפילו הולך רגל אשר נפל ונפצע כתוצאה מבהלה של צופר רכב נוסע, יכול להיכנס תחת הגדרת נזק גוף עקב תאונת דרכים גם מבלי מגע פיסי עם הרכב. כמובן שהרשימה אינה מסתיימת בכך וחוק הפלת"ד מתעדכן באופן תדיר ומותאם לתנאים המשתנים.

כיצד יש להתנהל במידה ונפגעתם עקב תאונות דרכים?

אנו ממליצים לכם לעיין במאמר המלא בעניין זה – טיפים מעשיים לאחר תאונה (לחצו על הקישור). ללא כל קשר, חשוב להכיר את ההמלצות הבאות:

  • איסוף פרטים ותיעוד מלא – השלב הראשון והמכריע הוא כמובן קבלת הפרטים מן הצד שכנגד, החל ממספר הרכב, פרטי פוליסת הביטוח וכלה בכתובת האירוע. חשוב מאוד לפנות לעדים הנוכחים במקום התאונה ולבקש את פרטיהם המלאים. מכיוון שמדובר לרוב באירוע מלחיץ, בלשון המעטה, יש לרשום כל פרט חשוב, לעיתים התביעה תוכרע על הפרטים הקטנים ביותר. מכיוון שכיום לכל אדם שלישי יש סמארטפון, מהרו לצלם ולתעד את הנזק שנגרם לרכב. אם ניידת משטרה לא נכחה במקום התאונה, יש להגיע בהקדם האפשרי אל תחנת המשטרה הקרובה ולהודיע על האירוע וזאת בין היתר בשל הבשלת התנאים לקבלת הפיצוי מחברות הביטוח.
  • תיעוד רפואי – אם חלילה נפצעתם פנו באופן מידי לקבלת טיפול רפואי בבית החולים הקרוב ביותר למקום התאונה. חשוב לפרט ככל שניתן על פרטי התאונה וכמובן לפרט על רמת הכאבים והסבל. בעת השחרור יש להקפיד לקבל העתק מן הדו"ח הרפואי.
  • פנייה לעו"ד המתמחה בחוק הפלת"ד – פנייה מידית לעו"ד המתמחה בתביעות נזיקין בתאונות דרכים תבטיח לכם הכוונה מדויקת באשר להתנהלות לצורך מיצוי זכויותיכם מול ביטוח לאומי במידה ותקבלו אחוזי נכות, התנהלות נכונה מול חוקרי הביטוח הלאומי, שמירה על קבלות בגין הוצאות רפואיות וכו', תפסיק את מרוץ ההתיישנות וכמובן דאגה לקבלת סכום הפיצויים המקסימלי.
האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני נזיקין

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך