סיכונים עקב עבודה בחקלאות

ענף החקלאות טומן בחובו סיכונים רבים ושונים. במקרה של גרימת נזק, ייתכן ומגיע לעובד זכויות, היות ומקור הנזק בעבודה. ריכזנו עבורכם מידע על זכויות החקלאים עקב תאונות עבודה.

תאונת חקלאי

תאונות עבודה בחקלאות

ישנן צורות רבות של פגיעה בעבודה, אך מקצועות מסוימים מועדים יותר לתאונות או מחלות מקצוע. ההגדרה המשפטית של תאונת עבודה גורסת כי עובד שנפצע במהלך שעות העבודה ובעקבות תנאי העבודה ייחשב לנפגע תאונת עבודה. תחת סעיף 79 בחוק הביטוח הלאומי, נופלות גם תאונות אשר אירעו שלא כתוצאה ישירה מתנאי העבודה, אלא בדרך אל מקום העבודה או בחזרה ממנו למקום המגורים של העובד. זאת משום ששעות העבודה מוגדרות על פי חוק כמתחילות מרגע שיצא העובד מביתו ועד חזרתו למקום מגוריו.

כמו כן, נכללות תחת חוק זה מחלות מקצוע מוכרות אשר התפתחו כתוצאה מתנאי העבודה. לעומת פגיעות מוכרות אלו, תורת המיקרו טראומה (פגיעות מזעריות אשר הנזק שנגרם בגינן מצטבר לאורך זמן לכדי פגיעה משמעותית), אינה מוכרת מיידית על ידי המוסד לביטוח לאומי, אלא לאחר הוכחת פגיעה מצטברת כאמור עקב פעולות חוזרות ונשנות בעבודה, אם כי ניתן לערער על הנושא בבית הדין לעבודה.

חקלאי, אם נפגעת בעבודה, בחן כעת את זכויותיך בפורום תאונות עבודה באתר.

בענף החקלאות ישנם מדי שנה נפגעים רבים כתוצאה מנפילות מגובה, התהפכות טרקטורים, מכות שמש, מכות חשמל, חומרי הדברה ודישון, ציוד מכני ועצמים נעים, והרעלות מסוגים שונים. זהו אחד הענפים המועדים ביותר לתאונות עבודה ומחלות מקצוע – פי שלושה מענף התעשייה (!) המודעות בענף החקלאות לנושאי בטיחות וזהירות בעבודה נמוכה באופן משמעותי, וזאת גם הסיבה שבישראל עולה שיעור התאונות בענף זה על היקף התאונות בארצות אחרות.

תאונות עבודה, מחלות מקצוע ומיקרוטראומה

בענף החקלאות פגיעות רבות כתוצאה מתנאי עבודה והסברת כללי בטיחות לקויה, ואך ככל ענף אחר בתעשייה סוגי הפגיעה נחלקים לשלושה מבחינה משפטית. תאונת עבודה הינה תאונה אשר ארעה בזמן העבודה ואשר נגרמה כתוצאה מתנאי העבודה, מחלת מקצוע תיחשב מחלה אשר נגרמה בעקבות תנאי העבודה (אך ורק אם זוהי מחלה מוכרת הנמצאת ברשימת המחלות המוכרות של המוסד לביטוח לאומי), ואילו מעמדה של פגיעת מיקרו טראומה בעייתי מבחינה משפטית.

על מנת לתבוע פיצויים בגין פגיעה מהסוג האחרון יש להוכיח אירועים חוזרים ונשנים אשר גרמו על דרך המצטבר לנזק הנטען וכמובן ניתן לערער על החלטת המוסד לביטוח לאומי במקרה של אי הכרה בנזק על בסיס תורת המיקרוטראומה, ולפנות לבית הדין לעבודה. פגיעות מסוג זה קשות וסבוכות להוכחה, ולכן על התביעה להיות מיומנת ולהגיש ראיות משכנעות המעידות על קשר סיבתי ברור בין הפגיעה ותנאי העבודה.

תביעת פיצויים בגין תאונת עבודה

תאונות עבודה בחקלאות נופלות תחת ההגדרה המשפטית של פגיעה בעבודה / תאונה. כמו כן, מחלות שהתפתחו כתוצאה מהרעלה כימית כלשהי (של חומרי דישון לדוגמא), או גורמים ביולוגיים כגון כלבת, מוכרים כפגיעה בעבודה. / מחלת מקצוע.  המערכת המשפטית, והמוסד לביטוח לאומי, מכירים גם בפגיעות אשר מונעות או מגבילות את יכולתו של הנפגע לעבוד, ובזכאות ההולמת של הנפגע בעקבות פגיעות מסוג זה. לכן, על מנת לקבל את מלוא הפיצויים והתגמולים המגיעים לנפגע על פי חוק יש להיוועץ בעו"ד מוסמך אשר מתמחה בתחום, ובעל ניסיון מוכח. לפני הייעוץ מומלץ לאסוף כל מסמך או עדות כגון דו"חות או מסמכים רפואיים, העשויים לשמש את התביעה.

דוגמא לתאונת עבודה בענף החקלאות

ישנן תאונות אשר אין מחלקות לגביהן, לא מבחינת חומרתן ולא מבחינת מעמדן המשפטי או זכאות הנפגעים לפיצוי. אולם, תאונות רבות מתרחשות כחלק מתחום אפור יותר אשר אינו מוגדר בצורה ברורה על ידי החוק.  לדוגמא, במידה ונגרמה לעובד פריצת דיסק כתוצאה מעבודה המחייבת כיפוף ממושך של עמוד השדרה, תנוחה נפוצה בענף החקלאות, קשה למדי להוכיח קשר סיבתי ישיר בין תנאי העבודה לאירוע פריצת הדיסק.  כמו כן, גם מחלות אשר נגרמו כתוצאה  מתנאי עבודה אך אינן חלק מרשימת המחלות המוכרות הינן בעייתיות מבחינה משפטית. למרות זאת, ניתן להגיש ערעורים לבית הדין לעבודה, וגם אם ההליך המשפטי מורכב יותר אין זה בהכרח מעיד שהנפגע לא יהיה זכאי לפיצויים.

לסיכום

בכל מקרה של תאונה עבודה או מחלת מקצוע יש לאסוף ולשמור כל עדות או דו"ח רלוונטיים למקרה, ולפנות לעו"ד אשר ניסיונו בסוג הפגיעה המסוים מוכח.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום דיני נזיקין

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

התגובה שלך