הכל על תביעות משפטיות בגין טיפולי בוטוקס

הזרקת בוטוקס נחשבת לטיפול אסתטי מקובל, אך היא כרוכה גם בסיכונים משמעותיים. באילו מקרים ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית בגין טיפול בוטוקס כושל?

טיפולי בוטוקס כושלים

מזה מספר עשורים הפכה הזרקת הבוטוקוס לשרירי הפנים לטיפול אסתטי נפוץ, שמטרתו להחליק קמטים באזור השריר וכך ליצור מראה פנים חלק יותר. להזרקות בוטקוס נוצרה תדמית של טיפול פשוט ובלתי-מזיק, אך בפועל, טיפולים אלה טומנים בחובם סיכונים רפואיים חמורים. טיפול שמתבצע באופן בלתי-זהיר או בלתי-מיומן עלול להסתיים במפח נפש ובנזקים קשים למטופל.

בוטוקוס: כללים וסיכונים

רבים אינם מודעים לכך שהבוטולינום – החומר המוזרק לפנים, במסגרת טיפולי בוטוקס – הוא, למעשה, רעלן: חלבון המופק מחיידק, שבמינונים גבוהים נחשב לקטלני לבני אדם. במסגרת טיפולי בוטוקוס מקובל להזריק בוטולינום במינון נמוך מאוד לשרירי הפנים, באזור המצח, צדי העיניים, צדי הפה והשפתיים, ולעיתים גם לשרירים בצוואר ובסנטר, על-מנת לשתק שרירים אלה. הדבר אמור להביא להחלקת הקמטים שנוצרים בעקבות תזוזת השריר.

בטיפולי בוטוקס טמונות מספר סכנות, כמו היווצרות זיהום, נפיחות, דימומים, שיתוק ועיוות בפניו של המטופל. תופעות לוואי אלה עשויות לנבוע מתגובה אלרגית של המטופל לחומר, משימוש במינון גבוה מדי של החומר וכן מביצוע ההזרקה באופן בלתי-מיומן, תוך פגיעה לא רצויה בשרירים או בעצבים בפניו של המטופל.

סכנה מסוג נוסף היא הטעיית המטופל. הזרקות בוטוקס אינה כשירות להחלקת כל סוגי הקמטים, אלא רק לקמטי הבעה שנוצרים כתוצאה מהפעלת שרירי הפנים. לכן, קמטים שנוצרים בעור כתוצאה מחשיפה לשמש או מנזקי עישון לא יושפעו מטיפול בוטוקס. מטופלים שלא מקבלים הסבר נכון על השלכות הטיפול בבוטוקס, עלולים להתאכזב מתוצאות הטיפול.

בישראל רק רופאים מורשים לבצע טיפולי בוטוקס, בין אם מדובר בטיפול בוטוקס שנעשה במרפאה ובין אם מדובר בטיפולים שנעשים במכון יופי או אסתטיקה. גם רופאי שיניים מוסמכים לבצע טיפולי בוטוקוס בארץ ואכן רופאים רבים כאלה מציעים את שירותיהם בתחום זה למטופלים.

חשוב לדעת, שיש לשקול את ביצוע הטיפול בבוטוקס בהתאם לרקע האישי וההיסטוריה הרפואית של כל מטופל ומטופל. כך למשל, נשים בהריון ומטופלים הסובלים ממחלות עור מסוימות או ממחלות ניוון שרירים נחשבים לקבוצת סיכון, שהטיפול בבוטוקס אינו מתאים לה.

רשלנות רפואית בטיפולי בוטוקס: באילו מקרים?

לא כל טיפול רפואי שהסב נזק למטופל או לא השביע את רצונו, מקים עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית, וזהו הכלל גם בנוגע לטיפולי בוטוקס. על-מנת שתתגבש עילת תביעה, יש להוכיח את קיומם של שלושה מרכיבים:

  1. שאכן נגרם נזק למטופל: בריאותי או נפשי, או שניהם גם יחד.
  2. שאכן הצוות הרפואי התרשל בביצוע הטיפול, כלומר לא ביצע את הטיפול בהתאם למצופה ממטפל סביר.
  3. שיש קשר סיבתי בין ההתרשלות של הצוות הרפואי לבין הנזק שנגרם למטופל. כלומר, יש להוכיח שההתרשלות היא זו שגרמה לנזק ולא גורם אחר.

מקרים בהם ניתן להוכיח שהרופא המטפל ביצע באופן לא מיומן או לא זהיר את ההזרקה עצמה: למשל, החדיר מינון גבוה מדי של החומר לפניו של המטופל, ובכך גרם לו לנזק, מהווים, כמובן, בסיס להגשת תביעת רשלנות רפואית, אך אלה אינם המקרים היחידים הרלוונטיים. יש מקום להגשת תביעה, גם כאשר הרופא לא בירר כנדרש את ההיסטוריה הרפואית של המטופל והתאים לו טיפול לא נכון או כאשר לא ניתן למטופל מידע מלא אודות הליך הטיפול, תוצאותיו האפשריות והסיכונים הכרוכים בו.

כך למשל, התקבלה תביעת מטופלת שנוצרו גושים בפניה, בעקבות טיפול דומה לטיפול בבוטוקוס – הזרקת חומר בשם ארטיקול שנועד למילוי קמטים – משני נימוקים שונים. הנימוק הראשון שציין בית-המשפט, היה שהיווצרות הגושים מעידה על התרשלות בטיפול עצמו. הנימוק השני היה, כי לא הוסבר למטופלת על הסיכון להיווצרות גושים בפניה. בכך, קבע בית-המשפט, נפגעה יכולתה של המטופלת לתת "הסכמה מדעת" לטיפול, ודי בנימוק זה כשלעצמו כדי להטיל אחריות על הצוות הרפואי לנזקים שנגרמו למטופלת. למטופלת נפסקו פיצויים בסך 70 אלף שקלים.

טופס הסכמה לא מסיר אחריות

העדר הסכמה מדעת היא אחת העילות המרכזיות להגשת תביעת רשלנות רפואית בנוגע לטיפולי רפואיים, ובייחוד טיפולים אסתטיים.

בפסיקה נקבע לא אחת, כי כאשר נמנע מהמטופל מידע מלא על הטיפול והסיכונים הטמונים בו, נפגעת יכולתו לתת את הסכמתו מדעת לטיפול והדבר מהווה פגיעה באוטונומיה שלו. הפגיעה באוטונומיה של המטופל אף נחשבת לנזק בפני עצמו, שמצדיק פיצוי עצמאי במקרים מסוימים. עוד נקבע, כי יש חובה מוגברת לספק למטופל הסבר מפורט על הטיפול, ככל שמדובר בטיפולים אסתטיים. טיפולים כאלה הם טיפולים אלקטיביים שאינם דחופים ושאין הכרח רפואי לבצעם. כמו כן, בתחום האסתטיקה מטופלים מושפעים במיוחד מלחצים שיווקיים שמופעלים עליהם. לכן יש חשיבות גבוהה לכך שהמטופל יהיה מודע מראש לסיכוני הטיפול.

שימו לב: עצם חתימתו של מטופל על טופס הסכמה לטיפול אסתטי אינה שוללת את האפשרות להגיש תביעת רשלנות רפואית בעילה של העדר הסכמה מדעת.

כך לדוגמה, במקרה מסוים, מטופלת שעברה מתיחת פנים, הרמת גבות והרמת לחיים הגישה תביעת רשלנות רפואית נגד המכון בו בוצע הטיפול, בטענה שהטיפול היה רשלני והסב לה נזק, המתבטא בצלקת בולטת בפניה ובהפרשות מלחי ימין. בית-המשפט קבע, בין השאר, כי עצם העובדה שהמטופלת חתמה על כתב הסכמה לטיפול אינה פוטרת את המכון מאחריות לתוצאות הטיפול, מאחר שלא הוסבר למטופלת בהרחבה פרטים על הסיכונים בטיפול.

קבלת ייעוץ משפטי

אם נגרם לכם נזק או מפח נפש בעקבות טיפול בוטוקוס או טיפול אסתטי אחר, מומלץ מאוד לפנות לייעוץ משפטי מקצועי, אצל עו"ד העוסק בתחום הרשלנות הרפואית.

ייעוץ משפטי הולם יבהיר לכם אם יש מקום להגשת תביעת רשלנות רפואית ואילו חוות דעת רפואיות נדרשות לכם לצורך הוכחת התביעה.

לקבלת מידע וסיוע ראשוני, ניתן לפנות לפורום רשלנות רפואית באתר זה. נשמח לענות כל שאלה.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום רשלנות רפואית

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

4 תגובות

  • 10 באוגוסט 2023 בשעה 7:44

    אחרי בוטוקס בצידי הפה ובסנטר. עברו שבועיים וחצי, מאז קושי מעט בדיבור- הגית אותיות מסוימות, באכילה) מעדנים( בשתיה (עם קש), למלא בפה מים, בחוש הטעם?
    מה אפשר לעשות?

    • 24 באוגוסט 2023 בשעה 17:13

      לי שלום,

      ראשית, מומלץ לפנות לרופא מתאים לצורך בחינת מצבך וקבלת טיפול, ככל וישנו.
      במקרים בהם נותר נזק לצמיתות ישנה אפשרות להגיש תביעה. בשלב זה, עליך לעבור בירור וטיפול רפואי וככל ויוותר נזק כלשהו, מומלץ להיוועץ בעו"ד העוסק בתחום.

  • 20 באוקטובר 2019 בשעה 1:03

    תגובה אלרגית אחרי בוטוקס

    • 23 באוקטובר 2019 בשעה 10:51

      נשמח לנסות לסייע עלמה, אך חסרים פרטים רבים. מה השאלה?

התגובה שלך