רבים מנפגעי רשלנות רפואית נזקקים למגוון טיפולי שיקום שונים עקב הנזק שנגרם להם, אם במהלך החלמתם מהפגיעה או למשך תקופה ממושכת, או אף לאורך כל חייהם.
טיפולי השיקום מיועדים לשיפור ולהטבת מצבו של הניזוק, וניתנים לרוב במסגרת מוסד או מסגרת שיקומית, או באמצעות רופאים ומטפלים שיקומיים. קיים מגוון רחב של טיפולים, התלויים בסוג הפגיעה, חומרתה ודרכי השיקום היעילות לשיפורה, כדוגמת טיפולי פיזיותרפיה, טיפולים הידרותרפיים, ריפוי בעיסוק, שחייה טיפולית, טיפולים פסיכולוגיים, קלינאית תקשורת וטיפולים באומנויות.
אמנם רבים מטיפולי השיקום ממומנים על ידי משרד הבריאות וקופות החולים, אך במידה ומימון זה הינו חלקי נדרשים הנתבעים לשלם את הפרשי הטיפול.
סוגי תביעות המוגשות בגין הוצאות שיקום
תביעות פיצויים על טיפולי שיקום בגין רשלנות רפואית מסווגות לשני סוגים עיקריים:
- תביעות פיצויים בגין הוצאות שיקום אשר מומנו על ידי הנפגע בעברו – בתביעות אלו על התובע להציג בפני בית המשפט את כל התיעוד והרישום של טיפולי השיקום שעבר, כולל קבלות המעידות על עלויות הטיפולים, וזאת בנוסף לחוות דעת רפואית המעידה על נחיצות טיפולים אלו לנזקי הפגיעה, אשר נגרמה בגין הרשלנות הרפואית.
- תביעות פיצויים בגין טיפולי שיקום עתידיים הצפויים לתובע – על התביעה להציג חוות דעת של רופא מומחה, המעידה על יכולת הנפגע להיטיב את מצבו בעזרת שיקום. הרופא יפרט את כל טיפולי השיקום העתידיים להם יידרש הניזוק, את מהותם, תדירותם וכן הערכת משך תקופת השיקום.
במסגרת חישוב הפיצויים גובה הפיצויים בגין הוצאות שיקום בתביעות רשלנות רפואית תלוי במספר קריטריונים המנחים את בית המשפט, וכולל את סכום ההשתתפות במימון הוצאות השיקום הנדרשות לניזוק על ידי קופות החולים, משרד הבריאות וחברות ביטוח פרטיות של התובע.
סכומים אלו עשויים להסתכם במימון מלא, חלקי או עד גובה תקרה מסוימת, כאשר חובת ההוכחה במקרה זה מוטלת לרוב על הנתבע. כמו כן תלוי גובה הפיצוי במסקנות חוות הדעת הרפואית שהוגשה על ידי התביעה, המפרטת את צרכי השיקום הנדרשים לניזוק. מן הראוי לציין שעל התובע להציג דרישות לטיפולי שיקום שהינן הולמות, סבירות ומקובלות מבחינת נחיצות ועלויות.
חשיבות הייעוץ המקצועי
טיפול משפטי בתביעות פיצויים בגין רשלנות רפואית דורשות מיומנות, מקצועיות וניסיון רב בתחום, מכיוון שתביעות אלו הינן מורכבות וכרוכות בשלבים רבים וסבוכים.
על מנת לזכות בתביעה ולמצות את הדין עם המזיקים, חשוב לבחור בעורך דין המתמחה בתחום ואשר יוכל להוכיח בפני בית המשפט את נחיצות ההוצאות השיקומיות בהן נעזרתם עד כה, ושלהן תזדקקו בעתיד, אשר אינן ממומנות על ידי המוסדות הרפואיים.
דוגמא להוצאות שיקום בגין רשלנות רפואית
אחד המקרים הנפוצים בפיצויי שיקום ארוכי טווח, הינם מקרי רשלנות בלידה שבעקבותיהם נולד ילד בעל מוגבלויות קשות, כדוגמת שיתוק מוחין או פיגור קשה. ילדים אלו נזקקים לטיפולי שיקום יומיומיים מיום היוולדם ולמשך כל חייהם, הכוללים בין היתר טיפולי פיזיותרפיה והידרותרפיה, קלינאי תקשורת, ריפוי בעיסוק, טיפולים פסיכולוגיים וציוד שיקום מיוחד בבית הנפגע.
בתי המשפט נוטים להתחשב ולקבל את רצון ההורים להעניק לילדיהם כל טיפול אפשרי אשר יטיב את מצבם, וכן את איכות חייהם של ההורים. בתביעות אלו פיצויי השיקום עשויים להגיע למיליוני שקלים.
סיכום
קופות החולים אמנם מממנות חלק מהוצאות השיקום הנדרשות לנפגעי רשלנות רפואית, אך במקרים רבים מימון זה הינו חלקי בלבד ואינו מכסה את כלל צרכי השיקום הנדרשים לניזוק, אשר רצונו הוא לשקם את מצבו ככל האפשר. על מנת להשיג בתביעות פיצויים בגין הוצאות שיקום את הסכומים המגיעים לכם, אשר יסייעו בשיפור איכות החיים שנוצרה בנסיבות טרגיות ומיותרות, חשוב להיעזר בעורך דין מומחה בתחום הרשלנות הרפואית לסיוע בתביעתכם.