עוולת הרשלנות מורכבת ממספר יסודות. במסגרת כתבה זו סקרנו את יסוד חובת הזהירות המוטלת על הרופאים ומערכות הרפואה בישראל.
רשלנות רפואית חובת זהירות
מקרים של טעויות ומחדלים בטיפול רפואי הינם מקרים נפוצים, לצערנו, והסיבות להם הן רבות ומגוונות. אך בראש ובראשונה, כדי שמקרה מסוים יוגדר כמקרה של רשלנות רפואית יש צורך להתייחס לחובת הזהירות, החלה על המטפל, על הצוות הרפואי ועל בית החולים או המרכז הרפואי, שבו ניתן הטיפול. במקרים אלו, חובת זהירות הינו ביטוי בלתי נפרד מהם, שכן מכיוון שלא ננקטה חובת זהירות זו, נגרם הנזק ועל כן יוגדר המקרה עצמו כרשלנות רפואית.
האם הרופא כשל? התייעצו בפורום
הקשר שבין רשלנות רפואית לחובת זהירות
לא משנה לאיזה תחום קשורה הרשלנות בטיפול, חובת זהירות היא ביטוי אליו מתייחסת המערכת המשפטית על מנת להראות ובעיקר ? להוכיח כי אכן מדובר במקרה של רשלנות. חובת הזהירות הינה הכרחית בקשר שבין הרופא למטופל. על כל מטפל לנקוט בכל האמצעים הנדרשים לו על מנת להציע למטופל את הטיפול הטוב ביותר, המתאים ביותר ובאופן הזהיר ביותר. כשהוא איננו נוקט בכך, הרי שמדובר ברשלנות רפואית. כדי להוכיח שאכן מדובר במקרה של רשלנות רפואית בעת הגשת התביעה לבית המשפט, בוחנת המערכת המשפטית האם הרופא המטפל אכן הפר את חובת הזהירות, האם ביצע הליך רשלני והאם ניתן להראות כי קיים קשר ברור שבין הנזק שנגרם לטיפול הרשלני שניתן.
במקרים של רשלנות רפואית הרי שחובת הזהירות לא מומשה על יד המטפל. חובת זהירות מתייחסת לכמה מצבים שונים, הבאים לידי ביטוי במסגרת הטיפול: אבחון ראשוני, שבו מאובחנת המחלה, שבו מאובחן מצבו של המטופל, ההחלטה באשר לטיפול שיינתן ו- ההליך הטיפולי עצמו. בית המשפט, בבואו לבחון את תביעות הרשלנות הרפואית המוצגות מולו, בודק כיצד היה הרופא הסביר נוהג במידה והיה נתקל במקרה המובא לבית המשפט: האם היה נוהג בדומה לרופא הנתבע, או שמא היה פועל באופן אחר? ומכאן, נקודת המוצא של בית המשפט, היא האם אכן הרופא הנתבע עשה ככל שביכולתו למנוע את הנזק ולהציע את הטיפול הטוב ביותר?
מה עושים במידה ומעוניינים להגיש תביעת רשלנות רפואית
במידה ומעוניינים להגיש תביעה לבית המשפט, מומלץ לפנות בשלב הראשון לייעוץ אצל עו"ד רשלנות רפואית המתמחה בתחום ובעזרתו לבחון את האפשרויות השונות. חשוב לזכור שתביעות רשלנות אינן תביעות פשוטות, ובמיוחד ההוכחה שאכן לא ננקטה הזהירות הנדרשת מהרופא המטפל, שהובילה בסופו של דבר לנזק רב.
דוגמאות משפטיות
תביעות בנושא רשלנות רפואית, בהם נבחנת חובת הזהירות של הגורם הרפואי, יכולות לעסוק בתחומי הרפואה השונים. במקרים בהם מוגשת תביעה מסוג זה על עורך הדין, המייצג את המטופל, להוכיח שהרופא המטפל לא נהג כפי שכל רופא סביר אחר היה נוהג. כלומר, לא נהג על פי כל כללי הזהירות הנדרשים ממנו. בית המשפט במקרים אלה איננו בהכרח פוסק בכל מקרה של אבחון לא נכון או טעות בשיקול הדעת כמקרה של רשלנות רפואית. הוא בוחן האם ננקטו כל הצעדים ההכרחיים על מנת לתת את הטיפול הטוב ביותר ולמנוע את הטעות ואת הנזק שנגרם.
צרו קשר עם עו"ד – צור קשר
לסיכום
אם נגרם לכם נזק כתוצאה מטיפול רפואי או הליך רפואי כלשהו ואתם חוששים שמדובר במקרה של רשלנות רפואית, פנו בהקדם אל עורך דין, העוסק בתחום זה, על מנת שייצג אתכם מול המערכות השונות ויסייע לכם לקבל את הפיצוי המגיע לכם.