טיפול שיניים אורתודנטי כושל – אימתי יזכה בפיצוי?

טיפולים אורתודנטיים שמטרתם להזיז וליישר שיניים הם נפוצים ביותר. מה נחשב לרשלנות רפואית ביישור שיניים ואילו נזקים מצדיקים דרישה לפיצויים?

טיפול ליישור שיניים 

טיפולי יישור שיניים בקרב ילדים ובני נוער וגם בקרב מבוגרים הפכו להיות תופעה רווחת ומקובלת ביותר כבר לפני מספר עשורים, ואינם נתפסים כהליך מסובך במיוחד. עם זאת, מדובר בטיפול רפואי לכל דבר, שמצריך הכשרה ומיומנות גבוהה. אם רופא השיניים שמבצע את הטיפול אינו מיומן מספיק או מקבל החלטות שגויות בנוגע לטיפול, עלולות להיגרם כתוצאה מכך נזקים משמעותיים למטופל: בריאותיים ואסתטיים כאחד.

באילו מקרים קמה עילה לתביעת רשלנות רפואית בתחום יישור השיניים?

יישור שיניים: חובות הרופא המטפל

על רופאי שיניים חלות כל החובות החלות מכוח החוק על כל רופא אחר, וזה נכון, כמובן, גם לגבי רופאים שיניים המבצעים טיפול יישור שיניים. אין חובה בחוק, כי טיפולי שיניים יבוצעו רק ע"י רופאי שיניים בעלי מומחיות ספציפית לכך, כלומר מומחים לאורתודנטיה, אך אותן חובות חלות על כל רופא שיניים המבצע טיפולים כאלה.

מעבר לחובה החלה על רופא השיניים לבצע את הטיפול באופן מיומן ומוקפד, חלות עליו, לפי חוק זכויות החולה, גם חובות נוספות. למשל, במסגרת חובת גילוי כלפי המטופל, על הרופא לפרוס בפני המטופל את כל החלופות האפשריות לטיפול וליידע אותו טיב הטיפול, תוצאותיו האפשריות והסיכונים הכרוכים בו. כמו כן, חלה על רופא השיניים החובה לברר את ההיסטוריה הרפואית הרלוונטית של המטופל ולתעד את המידע שנמסר לו על-ידי המטופל וכן את כל המידע הרפואי הנוגע לטיפול, כולל ממצאי האבחון שנעשה למטופל וההוראות שניתנו לו.

הפרה של החובות שצוינו לעיל, תיחשב להתרשלות מצד הרופא, ואם ההתרשלות גרמה למטופל נזק, תקום למטופל עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית. דוגמה לכך היא תביעה שהגיש מטופל נגד רופאת שיניים, שהמליצה על עקירת ארבע משיניו במטרה לדלל את צפיפות שיניו ולהכניס פנימה שיניים בולטות. המטופל קיבל את ההמלצה, אך במהלך ביצוע העקירות, נשברה אחת משיניו של המטופל והוא נאלץ לעבור ניתוח לעקירת שורש השן, שגרם לפגיעה בשן סמוכה והסב למטופל כאבים עזים. כמו כן, נותר המטופל עם נזק אסתטי בעקבות העקירה.

בית-המשפט קיבל את טענת המטופל, כי הרופאה הפרה במקרה זה את עקרון ההסכמה מדעת, המחייב אותה למסור מידע מלא למטופל אודות הטיפול, על-מנת שיוכל לתת את הסכמתו החופשית לטיפול. בפסק-הדין נקבע, כי היה על הרופאה להציג למטופל חלופות טיפול נוספות, ביניהן כאלה שאינן כרוכות בעקירת שיניים ולהסביר לו על הליך הטיפול עצמו, אך היא לא עשתה כן. נוכח זאת, נפסקו למטופל פיצויים בסך חמישים אלף ש"ח.

נזקים אסתטיים וסיבוכים רפואיים

בחלק גדול מהמקרים, מטופלים בוחרים לעבור יישור שיניים למטרות אסתטיות, אך אין מדובר בטיפול אסתטי בלבד אלא בהליך רפואי מורכב, שעלולים להתרחש במהלכו סיבוכים שונים ושעלול לגרום למטופל נזקים אסתטיים ובריאותיים כאחד.

כך במקרה מסוים, מטופלת בת 10 עברה טיפול ליישור שיניים אצל רופאת שיניים באחת מקופות החולים, תוך שימושים באמצעים שונים ובהם פלטה ורסן צווארי. במהלך הטיפול, התלוננה המטופלת על כאבים, אך הרופאה הסבירה לה שהכאבים נובעים מהכוחות המופעלים על השיניים במסגרת הטיפול. בשלב מסוים פנתה המטופלת לרופאה אחרת, ואז התגלה כי היא לוקה במחלת חניכיים חריפה וכי עקב המחלה שלא טופלה, נמצאות שיניה במצב חמור והיא צפויה לאבד רבות מהן. בעקבות זאת, הפסיקה המטופלת את הטיפול אצל הרופאה שביצעה את יישור השיניים ועברה לטיפול אצל רופא פרטי.

בתביעה שהגישה המטופלת כעבור מספר שנים נגד הרופאה וקופת החולים, נטען כי המטופלת סובלת מליקויי סגר בשיניים ומקשיי לעיסה וכי תיאלץ לעבור טיפול שיקומי מקיף בשיניה. עוד נטען, כי הרופאה התרשלה בכך שלא הפנתה את המטופלת לצילומי רנטגן במהלך הטיפול ולא אבחנה אצלה את דלקת החניכיים ומשום כך גרמה לה נזק בטיפול. מנגד, הרופאה וקופת החולים טענו, כי הליקויים מהם סובלת המטופלת נגרמו כתוצאה ממחלת החניכיים ולא כתוצאה מהטיפול.

בפסק-הדין [ת"א (ת"א) 64133/06], שניתן בתיק רק לאחרונה, קיבל בית-המשפט את עמדת המטופלת. נקבע, כי הנזק שנגרם לה הוא תוצאה של שילוב בין מחלת החניכיים לבין הטיפול האורתודנטי וכי הנתבעות אחראיות לתשעים אחוז משיעור הנזק שנגרם למטופלת, בעוד למחלה עצמה יש לייחס עשרה אחוז בלבד מהנזק. עוד נקבע, כי רופאה הפרה את חובתה לנקוט אמצעי זהירות בטיפול, לאורך כל שלביו, וכי לא תיעדה כראוי את מהלך הטיפול. בהמשך לכך, נפסקו למטופלת פיצויים בסך 1.9 מיליון ש"ח, בתוספת שכר טרחה.

הגשת תביעה וייעוץ משפטי

על-מנת שתביעת רשלנות רפואית תצלח בבית-המשפט, יש להוכיח גם קיומו של נזק ממשי אצל המטופל, גם כי הרופא המטפל או הצוות הרפואי התרשל בטיפול וגם כי ההתרשלות היא זו שגרמה לנזק בגינו תובע המטופל פיצויים. על-מנת להוכיח כל זאת, נדרשות, בין השאר, חוות דעת של מומחים רפואיים, התומכות בטענות המטופל.

נוכח מורכבותן של תביעות רשלנות רפואית, ובכלל זה תביעות הנוגעות לטיפולי יישור שיניים, יש לפנות לייעוץ משפטי מקצועי ומקיף אצל עו"ד מומחה ברשלנות רפואית, כצעד מקדים לכל פעולה שתעשו.

למידע ראשוני ניתן  לפנות אלינו בפורום רשלנות רפואית באתר זה, ונשמח להשיב על כל שאלה.

האם הכתבה סייעה לך? כןלא מצאת טעות בכתבה? נשמח לדעת!
הגיבו לכתבה

נשמח לשמוע את דעתכם לגבי המפורט בכתבה.

שאלו בפורום רשלנות רפואית

מוזמנים לשאול כל שאלה בפורום מקצועי ולקבל מענה על ידי עורכי דין.

קבוצת "הבית המשפטי" בפייסבוק ממתינה לכם

הצטרפו לדיונים מקצועיים בנושא בקבוצת הפייסבוק

פנו אלינו

מוזמנים לפנות לייעוץ מקצועי שיינתן ללא התחייבות ובסודיות מלאה.

תגובות

4 תגובות

  • 17 באוגוסט 2021 בשעה 7:36

    צריכה תביעה על יישור שיניים

    • 18 באוגוסט 2021 בשעה 13:47

      הי רויטל! נשמח לקבל פרטים על המקרה ולסייע בבחינתו. אנא השאירי פרטים באמצעות טופס יצירת הקשר ונחזור אליך בהקדם. בריאות שלמה.

  • 21 באוקטובר 2018 בשעה 9:34

    לפני 5 שנים פניתי לרופא שיניים בעיר ג'נין שבשטחים שהוא מומחה שיניים ויש לו שם טוב בתחום. היה צריך להרכיב לי תותבות מלמעלה ומלמטה. הבעיה הרצינית היתה מלמטה. היו לי שני שניים עם כתרים מצד שמאל ומצד ימין היו לי 3 שיניים שלא במצב טוב. המליץ לי לעקור אותם ולהשיל שני שתלים שיכין אותם ויעשה להם כתרים ולאחר מכן ירכיב עליהם תותבת עם קליפסים, ז"א כשאני מרכיבה נהיית כאילו יציבה ואינה זזה. הרופא אכן השתיל לי שני שתלים ואמר לי אחרי 4 חודשים אני חוזר למעם הרכבה עליהם כתרים יסודיים ושעליהם מרכיב את התותבת. אך מה שקרה שהשתל הקדמי שהשתיל אחרי כחודש נוצרה בו דלקת קשה ביותר ושגרמה לי נזק ממשי אדיר (כאבים חזקים מאוד בחניכיים עם דלקת מאוד קשה ושכלל התרופות של אנטיביוטיקה לא עזרו לטפל בה ונמשכה תקופה ארוכה עד שפניתי לרופא והוציא את השתל שמלכתחילה לא הסכמתי להשתלתו כי במקום עצם החניכיים הינו דק מדי, אך הרופא אמר שיהיה בסדר ואין מה לדאוג,וקרה מה שקרה עם הדלקת וקשה שקרתה,לאחר שעקר את השתל הזה ואמר לי הרופא כי אחרי שיבריא המקום נמשיך בעבודה להכנת השתל שנותר שעליו יתקין כתר וזה יספיק להרכיב תותבת יציבה מעליו. כן ואחרי כעוד חודש וחצי כן השתל השני השתחרר לבד ומעצמו ויצא החוצה ובכך לא נותר אף שתל. יצוין שבתקופה זו של כיותר מ 3 חודשים סבלתי הרבה, דלקת קשה וכאב עצבי נוראי..בסוף לא הלך לו ובסוף ויתר על השתלים והסתפק בשני הכתרים הקיימים מצד שמאל ואמר שירכיב לי תותבת רגילה ..מה שקרה והגרוע כי הרכיב לי תותבות מכוערות כאשר שמלמעלה דקה יותר מדי וחלשה והשניים קטנים וקצרים מדי ושבהמשך הזמן נפלו שיניים ממנה וגם נשברה התותבת באמצע תוך כדי אכילה רגילה…התותבת שמלמטה היתה נורא מכוערת בלתי מקצועית ובכלל עם נפיחות גדולה מצד שמאל כאשר מרבית השיניים המורכבים עליה מאוד קטנים ושרואים מהם רק החלק שמלמעלה ושבמשך הזמן חלק נפל וחלק נשבר ונפל…באם היה אפשרי פה הייתי מצרף צילומיהם ורואים בברור. גם בתותבת שלמטה נפלו ממנה שיניים ונהיה המצב בפה מכוער מאוד וזו המצב מלמטה..כשנידנדתי לרופא ואמרתי לא שעבודה זו לא מקובלת עלי בכלל ושהוא צריך ובכלל לקחת מידות מחדש ולהזמין שתי תותבות חדשות יותר מקצועיות וחזקות ושיתאימו לי,לפה שלי ולמראה האסתטי שלי בפה..הרופא לא קיבל דברי וראה שצריך להתחיל עם עבודה מחדש ותותבות חדשות יותר טובות ומקצועיות בעבודה ונראות יפה ..הרופא התחיל להתייחס אלי לא יפה ורצה להתפטר ממני בכל מחיר ואכן זה מה שעשה ובסוף ממש סילק אותי ולא תיקן את עבודתו והשאיר אותי עם תותבות ממש דפוקות, מכוערות ובלתי מקצועיות ומצד שני אני שילמתי לו כל שכר עבודתו שביקש מלכתחילה שבסך 28000 ₪ שמסכום זה לא החזיר לי דבר ועד היום אני עם אותן תותבות כאשר סובל מהן המון ושמהן נשרו מס" שיניים וחלק אחר בשל חולשתו נשברו לי ובסוף רופא זה סירב לתקן דבר וסילק אותי מהמעבדה שלו ובכלל והוא לקח לי מלוא כספי הסך הנ"ל ועקב מצבי הכלכלי הבכי רע שמתקיים מקצבת נכות דלה ביותר אין באפשרותי לפנות לרופא אחר…ומאז גם נוצרו לי בחניכיים מלמטה ומדי פעם כאבים עזים ביותר ובכך גרם לי לנזק ממשי בלתי הפיך.

    • 21 באוקטובר 2018 בשעה 14:54

      מוחמד היקר, עיינו בתגובתך המקיפה. הנושא מחייב בירור מקצועי, לרבות עיון במלוא התיעוד ובדיקת רופא מומחה. לצורך כך, הינך מוזמן לפנות אלינו בצורה מסודרת. בריאות ורפואה שלמה.

התגובה שלך