"להסתבך עם תביעות ובתי משפט? זה לא בשבילי", כך יאמרו, לרוב, אנשים מן השורה, שאינם עוסקים במשפט או בעסקים.
בכל זאת, ישנה סבירות גבוהה שגם הנרתעים הגדולים ביותר מבתי משפט ייאלצו להתמודד במהלך חייהם עם תביעות נזיקין, בשעה שהנושא רלבנטי לחיי היומיום של כולנו.
למעשה, כל אירוע שבו נגרם נזק לאדם או לרכוש עשוי להוליד תביעת נזיקין.
לדוגמה, מעידה לתוך בור ברחוב היא בסיס לתביעת נזיקין נגד העירייה, טיפול שיניים כושל הוא בסיס לתביעת נזיקין נגד הרופא המטפל בעילה של רשלנות רפואית ואילו פגוש של רכב שנחבט ע"י רכב אחר שהתנגש בו מאחור הוא בסיס לתביעת נזיקין נגד נהג הרכב הפוגע.
דיני הנזיקין הם חלק מהמשפט האזרחי, להבדיל מהמשפט הפלילי. רק המדינה יכולה להעמיד אדם לדין ולנהל נגדו משפט פלילי להוכחת אשמתו, אך תביעת נזיקין יכול להגיש גם אדם פרטי וכל גוף אחר בעל כשרות משפטית. כדי לזכות בתביעה כזו אין צורך להוכיח כוונת זדון מצד המזיק וגם אין צורך להציג חוזה כלשהו בין המזיק לניזוק, שהופר ע"י המזיק. מספיק להוכיח שהמזיק פעל ברשלנות וכי כתוצאה מרשלנות זו נגרם לניזוק נזק, על מנת לחייב את המזיק לשלם פיצויים לניזוק.
רשלנות מהי?
נזק הוא יסוד המפתח בתביעות נזיקין. אם לתובע לא נגרם נזק, אין טעם שיגיש תביעה גם אם הוא סבור שגורם כלשהו התרשל כלפיו או סיכן את שלומו.
למשל, אי אפשר להגיש תביעת נזיקין נגד מעסיק רק משום שאינו נוהג לצייד את עובדיו במפעל בקסדות ובכך מסכן את בטיחותם. לעומת זאת, אם עובד מסוים נחבט בראשו מלבנה שנפלה עליו במפעל, מדובר בתאונת עבודה, והוא יוכל לתבוע בנזיקין ולדרוש ממנו פיצוי. אגב, לא רק נזק פיזי או כספי הם עילה לתביעה, אלא גם נזק נפשי, כולל סבל ועוגמת נפש, שנגרמו לתובע.
בדרך כלל תביעות נזיקין מבוססות על עוולת הרשלנות. המשמעות היא שעל התובע להוכיח שנגרם לו נזק בגלל רשלנותו הנתבע. למעשה, מדובר בשני יסודות נוספים שיהיה על התובע להוכיח: התרשלות מצד הנתבע וקשר סיבתי בין ההתרשלות לבין הנזק שנגרם.
לדוגמה, אם תלמיד בית ספר שבר את הרגל במהלך שיעור ספורט, ניתן יהיה לחייב את בית הספר לשלם לו פיצויים, רק אם יוכח כי לא ננקטו אמצעי זהירות מספיקים ע"י בית הספר והמורה לספורט במהלך השיעור וכי בשל כך נפצע התלמיד.
תביעות נזיקין ייחודיות
תביעות בעקבות תאונות עבודה ותאונות דרכים ותביעות רשלנות רפואית הן כולן תביעות נזיקין. עם זאת, הדין העוסק בסוגי תביעות אלה, כולל עקרונות נוספים לצד העקרונות הכללים של דיני הנזיקין.
למשל, בתביעות רשלנות רפואית נדרשים התובעים להוכיח כי הנתבעים התרשלו בכך שחרגו מסטנדרט פעולה סביר בקרב רופאים או צוותים רפואיים. לכן התנהלות הצוות הרפואי או המוסד הרפואי הנתבע תיבחן לאור נורמות מקובלות בעולם הרפואה.
תביעה בגין נזקי גוף שנגרמו בתאונת דרכים ניתן להגיש רק לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים בהתאם לתנאים הקבועים בחוק זה. למשל, בעוד שבמסגרת תביעות נזיקין רגילות, אין הגבלה על סכום הפיצויים שניתן לתבוע, החוק האמור קובע תקרת פיצויים, שלא ניתן לחרוג ממנה בתביעה.
התהליך
בתביעות נזיקין יש חשיבות מכרעת לראיות. כל אחד מיסודות עוולת הרשלנות טעון הוכחה בבית המשפט, ולכן התובע יצטרך להציג ראיות בנוגע לנזק שנגרם וכן ראיות המעידות כי הנתבע התרשל וכי יש קשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק.
לצורך הגשת תביעה, יש לפנות קודם כל לייעוץ משפטי אצל עו"ד הבקי בדיני נזיקין, אשר יבחן אם בכלל יש בסיס להגשת תביעה. בשלב הבא יבהיר עורך הדין אילו ראיות יש לאסוף ויסייע לכם באיסופן. התביעה תוגש לבית המשפט בצירוף חומר הראיות ולאחר מכן ייקבע דיון הוכחות שבו יציגו הצדדים לתיק את טיעוניהם ואת הראיות.
תביעת נזיקין שתתקבל תזכה את התובע בפיצויים, אך גם גובה הפיצוי תלוי בראיות שהציג התובע באשר לנזקו וכן בשיקול דעתו של בית המשפט. לעיתים, ואם הצדדים יהיו מעוניינים בכך, ניתן יהיה לסיים את התביעה בפשרה מול הנתבעים, מחוץ לכתלי בית המשפט.