האם צריך לפחד מטיפולי שיניים? אולי כן, אך לא בהכרח מהסיבות שעולות בראשכם. אמנם קשה לחשוב על טיפול שלא לפחות באי-נעימות, אך לשם כך הומצאו זריקות הרדמה וגז צחוק.
לעומת זאת, אם הרופא מתרשל במלאכתו, ההשלכות עלולות להיות חמורות וממושכות יותר מהכאב הזמני בטיפול עצמו.
למרבה הצער, רשלנות רפואית בטיפולי שיניים הם תופעה רווחת למדי.
התופעה בולטת בייחוד כשמדובר בטיפולים מורכבים כמו השתלות שיניים ושיקום פה ולסת. חלק מהטיפולים, כולל עקירת שיני בינה, למשל, כרוכים בביצוע מהלכים כירורגיים שהינם ניתוחים לכל הדבר. מהלכים כאלה הם רגישים במיוחד ומחייבים מיומנות רבה. עם זאת, גם טיפולים שגרתיים ו"פשוטים" יותר, לכאורה, כמו סתימת שן או יישור שיניים, הם בעלי היבט פולשני ועלולים להסתיים באופן לא רצוי, אם לא בוצעו במיומנות מספקת.
טיפול שיניים שבוצע באופן לא מקצועי וגרם נזק למטופל הוא בסיס לתביעת רשלנות רפואית בשיניים, אבל מה אם המטופל פשוט לא מרוצה מהתוצאות האסתטיות של הטיפול, בעוד הרופא טוען שהטיפול הצליח במאה אחוז? גם עם מקרים כאלה ניתן להתמודד בבית המשפט.
בניגוד לתחומי רפואה כמו כירורגיה, אונקולוגיה, קרדיולוגיה ועוד, לרפואת שיניים יש תדמית "מרוככת". רבים סבורים, כי טיפולי שיניים אינם כרוכים בסיכונים משמעותיים, אך המציאות מלמדת כי זוהי טעות לחשוב כך.
למשל, הזרקת חומר הרדמה לתוך חניכיו של מטופל לצורך ביצוע סתימת שן, עלולה לגרום לשיתוק זמני או קבוע בפניו, כפי שמעיד מקרה שנדון בעבר בבית המשפט. עקירות שיניים והשתלות שיניים עלולות לפגוע בשרירים ובעצבים בפיו של המטופל ולגרום לו לכאבים כרוניים, לקשיים בלעיסה, לעיוות במראה השיניים והפה ולסיבוכים נוספים, שיחייבו טיפולים רבים לתיקון המצב.
בין אם הטיפול גרם לנזק זמני ובין אם לנזק זמני, יש מקום לשקול הגשת תביעה. כמו כן, עוגמת נפש, טרחה והפסד כלכלי הם גם נזקים שניתן לתבוע בגינם רופא שיניים שהתרשל בטיפול, כל עוד ניתן להוכיח כי אכן התרשל וכי יש קשר סיבתי בין ההתרשלות לבין הנזק.
השלכה רווחת של טיפולי שיניים רשלניים היא נזקים אסתטיים, המתבטאים בפגמים במראה השיניים או הפה. הדבר עשוי לקרות כתוצאה מטיפולי יישור שיניים (טיפולים אורתודנטיים) או מטיפולים אחרים. נזק אסתטי נחשב לנזק לכל דבר ובהחלט ניתן לדרוש פיצוי בגינו, כל עוד מדובר בתולדה של טיפול רשלני.
עם זאת, יש סבירות גבוהה יותר להיווצרות מחלוקת באשר למשמעות האסתטית של תוצאות הטיפול, שהרי "היופי בעיני המתבונן". לעיתים הנזק האסתטי שנגרם למטופל בולט לעין מיידית, אך לעיתים יהיה עליו להציג תמונות של מראה פניו ושיניו בעבר וכן חוות דעת רפואיות הקובעות כי הטיפול גרם לו לנזקים אסתטיים בלתי-סבירים.
מטופל עשוי להתרעם מתוצאותיו של טיפול שיניים גם אם הטיפול היה מקצועי ועמד בסטנדרטים רפואיים מקובלים. במקרה כזה אין התרשלות מצד הרופא, ולכן המטופל לא יהיה זכאי לפיצוי.
ואולם, אם הרופא לא ערך תיאום ציפיות עם המטופל ולא הכין אותו להשלכות ולסיכונים האפשריים של הטיפול, כולל תוצאותיו האסתטיות, ייתכן כי המטופל יוכל להגיש תביעה בגין הפרת עקרון ההסכמה מדעת, המעוגן בחוק זכויות החולה.
בתביעה כזו יטען המטופל כי לא נתן את הסכמתו מדעת לטיפול, וכי הטיפול פגע באוטונומיה שלו. ייתכן כי הפרת עקרון ההסכמה מדעת מצד הרופא תיחשב לרשלנות רפואית בטיפולי שיניים ותזכה את המטופל בפיצוי בגין עצם הפגיעה באוטונומיה שלו ובגין נזקים נוספים שספג בעקבות הטיפול.
השלב הראשון לקראת הגשת תביעה בגין טיפול שיניים רשלני כולל התייעצות עם עו"ד העוסק ברשלנות רפואית והשגת חוות דעת רפואיות התומכות בטענות התובע.
להתייעצות עם עו"ד מקצועי ומנוסה בתחום יש חשיבות מכרעת, שכן רק עו"ד כזה יוכל לבחון את פרטי המקרה מזווית משפטית ולהעריך אם בכלל יש מקום להגשת תביעה. הערכה זו תתבסס על השתלשלות העניינים שתובא בפני עורך הדין ועל המסמכים הרפואיים המצויים בידי המטופל.
עורך הדין יוכל גם לסייע למטופל להשיג רשומות רפואיות חיוניות, המוחזקות בידי הגורם המטפל, וכן להפנות את המטופל למומחה רפואי רלוונטי שיחווה את דעתו לגבי טיב הטיפול והנזק שנגרם. חוות דעת זו תוכל לשמש כראיה שתוצג בבית המשפט לטובת התובע.
עו"ד רותם ציוני, 26.09.2024
עו"ד רותם ציוני, 23.09.2024
עו"ד ספי קלו יוגב, 26.10.2021
עו"ד רן שפירא, 30.11.2021
מערכת האתר, 12.12.2019