תאונת דרכים היא אירוע קשה, בייחוד אם הסתיימה עם נזק בגוף או בנפש.
החוק אמנם מקנה זכאות לפיצויים בגין נזקי גוף גם לנפגעים שהיו אחראים לתאונה, ולכן כל נפגע, אמור לכאורה, לקבל פיצויים ממבטח השימוש ברכב.
ואולם, הלכה למעשה, פעמים רבות מחכה לנפגע התנגשות נוספת: מול חברת הביטוח.
שכן, ישנם סייגים בחוק לזכאות, שהמבטחת עלולה להיתלות בהם. כך לדוגמה, היא עשויה לטעון כי בעת התאונה לא היה תוקף לביטוח ולכן המבוטח אינו זכאי לפיצוי.
גם הדרך לקבלת פיצויים בגין נזקי רכוש שנגרמו בתאונת דרכים עלולה להיות פתלתלה. בין המבוטח למבטחת עשויות להיווצר מחלוקות סביב סוגיות כמו: תוקף הכיסוי הביטוחי, שאלת קיומו של קשר סיבתי בין התאונה לבין הנזק שנגרם וכן היקף הנזק שנגרם.
כדי לחסוך לעצמם עוגמת נפש ולהגדיל את סיכוייהם לקבל פיצוי ראוי, מומלץ למבוטחים שנקלעו לתאונת דרכים לפנות לייעוץ משפטי בסמוך ככל האפשר לאחר התאונה. כך יוכלו לדעת, בין השאר, אילו ראיות, רפואיות ואחרות, יש להציג למבטחת בנוגע לנסיבות התאונה ולנזק שנגרם וכיצד להתמודד עם מכשולים אפשריים בדרך לקבלת הפיצוי.
מימוש זכויות ופיצוי עבור נזקי גוף ונפש בתאונות דרכים בישראל, מוסדר בחוק הפלת"ד, המהווה אחד מעמודי התווך עליהם נשען ציבור רחב של נפגעי תאונות דרכים בישראל ובו הסדרים ועקרונות מיוחדים.
אחד העקרונות הבולטים שאומץ בחוק הנ"ל הוא עקרון ה"אחריות ללא אשם", לפיו במקרה של תאונה, לא בודקים כלל מי מהמעורבים "אשם" בקרות התאונה והנפגע זכאי לפיצוי בגין נזקי גוף שנגרמו לו ונזקים נוספים, אפילו תאונת הדרכים אירעה באשמתו.
עם זאת, החוק קובע מספר חריגים אשר קיומם עשוי לשלול זכאות לפיצויים (הפיצויים ישללו, לדוגמה, כאשר הנפגע גרם לתאונה במתכוון, עשה שימוש ברכב לביצוע פשע ועוד).
על הנהג והנוסעים שנפגעו בתאונה להגיש תביעה לפיצויים כנגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב בו נסעו. הולך רגל שנפגע מרכב נדרש לתבוע את חברת ביטוח של הרכב הפוגע. במידע וזהות הרכב אינה ידועה, או במקרה שהרכב אינו מבוטח, יש לתבוע את "קרנית" – קרן ממשלתית ייעודית. במקרה שהנפגע נפטר, יורשיו נכנסים בנעליו. יודגש, כי על התביעה להיות מוגשת עד 7 שנים מיום התאונה.
בכל מקרה של פגיעה מומלץ מאוד לפנות לקבלת טיפול רפואי מהר ככל האפשר ולא רק מסיבות בריאותיות, אלא גם מסיבות משפטיות. זאת, שכן פניה מיידית מבססת את הקשר הסיבתי בין התאונה לפגיעה ואילו עיכוב בפניה עלול להביא לטענות מצד חברות הביטוח כי הקשר הסיבתי נותק.
גובה הפיצויים תלוי בנזק שנגרם לנפגע ומתייחס בעיקר לשיעור הנכות, גובה השכר של הנפגע לפני התאונה, הפגיעה ביכולת ההשתכרות העתידית, נזק נפשי מתמשך, עזרת הזולת, פגיעה בתוחלת החיים, עלות טיפולים רפואיים, כאב וסבל ועוד.
כאמור, חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מקנה למעשה אחריות מוחלטת במצב של תאונת דרכים. מה הכוונה? במקרה של תביעת נזיקין "רגילה" על התובע להוכיח שהנתבע גרם לנזק שלו ברשלנות או באשם כלשהו. עם זאת, כאמור, במקרה שבו נגרם נזק כתוצאה של תאונת דרכים, אין כל רלבנטיים לנושא האחריות לתאונה. זו רלבנטית רק לנושא נזקי הרכוש. בכל הנוגע לנזקי הגוף, הנפגע זכאי לקבלת פיצוי מחברת הביטוח שביטחה את הרכב שבו שהה בביטוח חובה.
לפיכך, ככל והרכב מבוטח בביטוח חובה יש צורך לפנות בתביעה באמצעות עורך דין תאונות דרכים לדרישת פיצוי לנפגע. חשוב להדגיש, כי ישנם מקרים בהם יש צורך לבחון לעומק את הזכאות, כמו מקרים של תאונה במתכוון, תאונה ללא ביטוח חובה ועוד. ישנם מקרים בהם גם נכנסת לתמונה קרנית, שהיא קרן שנועדה לפצות נפגעים שאין חברת ביטוח שיכולה לפצותם.
לדוג', הולך רגל שנפגע מתאונת פגע וברח. כפי שניתן לראות, ישנם מקרים פשוטים בהם התאונה מאוד ברורה, והכיסוי הביטוחי קיים וכל שצריך או לדאוג למימוש זכויות מקסימלי, ויש מקרים בהם הנסיבות מעט יותר מורכבות ויש צורך לבחון את עצם הזכאות ואת הדרך לממשה.
בכל מקרה שהוא, כאשר נגרם נזק גוף כתוצאה מתאונת דרכים, אל תבצעו מהלכים משפטיים לבדכם. פנו בהקדם האפשרי לעורך דין תאונות דרכים לצורך ייצוג והמשך טיפול מקצועי.
החוק קובע הסדר מיוחד נוסף, לפיו נפגע תאונת דרכים אינו רשאי להגיש עם תביעתו חוות דעת של מומחים רפואיים מטעמו לשם הוכחת מגבלותיו הרפואיות והתפקודיות וצרכיו הרפואיים, זאת להבדיל מתביעות נזקי גוף אחרות. מומחים אלה ימונו על ידי בית המשפט, בהתאם לצורך ובכפוף לכללים הקבועים בחוק.
חשוב לדעת, כי בתי המשפט לא ממהרים למנות מומחים רפואיים והם ייעשו כן רק על סמך תשתית רפואית מינימלית. לכן, לתיעוד הרפואי שבידי נפגע תאונת דרכים, קיימת השפעה מכרעת על ניהול ההליך המשפטי.
האם פגיעה מרכב חונה היא בגדר תאונה המזכה בחוק? ומה עם חבלה שנגרמה לנוסע אוטובוס במהלך ריב עם נוסע אחר? אלה הן דוגמאות לשאלות שעשויות לעלות, כאשר נפגע תאונה תובע פיצויים בגין נזקי גוף לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (חוק הפלת"ד).
חוק זה, שנכנס לתוקף ב-1975, אומנם חולל מהפכה במעמדם של נפגעי תאונות, בכך שהקנה לכל נפגע זכאות לפיצוי על נזקי גוף, גם אם היה אשם בתאונה, אבל התנאים לזכאות הם רבים וסבוכים.
למשל, כאשר מבוטח מגיש לבית המשפט, כמתחייב, תביעה לפיצויים על פי החוק, בית המשפט עשוי לקבוע, כי האירוע נשוא התביעה אינו עונה להגדרה של "תאונת דרכים" המופיעה בסעיף 1 לחוק, ולכן ידחה את התביעה. כמו כן, זכאות הנפגע לפיצויים מכוח חוק הפלת"ד עלולה להישמט, אם יימצא שגרם לתאונה במכוון או אם נהג ברכב מבלי שהיה לו רישיון תקף.
אם כך, כיצד אמור לפעול נפגע שאינו זכאי לפיצויים לפי חוק הפלת"ד? ומה אמור לעשות הולך רגל שנפגע בתאונת "פגע וברח" ואין באפשרותו לתבוע את חברת הביטוח של בעל הרכב הפוגע?
גם במקרים כאלה, קיימת אפשרות לקבלת פיצויים. כך, במקרה הראשון ניתן הגשת תביעת נזיקין רגילה נגד האחראי לתאונה, שלא לפי חוק הפלת"ד, ואילו במקרה השני, ניתן לתבוע פיצויים מ"קרנית" הקרן שהוקמה מכוח חוק הפלת"ד לצורך הענקת פיצויים לנפגעי גוף שאין להם אפשרות לקבל פיצוי מחברת ביטוח.
דיון נרחב יותר על מרכיבי חוק הפלת"ד ועל הזכאות לפיצויים בגין נזקי גוף בתאונות דרכים תוכלו למצוא במאמרים נוספים באתר זה.
באופן כללי, הסכם בין עורך דין ללקוחו הינו הסכם לכל דבר אשר בבסיסו עומד חופש החוזים. כך יכול עורך דין אחד להציע שכר טרחה אחר מעורך דין שני וללקוח נתונה זכות הבחירה להחליט מי יהא איש אמונו.
לא רבים יודעים, אך שכרו של עורך דין כפוף לשיעורים שנקבעו בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ונקבע בהתאם לשלב שבו מסתיים התיק. בניגוד לנוהג הרגיל שפורט לעיל, בתביעות תאונות דרכים, ביקש המחוקק להסדיר את נושא שכר הטרחה של עורך הדין. לפיכך, קבע המחוקק בחוק הפיצויים אחוז מקסימלי אותו רשאי עורך דין לגבות, במידה ושכר הטרחה נקבע לפי תוצאות הטיפול. יש לציין, כי עורך דין רשאי על פי חוק להציע את שירותיו בתשלום שלא לפי תוצאות הטיפול.
ככל ששכר הטרחה של עורך הדין יהיה לפי תוצאות הטיפול, לא יעלה השכר על האחוזים הבאים הקבועים בחוק:
הנה כי כן, מעבר להיות חוק הפיצויים הינו סוציאלי בכל הנוגע לכך שאין כל צורך בהוכחה של "אשם" לצורך קבלת פיצוי, הרי שזו גם הדרך שהותוותה בכל הנוגע לקביעת שכר הטרחה. יש לציין, כי בסופו של ההליך פרט לפיצוי לו זכאי נפגע, פוסק בית המשפט גם את שכרו של עורך הדין ומחייב את חברת הביטוח לשאת בו. במידה והתיק מסתיים בפשרה בטרם הוגשה תביעה לבית המשפט, נהוג שחברת הביטוח מוסיפה לפיצוי גם את שכרו של עורך דין תאונות דרכים.
ביטוח מקיף לרכב אמור להבטיח שבעל הרכב יקבל פיצוי בגין נזק שנגרם לרכב בתאונת דרכים. עם זאת, גם בעל רכב שהקפיד לרכוש ביטוח מקיף, לחדש אותו בזמן, ולשלם פרמיות כנדרש, עלול למצוא עצמו בפני שוקת שבורה, בבואו לדרוש פיצוי על נזקיו מחברת הביטוח.
במקרה מסוים, למשל, טענה חברת ביטוח, כי בעל רכב שרכבו נהרס כליל בתאונה ("טוטאל לוס") אינו זכאי לפיצוי, למרות שרכש ממנה ביטוח מקיף, וזאת כיוון שבעת התאונה נהג ברכב מבלי שהיה לו רישיון נהיגה תקף. לכאורה, טענת המבטחת לא הייתה מופרכת, ואולם כאשר המחלוקת הגיעה לבית המשפט, התיק הוכרע דווקא לטובת המבוטח. בית המשפט האמין למבוטח כי לא ידע שרישיונו לא חודש, שכן לא קיבל על כך הודעה ממשרד הרישוי, ולכן לא זקף לחובתו את העובדה שנהג ללא רישיון בעת התאונה.
מקרה זה ממחיש, כי לצד מחלוקות מהותיות בנוגע לנסיבות התאונה ולהיקף הנזק, גם תנאים טכניים בפוליסה עלולים להוות מכשול בדרך לקבלת פיצויים.
בין אם ברצונכם לתבוע פיצויים בגין נזק שנגרם לכם בתאונת דרכים ובין אם אתם מוצאים את עצמכם כנתבעים בתיק תאונות דרכים, פנו בהקדם לעו"ד העוסק בתחום, כדי לדעת מהן אפשרויות הפעולה העומדות לרשותכם.
על פניו, כאשר מתרחשת תאונה יש לכך אספקטים שונים. ראשית, יש את נזקי הרכוש של הרכבים. אלו לרוב מטופלים באמצעות חברות הביטוח אשר ביטחו את הרכבים בביטוח מקיף וצד שלישי. ואולם, במקרה של פגיעה או פציעה של אחד המעורבים בתאונה הביטוח הרלבנטי הוא ביטוח חובה. בניגוד למה שאולי יכול להיראות טבעי, מי שנפגע בתאונת דרכים תובע את נזקיו מחברת הביטוח שביטחה את הרכב שהוא עצמו היה בו. כלומר, גם אם רכב אחר "אשם" בתאונה, אין לכך שום משמעות במובן מימוש הזכויות של הנפגע. ישנן אפשרויות אחרות, בהן לדוגמא נפגע הולך רגל. במקרה שכזה, התביעה היא כנגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב הפוגע בביטוח חובה. בכל מקרה, כאשר עברתם תאונת דרכים וכתוצאה מכך נגרם נזק גוף, חשוב מאוד לפנות למשרד עורך דין תאונות דרכים ולא לטפל בנושא לבד. ישנן נקודות משפטיות חשובות שהנפגע לא מודע להן ולא צריך להיות מודע להן. לפיכך, הפנייה לעורך דין בהקדם חשובה ביותר, וזאת במקביל לביצוע טיפולים רפואיים מלאים בהתאם להמלצות הרופאים.
ישנם מקרים מסוימים בהם נפגע או כל אדם שנגרם לו נזק גוף, יכול לממש את זכויותיו באופן עצמאי ללא כל סיוע של עורך דין. על אף שהדבר אינו מומלץ, ישנם מקרים בהם כאמור זה אפשרי, אך מימוש זכויות כתוצאה של תאונת דרכים, אינו אחד מהם.
חשיבות בכל הנוגע לפניה לעורך דין תאונות דרכים מתחיל מההמלצות הראשוניות בסמוך לתאונה. מה חשוב לעשות? מה חשוב לשמור? ועוד. החשיבות ממשיכה עם דרך הצגת נסיבות התאונה באופן הנכון ובבחירת הנתבעים הנכונים לצורך מימוש זכויות כמה שיותר מהיר ויותר חשוב, כמה שיותר משמעותי לנפגע אשר זקוק לפיצוי לשיקומו ולצורך המשך חייו.
כמו כן, במסדרת ניהול תביעת תאונת דרכים ישנן סוגיות משפטיות רפואיות שונות שהנפגע בעצמו לא צריך לעסוק בהם. כך לדוגמא עורך הדין צריך להגיש בקשה למינוי מומחים נכונים שיוכלו לקבוע את נכותו של הנפגע. לאחר מכן צריך עורך הדין לשקלל את הנכויות ולדעת מהו הפיצוי הראוי ללקוח ובהתאם לכך לנהל מו"מ עם חברת הביטוח על מנת לנסות ולהגיע להסכמות, וככל שלא תהיינה כאלו לפעול לקבלת פסק דין בעבור הנפגע.
מכל מקום, כפי שהובהר לעיל, ככל ונפגעתם כתוצאה של תאונת דרכים, פנו למשרד עורך דין תאונות דרכים בהקדם האפשרי.
עו"ד רפאל אלמוג, 10.09.2024
עו"ד רפאל אלמוג, 25.10.2021
מערכת האתר, 29.05.2016
עו"ד רפאל אלמוג, 18.11.2020
עו"ד רפאל אלמוג, 15.10.2020