חדר לידה הוא לפעמים חדר מלחמה. לידה עשויה להיות אירוע מורכב עם התפתחויות בלתי-צפויות, המסכנות את האם והיילוד. לכן, נדרשת ערנות וקפדנות גבוהה במיוחד.
בפועל, אנשי הצוות לא תמיד עומדים במצופה מהם, ויש לידות שמסתיימות בתוצאות בלתי-רצויות או טראגיות.
נתון זה עולה מהתביעות הרבות המוגשות לבתי המשפט בעקבות רשלנות רפואית בלידה.
חשוב לדעת, לא כל טעות בשיקול דעת המקצועי ולא כל כשל טכני בביצוע הליך רפואי במהלך לידה יובילו להטלת אחריות על הצוות הרפואי. לצורך הכרעה בתביעות מהסוג הנדון, יילקחו בחשבון גם הדחיפות שבה נדרשו אנשי הצוות לפעול ומידת הלחץ שהופעלה עליהם. כמו כן, יובאו בחשבון נורמות הפעולה המקובלות בקרב רופאים במקרים דומים.
בה בעת, החלטות, פעולות ומחדלים שיימצאו כבלתי-סבירים מבחינה מקצועית, יוגדרו ע"י בית המשפט כהתרשלות, ואם יוכח קיומו של קשר סיבתי בין התרשלות זו לבין הנזק שנגרם ליולדת או ליילוד, תיוחס לגורמים הרפואיים הרלוונטיים רשלנות רפואית. גובה הפיצוי שייפסק, התלוי בטיב והיקף הנזק שנגרם, עשוי להגיע למיליוני שקלים ולמעלה מכך.
לעיתים, בשל קשיים בחילוץ העובר בלידה נרתיקית, או בשל צפי לקשיים כאלה או לסיבוכים אחרים, מחליטים הרופאים ליילד את האם בלידה מכשירנית, כלומר בלידת מלקחיים או בלידת ואקום, ולעיתים יחליטו לבצע ניתוח קיסרי.
לידות מכשירניות כרוכות בסיכונים מיוחדים, ובהם היווצרות דימום מוחי אצל היילוד וכן פגיעות שונות בפניו, חלק ניכר מתביעות הרשלנות בלידה עוסקות בהם נגרם נזק ליילוד במהלך לידה מכשירנית. בהקשר זה עשויות טענות להתרשלות הן בעצם ההחלטה לבצע לידה מכשירנית והן בדרך ביצוע הלידה. במקרים אחרים תעלה טענה כי דווקא הבחירה בניתוח קיסרי הינה פרי של שיקול דעת מקצועי לקוי או כי הניתוח בוצע באופן כושל.
מנגד, כבר היו מקרים שבהם יוחסה לרופאים רשלנות משום שהחליט לבצע לידה נרתיקית ולא לידה מכשירנית או ניתוח קיסרי. כך למשל, פסק בית המשפט פיצויים לתובעת שבתה ניזוקה בידה לאחר שבמהלך לידתה נוצר פרע כתפיים, כלומר כתפיה נתקעו בתעלת הלידה. במקרה זה נקבע, כי הנזק היה נמנע לו התינוקת הייתה מחולצת בניתוח קיסרי וכי הרופאים שגו בכך שלא בחרו בהליך זה.
למרבה הצער, ישנם הריונות ולידות המסתיימים במות היילוד או בפגיעה קשה במוחו עקב מצוקה עוברית, כלומר עקב הפרעה באספקת החמצן לעובר. בין הגורמים לכך: היכרכות חבל הטבור סביב צוואר העובר והיפרדות שליה בטרם הלידה.
לעיתים מצוקה עוברית תיווצר במהלך ההיריון ולעיתים היא מתרחשת בעת או לקראת הלידה. לכן חיוני לנטר את דופק לבו של העובר לקראת הלידה ובמהלכה כדי לוודא שלא נוצרה מצוקה עוברית. במקרה שמזוהה מצוקה עוברית, יש לשקול לזרז את הלידה ולעיתים אף לבצע ניתוח קיסרי דחוף.
הן מחדלים בניטור העובר והן תגובה רפואית כושלת למצוקה עוברית שזוהתה לפני הלידה ובמהלכה עשויים להיחשב לרשלנות בלידה.
חלק מהנזקים הנגרמים לאם או ליילוד בעקבות לידה נובעים מכשלים בטיפול בהם לאחר הלידה עצמה. גם מחדלים במעקב אחר האם והיילוד בשלב שאחרי הלידה או טיפול כושל בסימני מצוקה שזוהו אצלם בשלב זה עשויים להיחשב לרשלנות רפואית בלידה.
למשל אחת הסיבות השכיחות למותן של יולדות היא תסחיף ריאתי. מדובר בחסימה הנוצרת בעורק הריאה מקריש דם או חומר שומני, שיש סיכון גבוה יחסית כי תתרחש בזמן הלידה או אחריה. תסחיף ריאתי מתבטא בתסמינים ניתנים לזיהוי, כגון קוצר נשימה, כאבים בחזה וירידה חדה בלחץ דם.
כאשר תסמינים מסוג זה ניכרים אצל היולדת או כאשר היא מדווחת על תסמינים כאלה לאחר ששוחררה לביתה, יש להתייחס לכך במלוא הרצינות, ואם יאובחן אצלה תסחיף ריאתי יש להעניק לה בדחיפות טיפול מתאים. אי-זיהוי התסחיף או עיכוב בטיפול בו, שהובילו לפגיעה ביולדת או למותה עשויים להיות עילה להגשת תביעה.
הזכרנו עד כה רק חלק מצומצם מהסוגיות שעולות בתחום זה. לידות כרוכות במגוון רחב של סיכונים וגם רשימת הכשלים האפשריים שעלולים ליפול בהתנהלות הצוות הרפואי במהלך לידה, היא ארוכה.
על מנת לברר אם במקרה כזה או אחר יש מקום להגשת תביעה עקב רשלנות בלידה, יש לפנות לייעוץ פרטני אצל עו"ד העוסק ברשלנות רפואית, שיבחן את נסיבות המקרה לעומקן.
מערכת האתר , 02.06.2019
עו"ד רן שפירא, 10.08.2021
עו"ד רן שפירא, 21.07.2021
עו"ד רן שפירא, 25.03.2019
עו"ד רן שפירא, 25.03.2019